Csökken a gázolaj, marad a bezin ára

Szerdától olcsóbb a gázolaj, a benzin azonban még mindig kevesebbe kerül

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg a múlt héten elmaradt az üzemanyagok árcsökkenése, most - a világpiaci drágulás ellenére - mérséklődik a gázolaj ára.

Eseményekkel teli volt a július az üzemanyagárak figyelői számára, ugyanis első hetében az év legalacsonyabb áraival találkozhattak az autósok, a 451 forintos csúcsárát április elején elért benzint és a január közepén még 449 forintért mért gázolajat egyaránt el lehetett csípni 400 forint alatt is az olcsóbb kutakon. Majd három héten keresztül drágulás következett, a benzin ára 19, a gázolajé 23 forinttal került magasabbra. Múlt hétre már az árcsökkenés reményét kelthette a világpiaci árak megelőző héten tapasztalt apadása, ám a kedvező fordulat - a hazai kutak esetében - elmaradt. Az augusztus aztán nem csak kánikulát, árcsökkenést is hozott.
Hirdetés
Noha a múlt héten a nemzetközi árak már emelkedtek, a forint erősödött az üzemanyagárak elszámolásában sztenderdnek számító dollárhoz mérten, így aztán hazai fizetőeszközben mégis olcsóbbak lettek az üzemanyagok. Elsősorban a gázolaj esetében lehetett benzinkúti árapadásra számítani, s így is lett, szerdától literenként 4 forinttal esik a dízel üzemanyag nagykereskedelmi és vele párhuzamosan töltőállomási átlagára. Konkrét számokkal kifejezve 431 forintról 427 forintra csökken, míg a benzin ára marad, a már két hete (akkor áremeléssel) beállított 425-426 forintos szinten. Azaz hiába a gázolaj ára apad e héten, még mindig a benzin lesz - hajszálnyit - kedvezőbb áron kapható. Aki pedig sokkal olcsóbban tankolna, érdemes az LPG-s, azaz autógázos verziókon gondolkodnia, hiszen az LPG literára még mindig csupán 230 forint környékén mozog, s miként arra a nálunk járt Opel Astra is rámutatott, használata nem jár sok kompromisszummal.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?