Csöppet lassú a villanyautók támogatásának kifizetése

Már 735 autóra igényeltek ártámogatást, 259-re ki is fizette az állam

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nagyon komoly terveket fogalmaz meg az állami tulajdonban lévő E-mobi Kft, állítólag már idén lesz sok új villanyautó-töltőnk, két év múlva több mint tízezer, 12 év múlva pedig 415 ezer villanyautónk. Ma nagyjából 3000 példány van.


A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének mai évindító sajtótájékoztatóján kétség kívül az állami villanyautó-ártámogatás kifizetését is intéző, valamint a villanyautók népszerűsítéséért is felelős E-Mobi Kft. ügyvezető igazgatójának (dr. Ugron Gáspár Gábor) előadása volt a legérdekesebb. Jövőképük szerint ugyanis az elkövetkezendő 10 évben olyan robbanás előtt áll a hazai villanyautó-piac, hogy 12 év múlva, azaz 2030-ra már a hazai járműparkban is 10 százalék feletti lesz a villanyautók részaránya. Diájuk szerint már ma legalább 3157 villanyautó fut útjainkon, az év végére pedig több mint 5000 fog szaladgálni. Megeshet, ugyanis

tavaly az elektromos autók eladása több mint négyszeresére nőtt, 749 új villanyautó talált gazdára.

Természetesen használt-importtal is érkezett közel fele ennyi, tehát csak tavaly több mint ezer példánnyal nőtt a hazai villanyautó-állomány.
Hirdetés

A villanyautózás egyre könnyebb (egyelőre), a vásárlást könnyíti a 15 millió forint alatti új példányokhoz elérhető 1,5 millió forintos állami ártámogatás, amit eddig 735 autóra igényeltek meg (összesen 599 pályázat, azaz pályázó által). 643 autóra meg is született a támogatói okirat, ám a támogatást eddig mindössze 259 autóra fizették ki. A folyamatot lassítja ugyanis, hogy a pénzt csak akkor utalják, ha a támogatott autó törzskönyvébe belekerül az állami támogatással vállalt 3 éves elidegenítési tilalom. A közeljövőben a folyamat felgyorsítását ígérik. Ennek főként a Nissan-kereskedések örülhetnek, ugyanis a támogatások közel fele hozzájuk érkezik majd (magyarán közel felét ők hitelezik), második helyen áll a Volkswagen, harmadikon a BMW, az i3 által. Szám szerint a Nissan 254, a Volkswagen 91, a BMW 81, a Hyundai 46, a Kia 24 és a Renault 24, a Mercedes-Benz és a smart egyaránt 15, a Peugeot 10, a Citroën 8, a Mitsubishi pedig egyetlen támogatott autóval rendelkezik. A téligumitesztünkhöz is használt két darab Ford Focus Electric villanyautóra a Ford nem tudta megigényelni a támogatást, ahhoz ugyanis el kellett volna adniuk. Korábban azonban nem lett volna nagy bolt egyetlen lízingcég vagy kereskedés számára sem, hogy elsüsse az 5 autóban maximalizált támogatási lehetőségét. Szeptember óta azonban 5 helyett már 35 autóra igényelhetnek állami támogatást a vállalkozások, ami főként annak fényében jó hír, hogy egyelőre határozatlan ideig hosszabbítják a támogatás elérhetőségét.
Ha már elérhetőség, utóbbi a töltési infrastruktúra kapcsán is fontos. Az E-Mobi Kft. prezentációja szerint már ma 179 töltési ponton 502 töltési hely érhető el hazánkban, ezek zöme persze nem villámtöltő. Tavaly további 300 új töltőállomás telepítését kezdték meg, harmaduk állítólag villámtöltő lesz. A megyei jogú városok számára 60, a kormányhivatalokhoz 40 új töltőállomást ígérnek (a kettő között persze lehet átfedés). Utóbbiak között természetesen AC (22 kW-os) töltők is szerepelnek, sőt, vélhetően zömében azok, ám azt ígérik, hogy az ország átjárhatóságát biztosító 20 darab, autópályákhoz és főutakhoz telepítendő töltő villámsebességű (DC, 50 kW) lesz. Az NGM pályázata keretében az önkormányzatok több mint 200 töltőpontot telepítenek.
A villanyautók a központi költségvetési szerveknél és az állami tulajdonban lévő cégek flottáiban is megjelennek, sőt, egy kormányhatározat alapján arányuk 2030-ra a 30%-ot kell elérje. Kezdetként évi 80-100 példányos villanyautó-vásárlást tervez az állam, tavaly például a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Mentőszolgálat és a Nemzeti Sportközpontok kaptak belőlük. Reméljük, hogy a közeljövőben mind több önkormányzatnál és közintézménynél is megjelennek. És persze már tudjuk, hogy az ingyenes töltés nem tart sokáig, ahogyan azt is, hogy a "töltési elszámolási informatikai alkalmazások" bár azt hirdetik, hogy elszámolható költséggé teszik a villanyautók áramdíját, magukban hordozzák az arra rakódó jövedéki adó lehetőségét is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?