Drágul a benzin és a gázolaj is!

Ismét emelkednek az üzemanyagárak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A vártnál is jelentősebb mértékben, a piaci trendeket követve nő az üzemanyagok ára szerdától.

Múlt hét végén még abban bíztunk, hogy a benzin és a gázolaj nemzetközi árának esése valamelyest ellensúlyozza a forint dollárhoz mért gyengülését. Az elemzők a benzin árát változatlannak, a gázolajét mintegy 3 forinttal emelkedőnek jósolták e hétre, de az már akkor sem volt kétséges, hogy a később életbe lépő adóváltozások még drasztikusabb árnövekedést eredményeznek majd. A ma bejelentett valóság azonban szomorúbb: már szerdától 6 forinttal nő a benzin és 7 forinttal a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon - erősítették meg piaci forrásokból a holtankoljak.hu értesülését. Így a benzin átlagos literenkénti ára 396 forintra nő, a gázolajé pedig 383 forintra. Az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább kutak között akár 40 forint is lehet. Így egyes töltőállomásokon akár már 430 forint feletti literárral is lehet majd találkozni a hét közepétől.
Sajátos, hogy a múlt heti 5-5 forintos benzin, illetve dízelár-emelést néhányan a legnagyobb társaságokhoz tartozó kutak közül sem igazán hajtották végre, ők ugyanis nem kívántak beállni azon, drágább kutak sorába, akik 400 forint feletti árat írtak totemoszlopukra, és inkább szerényebb nyereséggel vagy akár minimális veszteséggel adták a naftát. Ezt szerda után - jelentős veszteség nélkül - aligha tehetik meg: a benzin ára két hét alatt 11 forinttal, a gázolajé 12 forinttal növekszik ugyanis. Ezáltal az elmúlt év literenkénti árnövekedése a benzin esetén 35, a gázolajnál 32 forintra nőtt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 10:45
  Permalink

  ORBÁNKÁÉK elhatározták hogy így mentsék a bőrüket netán még degeszebbre tömjék saját zsebeiket, a népet pedig végkimerülésre kényszerítik!!!!!!!
  Miért nem avatkoznak be mint más országok /például a horvátok/ és maximálják az árakat.
  Igen de akkor a MOL hogyan tudna zsebpénzeket csúsztatni a benfenteseknek???
  Kiderült hogy a MOL vezére 10 MILLIÓ eurót adott a börtönben lévő /volt/ horvát miniszterelnöknek is hogy megszerezzék az INA /horvát olajipar/ többségi részét. Miből akarják megvenni ha /mint állítják/ vesztességes az ár itt H-ban?????
  Kár hogy a sok Ázsiai bevándorlók már ellepték a nyugat Európai országokat, így a magyaroknak már nincs kiút azaz ottani munkalehetőség itt kell elpusztúlni /sajnos/.

 • 2017.10.31. at 10:45
  Permalink

  Ausztriában:
  Kettő, azaz kettő dolog ami drága a fizetésükhöz képest:
  Lakás-ház, és a rezsi.
  Az élelmiszer és minden más az annyi mint nálunk, ami azért is feltűnő mert mondjuk ugyanúgy 250-300 forintos ottani kenyérárból ki tudják fizetni a péknek a 4-500 ezres bérét, míg itt örülhet ha nem minimálbért kap.

 • 2017.10.31. at 10:45
  Permalink

  Őszintén szólva 300 Ft felett már teljesen mindegy. Magáncélra már akkor se sokan használták az autójukat.
  Egy nagykanizsai család meglátogatja a debreceni rokonait. Az oda vissza 900 km autópályán.
  Ez 7 literes fogyasztással számolva 2800 Ftx9 = 25200 Ft.+ matrica.
  Tehát a minimálbér 40%-a egy kirándulás.

  Más megközelítés:
  Egy német orvos 10-szer annyit keres, mint a magyar. Ez azt jelenti, hogy a német orvosnak annyiba kerül egy liter benzin, mintha itthon 40 Ft lenne. (ha csak 5-ször annyit keres, akkor is csak 80 Ft-ra jön ki neki egy liter)

  Felteszem a kérdést. Mennyit autóznának a magyar családok, ha 40 Ft lenne egy liter benzin?

  Ott 18% az áfa, itt 27%.

  Vajon a németeknek drágább az élet?

Vélemény, hozzászólás?