Drágulhat a benzin és a gázolaj is

Enyhén, de a benzin és a gázolaj ára is emelkedhet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg e héten csak a 95-ös ára került feljebb, a következőn már a gázolaj áremelésére is sanszosan sor kerülhet, s vélhetően a benzint sem fogja az elkerülni.

E héten szerdai bejelentés alapján csak pénteken, és csak a benzin ára emelkedett. A drágulás nem volt szerény mértékű, hiszen 4 forinttal nőtt a 95-ös literenkénti ára. Emelkedtek azonban a nemzetközi árak is a hét második felében (is), így legfeljebb a forint visszaerősödése tudná megóvni az autósokat az újabb üzemanyagár-emeléstől.
Hirdetés

A forint azonban elenyésző mértékben, mindössze 0,3 százalékkal ér most többet a dollárhoz mérten, mint egy héttel ezelőtt. A benzin viszont 3,6, a gázolaj 1,4 százalékkal lett drágább a tőzsdéken a héten. Ha a dollárban számolt árakat forintosítjuk, akkor is marad 3,3 százaléknyi plusz a benzin, s 1,1 százaléknyi a gázolaj esetében.
Mivel a hazai töltőállomásokon a drágulás egy része a pénteki emeléssel a benzin esetén már meg is mutatkozott, a következő héten a benzin és a gázolaj esetén is hasonló mértékű, literenkénti 2-3 forintos drágulásra van kilátás. Így a 95-ös átlagára akár 412, a gázolajé 423 forintra emelkedhet. Mivel a töltőállomások között akár 20-30 forintos áreltérések is adódhatnak, előre tankolnia csakis annak érdemes, aki olcsó kút mellett halad el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?