Egy átépített, majd elhanyagolt Suzuki SX4 szomorú története

Kreatív színfolt az utcaképben, vagy a magyar valóság szomorú lenyomata ez a tuning-Suzuki?

Csak egy átlagos autó volt a parkolóban, szinte csak poénból készítettem róla fényképeket. Rövid utánajárást követően azonban kiderült: sokkal többet tud mesélni ez az öreg Suzuki, mint azt elsőre gondoltam volna.

Egy teljesen átlagos hétköznap délelőtt futottam bele Budapesten ebbe a Suzukiba, és első pillantásra nem is tulajdonítottam neki túl nagy jelentőséget. Persze, a látványosan sportos küszöbtoldatok és lökhárítók, valamint a tükrökön a lángocskák odavonzották a szemem, de egy sietősebb pillanatban gondolkozás nélkül tovább is sétáltam volna, mondván: ha valakinek ez tetszik és erre költi a pénzét, hát legyen, minden joga megvan hozzá.
Hirdetés
A szerencse azonban úgy hozta, hogy nagyjából 10 percet kellett a 2006-ban gyártott SX4 közvetlen környezetében várakoznom, így volt lehetőségem kicsit közelebbről is megfigyelni. Ekkor tört szilánkosra és hullott le a cukormáz, jobban megnézve egyértelművé vált, hogy ez az autó egyáltalán nincs szép állapotban: inkább csak valamikor réges-régen szerették, minthogy az utóbbi években. A sportos lökhárítók és toldatok ugyanis már láttak szebb napokat, mindenütt repedések, sérülések tarkítják a szettet. Mindemellett a gyárinál jelentősen nagyobb kipufogóvégek sem valami tiszták, ami adódhat a hosszú évek városi használatából is, ám legtöbbször valamilyen kezdődő motorhiba előjele, ha egy benzines autón ennyire kormos ez az alkatrész.
Hirdetés
Mindemellett az autó 2006-os gyártási éve is kimutatja már a foga fehérjét, a karosszériának ugyanis nem csak az utólagos a műanyagelemein látszik az idő vasfoga. Több helyen is kisebb-nagyobb barna foltok tarkítják az autó szabadon maradt fém felületeit. Természetesen nem feküdtem az autó alá, így nem tudhatom, hogy milyen állapotban van az alja, ám a hasonló korú SX4 példányokból kiindulva jó eséllyel már ott sem hibátlan az autó. Általánosságban elmondható viszont, hogy a különböző műanyagelemek, például a képeken is látható küszöbtoldatok még elő is segíthetik a korróziót, ha nincs megfelelő időközönként kitakarítva alóluk a sár, illetve a sós latyak. Minimális utánajárással azonban kiderül, hogy ez a konkrét SX4 ennél sokkalta durvábban nézett ki a maga idejében. A Jármű Szolgáltatási platformon ingyenesen elérhető fényképeken komolyabb első lökös, hátsó légterelők, átalakított gyári lámpák, utólagos extra fényszórók, illetve rengeteg extra érdekesség található.
Hirdetés
Végigkísérve az autó életét és tulajdonosváltásait könnyedén válik a magyar valóság lenyomatává ez a Suzuki. Az autóra ugyanis még a 2008-as első tulajdonosváltása előtt került fel az összes egyedi alkatrész, amelyek még mind megvoltak 2009-ben is, a második eladáskor. Találtunk továbbá az autóról az interneten a 2011-es Carstyling Tuning Show rendezvényen készült fényképet is. Az autó valamikor ezt követően indulhatott el a lejtőn: 2018-ban, a következő eredetiségvizsgálaton már a jelenlegi állapotához nagyon hasonló küllemmel cserélt gazdát. Ezt követően már csak a friss fotókon látható vonóhorog került rá, amiről valószínűleg az eredeti átépítő álmodni sem mert, egyértelműen nem utánfutók húzására alakították át az autót újkorában. Sajnos ennél többet nem sikerült kideríteni az autóról további információk és bennfentes ismeretek nélkül, ám ha esetleg akad olyan az olvasók között, aki ennél többet tud róla, ne tartsa magában.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?