Egy sör nem sör? Tovább szigorodik az ittas vezetés megítélése

Júliustól 0,5 ezrelékes véralkoholszintnél már büntetőeljárás indul a sofőr ellen

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyártól a jelenleginél is szigorúbban büntetik majd az ittas vezetést: akár már egy sör után is ugorhat a jogosítvány.

Július 1-jén lép hatályba az új büntetőtörvénykönyv, ami egyebek mellett az ittas vezetésre vonatkozó szabályokat is módosítja. Az eddigi 0,8 ezrelékes helyett már 0,5 ezrelékes véralkoholszintnél büntetőeljárás indul az ittas állapotban volán mögé ülő-dűlő sofőrök ellen.
Szabálysértés helyett bűncselekménynek minősül majd már az is, ha valakit a közforgalomtól el nem zárt magánúton ittas vezetésen kapnak. Nem lesz kecmec: az új btk. úgy határoz, hogy hosszabb vagy rövidebb időre, de feltétlen el kell venni a jogosítványt az ittas vezetőként már bűncselekményt elkövető autóvezetőtől. Hivatásos sofőr esetleg megúszhatja, mondván a vezetői engedély hiányában a megélhetése forog kockán, ám minden ilyen esetet nyilván egyedi elbírálás dönt majd el.
A mindenkinél más és más befolyásoltságot nem fogják vizsgálni - akinek a vérében az alkoholszint meghaladja a 0,5 ezreléket, azt automatikusan ittasnak tekinti a jogszabály. Ergo nem lehet majd arra hivatkozni, hogy az elfogyasztott és természetesen roppant csekély mennyiségű alkohol nem befolyásolta hátrányosan a vezetési képességet...
Hirdetés
További fontos újdonsága lesz a szabályozásnak, hogy külön tényállásként kezeli az ittas, illetve a drog vagy gyógyszer hatása alatt vezetést. Akik isznak és kábítószereznek egyszerre, a rendőri igazoltatást, valamint a vérvételt és a vizeletadást követően dupla, vagyis halmazati büntetésre számíthatnak.
Tavaly Magyarországon 1695 közúti balesetet ittas sofőr okozott.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 06:01
  Permalink

  ezt nem gondolod komolyan?bringaúton csak kerékpárral találkozhatsz?Még véletlenül sem járnak arra gyerekes szülők, esetleg gyalogosok..Ahol nincs tiltva ott segédmotorral is mehetsz bringaúton..akkor ők is ihatnának?Gondolj bele ha egy részeg egy kis faluba szépen eléd esik, vagy a szélvédődre…pláne mondjuk sötétben kivilágítatlanul..mert ugye akkor azt is engedjük már meg nekik nem?
  Komolyan..vicc az egész amit írtál, megint csak a kifogások keresése..Ha valamit tiltunk, akkor az vagy vonatkozzon mindenkire, vagy senkire.

 • 2017.10.30. at 06:01
  Permalink

  Azért nem mindegy, mert autóval egy kis figyelmetlenség miatt is embert ölhetsz, míg a bringával egy kis faluban, esetleg bringaúton, földúton max. beborulsz az árokba. Forgalomban én sem támogatom a segg részegen biciklizést, de pár pohár bor után annál a sebességnél mindent van időd lereagálni. A kis sebesség miatt sokkal több időd van reagálni, nem befolyásol annyira a reakcióidő, ráadásul a hangokat is hallod, így sokkal könnyebb képben lenni, mi folyik körülötted, és maximum magadra lehetsz veszélyes.
  Egyébként úgy tudom, bizonyos szint felett most is büntetnek, főúton pedig továbbra is zéró tolerancia van.

 • 2017.10.30. at 06:01
  Permalink

  namost ennyi erővel se az autóst, se a bűnözőket se büntessük, mert bármelyik segíthet rendőrnek , nyomozónak szorult helyzetben…
  Van a rendőrnek kötelessége, és van az állampolgárnak is.
  Ha egy ember azért utál egy rendőrt, mert megbüntette őt JOGOSAN, akkor ott az emberben igen nagy hiba van.

 • 2017.10.30. at 06:01
  Permalink

  Azért nem ilyen egyértelmű a helyzet. Nagyon nehéz meghúzni hol a határ (mármint a biciklisekre gondolva). Őszintén szólva, ha a munkatársaimmal elhatározzuk, hogy meg kéne inni 2-3 sört, akkor mi is azt tesszük, mint mindenki más, hogy hazamegyünk az autóval, átülünk a bicklire, és irány a kocsma. Egy-két sör nem gond, de hol a határ? Na és ha a biciklist büntetjük, akkor a gyalogost is büntetni kellene, hiszen résztvesz a közlekedésben gyalogosan is. Hogy lehet ittasan átmenni a zebrán?
  A dolog másik része, hogy egy rendőr ismerős mondta, hogy nem is érti, hogy gondolják Pesten, hogy a pár ezer lakosú kisvárosban, ahol mindenki ismer mindenkit ők a bicikliseket szondáztassák, meg büntessék több 10 ezer Ft-ra, mert esetleg megivott 2 fröccsöt. Aztán egy hét múlva meg az az állompogár hogy fog neki segíteni esetleg egy komolyabb bűncselekmény felderítésében. Szóval a rendőrség lakossági kapcsolatainak “rombolásával” lehet, hogy többet veszítenek a réven, mint amennyit nyernek a vámon.

 • 2017.10.30. at 06:01
  Permalink

  Szabálysértési bírság nekik is pont annyi mint egy autósnak…
  Tudnék Veszprémbe olyan helyet ahol tömegével lehetne a bicikliseket büntetni:
  a láthatósági mellény nem használatáért
  világítás hiányáért

  Igaz csak egyszer, mert gyorsabban tanulnak mint az autósok..

 • 2017.10.30. at 06:01
  Permalink

  Csak ahhoz még nem elég drága az üzemanyag, hogy megérje nekik a kerékpárosokat csesztetni. Én azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer még a biciklire is jogosítvány kell majd. (De NE legyen igazam!)

 • 2017.10.30. at 06:01
  Permalink

  Azért remélem a megfázás elleni gyógyszerek hatása alatti befolyás nem tartoznak a szabálysértés kategóriájába sem. Van olyan munkahely ahol a betegszabadság nem díjazott, pláne nem túl sokszor, és nem túl váratlan bejelentéssel. Gondolom azért ez még belefér.

 • 2017.10.30. at 06:01
  Permalink

  ne reménykedj…tavaly lazítottak az ittas kerékpárosok büntethetőségén..Akkor nem büntetik meg öket ha ittasan kerékpároznak, ha nem főúton haladnak…Egy csomó lóvét be lehetne szedni a bringásoktól is, pont mint az autósoktól…

Vélemény, hozzászólás?