Egymás konkurenseit fogja gyártani a General Motors és a PSA

Frigyre lép a PSA Peugeot Citroën és a General Motors

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Költségcsökkentési célból együttműködést írt alá az önmagában sem szerény GM és a szintén kiterjedt PSA. Azonos platformokra önálló modelleket fognak építeni.

A General Motors és a PSA Peugeot Citroën bejelentette hosszútávú stratégiai együttműködését. A két óriáscég úgy kötött megállapodást a költségcsökkentés érdekében, hogy a piacon teljesen önálló, egymással versengő szereplők maradnak.
Hirdetés
A partnerség két fő pillérre épül, egyik a közös, kis- és középkategóriás, egyterű és szabadidő-autó platformok költséghatékony kifejlesztése és alkalmazása, másik pedig a beszállítóktól a még nagyobb volumenű vásárlások által az eddigieknél kedvezőbb árak kialkudása. A nyilván nem kevéssé összetett együttműködési szerződés egyben 1 milliárd eurós tőkeemelést is jelent a PSA csoportnál, melyhez korábbi tulajdonosai, köztük a Peugeot Family Group is és a most 7 százalékos tulajdonrészt szerző General Motors is hozzájárult - így a Peugeot-család vállalkozása után a GM kezében összpontosul a második legjelentősebb PSA-tulajdonrész.
Az együttműködés által a cégek nem csupán költséget, emissziót is kívánnak csökkenteni, ezt célzó, kifejezetten Európa számára fejlesztendő modelljeik közül az első 2016-ban érkezik majd.
A közös padlólemezek által akár közös gyártósorok telepítése is elképzelhető, s ha a szervizhálózat egyesítése nem is szerepel a tervekben, a közös beszállítói háttér miatt az együttes központi raktározás már igen. Az elkövetkezendő 5 évben mintegy 2 milliárd dollár befektetésével jár majd a kalkulációk szerint ennél jóval több hasznot hozó együttműködés.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?