Egymilliárd autó világszerte

Hat emberre jut egy autó a világon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kína autópiaca fejlődik legdinamikusabban, de még időbe telik, mire utolérik a kissé túltelített USA-t.


Hiába a gazdasági válság, a siránkozás és a csökkenő autóeladások környékünkön, nagyon úgy tűnik, a világnak nem nagyon számít, hogy mi történik Európában. Idén ugyanis a Földön fellelhető autók száma, a Wards Auto munkatársainak számítása szerint átlépte az egymilliárdos (azaz ezer milliós, számmal kiírva 1 000 000 000) darabszámot. Ez legfőképp a tavalyi évhez képest regisztrált 3,6 százalékos növekedésnek köszönhető, mely 2000 óta a legnagyobb arányú növekedés az előző évhez viszonyítva.
A hatalmas ugrásért részint Kína tehető felelőssé, ahol a tavaly forgalomba helyezett járművek száma 78 millió volt, ami 27,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A népes ország ezzel megelőzte Japánt, de még mindig messze kullog a 240 millió autót számláló Egyesült Államok mögött.
Ugyanakkor van még hova fejlődni, hiszen az Államokban 1,3 emberre jut egy autó, míg Kínában még tizenheten osztoznak képletesen egy járművön. Indiában 56,3 emberre jut egy autó, de ha ezekben az országokban a mostani trendek szerint fejlődnek a piacok, hamarosan utolérhetik az USA-t.
Az mindenesetre biztos, hogy ha minden országban annyi autó lenne lakosra vetítve, mint az Egyesült Államokban, akkor már rég lehúzhattuk volna a rolót az élet minden szintjén, így jó lenne csínján bánni a globális autópark bővítésével. Például az is egyértelmű, hogy a hazai, országos átlagban 3 fő/autót közelítő arány alapvetően bőven elegendő lenne - igaz a megyénkénti szórás igen nagy, míg Budapesten minden harmadik, egyes, főként kelet-magyarországi megyékben csak minden negyedik lakosra jut négykerekű.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?