Egyre több autót lopnak itthon, a tulajdonosok alig védekeznek

Autólopások: a szerencséjében bízik a magyar autós

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jelentősen nőtt tavaly az autólopások száma, ám a hazai autósok alig védekeznek a tolvajok ellen.

Rémisztő adat, hogy tavaly 14 százalékkal több autót loptak el, mint egy évvel korábban, ám az autósok zöme, 54 százaléka nem tart négykerekűjének ellopásától - derül ki a Genertel legutóbbi felméréséből. Zömében ismeretlen tettesek több mint 5500 autót tulajdonítottak el, ami a hazai, 3,6 milliós autóállomány 1,5 százalékát jelenti.
Természetesen nem mondható, hogy 1000 autóból mindenhol lába kél 15-nek, ugyanis a lopások aránya területileg igen jelentős eltérést mutat, kétharmadukat a fővárosból tulajdonítják el. Ennek egyik oka természetesen az, hogy ott a legjelentősebb a népsűrűség, illetve az egységnyi területre jutó autók száma, azaz a tolvajok ott tudják a legkönnyebben megtalálni az általuk keresett modelleket. Ráadásul könnyebb dolguk is van, hiszen míg a Genertel adatai szerint vidéken az autók 60-65 százaléka garázsban áll, Budapesten ez az arány mindössze 30 százalék, s az autósok 45 százaléka még csak nem is zárt udvarban, hanem az utcán parkol.
Hirdetés
Milyen autókat keresnek a tolvajok? Gyakorlatilag mindent, s mivel a hazai autópark átlagos életkora is növekszik, ők is mind idősebb autókat szemelnek ki. „Sokan gondolják azt, hogy az autótolvajok elsősorban az értékesebb, újabb autókra vadásznak, azonban egyre inkább az a jellemző, hogy az ellopott autókat alkatrészforrásként hasznosítják. Ennek megfelelően a bűnözők is egyre inkább a leggyakoribb márkákra (Suzuki, Volkswagen, Renault, Opel), ezeken belül is a kis- és középkategóriás autókra állnak rá, és a néhány évnél idősebb autók ugyanúgy célpontba kerültek” – magyarázza Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.
Az autótolvajok dolgát ráadásul nem csupán az autók utcán parkolása könnyíti meg, hanem az is, hogy az autósok zöme, miként nem tart az autótolvajoktól, a gyári indításgátlókon túl nem is igen védi mással autóját. Riasztó csupán az autók negyedében, műholdas nyomkövető pedig mindössze a járgányok 2 százalékában található. Arra a kérdésre, hogy mégis mivel védik autójukat, több vidéki autótulajdonos is a házőrző kutyát említette a Genertel felmérésében. A tulajdonosok ráadásul nem csupán védelemmel, biztosítással sem látják el autójukat, 77 százalékuk sem teljes körű, sem kifejezetten lopásra kihegyezett cascóval nem védi autóját. „Úgy tűnik tehát, hogy az esetek túlnyomó részében csupán a vakszerencse dönti el, kinek az autóját lopják el, miközben az autósok háromnegyede semmilyen biztosítással nem védekezik ez ellen a jelentős kár ellen. Mindez azért is megdöbbentő arány, mivel ma már a piacon az autó értékétől függően akár évi 3 ezer forintért is lehet lopáscascót találni” – hangsúlyozza a Genertel vezérigazgatója.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 06:01
    Permalink

    A 3000 ft-os casco* biztosan nem fizeti meg az autó valós értékét, ez holt ziher! Vicc az egész és ezt még megeszik emberek!

    *kisbetüs, kiscsillagos részeket előre nagyítóval 2x elolvasni, értelmezni…!

Vélemény, hozzászólás?