Egyszer talán hozzánk is eljut: Ford Mondeo 1.5 EcoBoost

Ezerötös benzinmotort kap a Ford Mondeo

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Másfél literes turbós benzinest kap az európai piacról egy darabig még továbbra is hiányzó "új" Ford Mondeo, csak nem 3, hanem 4 hengeres lesz.

A 2014-es modellévű Fusion/Mondeo palettája 1,5 literes, 4 hengeres EcoBoost turbós erőforrással gazdagodik, ami a korábbi híresztelésekkel szemben nem 3, hanem 4 hengeres lesz - közölte hivatalosan a Ford. Az új motort kezdetben, e hónap végétől a romániai Craiovában gyártják majd, ott, ahol a Fiesta-, Focus- és B-Max-féle 1,0 literes, 3 hengeres EcoBoostokat is.
Az alumínium blokkos és a hengerfejben lévő kipufogó-leömlőt is bevető 1.5 EcoBoost motor állítólag közel olyan izmos lesz, mint a jelenlegi 1.6-os SCTi (ami 6000-es percenkénti fordulaton 182 lovas, illetve 1500 és 4500 között 240 Nm nyomatékú), viszont annál is takarékosabb üzemet (6 l/100 km alatti kombinált fogyasztást) és kisebb károsanyag-kibocsátást ígér.
Hirdetés
Miért van szükség a fölöslegesnek tűnő leméretezésre? Egyszerű: bizonyos piacokon adókedvezmény jár a legfeljebb 1,5 literes motorra. És egyáltalán mikor lesz nálunk is kapható az "új" Mondeo? A válaszadást nem megkerülve egyelőre az a tényszerű, hogy Kínában hamarosan (a Sanghaji Autószalonon tuti lesz is nagy felhajtás a modell körül), míg az európai értékesítés attól függ, hogy a gyártás Belgiumból Spanyolországba áthelyezése mennyi időt vesz igénybe. 2014 lesz ebből, szinte biztos. Addig pedig kedvező hír, hogy a kifutónak is mondható, de most még legalább egy, talán két évig aktuális nemzedék esetén a legnépszerűbbnek számító 2,0 literes dízel 140 és 163 lóerős változatainál a motorvezérlés átprogramozásával és aerodinamikai módosításokkal 4,5 l/100 km-re apasztották a vegyes fogyasztási értéket, a CO2 emisszió pedig még a kombi esetén is 120, az ötajtósnál 119 g/km.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 04:40
    Permalink

    Attól, mert a rendőrök figyelnek, még a trélert nem lehet elhúzni a pici motorral. Márpedig a Mondeo 1,5t körüli önsúlya lehetőséget nyit efelé is…

    Viszont én is félnék ilyen motorral szerelt autót venni 10-15 évesen. Bár, lehet, hogy addigra már be lesz olvasztva min. A 2 turbó, meg ez az agyonoptimalizált blokk nem hiszem, hogy hosszú életű lesz – de ne legyen igazunk.

Vélemény, hozzászólás?