Elképesztő mértékben visszafejlődik az orosz autóipar

Légzsák, ABS és katalizátor nélküli autókat fognak gyártani az oroszok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg Európában már kopogtat az Euro 7 emissziós norma és küszöbön az új biztonsági berendezések kötelező bevezetése, Oroszország a már megszokottakról is lemond, Euro 0-s besorolású autók gyártását is engedélyezi.

A szankciók eredményeként Oroszország számára elérhetetlenné váltak a modern biztonsági berendezések, így míg Európában számos modern vezetést támogató rendszer és például az automatikus sebességhatároló is hamarosan kötelező tartozék lesz (lásd itt), Oroszországban átmenetileg, első körben jövő év elejéig engedélyezték a már évek óta elvárt légzsákok, blokkolásgátló (ABS) és menetstabiliázló (ESP) nélküli autók gyártását és forgalomba helyezését.
Hirdetés
További engedmény korlátmenetesség, hogy bár eddig Oroszország is Euro 5-ös autókat várt el (ilyenek voltak a közelmúltban még nálunk is forgalmazott Ladák, amelyek azonban nem léptek tovább az Európában már elvárt Euro 6 szintre), most viszont Oroszország gyakorlatilag elengedi az emissziós előírásokat, hiszen Oroszországban nem gyártanak katalizátorokat, azokat pedig beszerezni sem tudják. Így tehát a közeljövőben az orosz üzemekből kigördülő autók nagyjából az Euro 0 szinten lesznek. Az egyszerűsített autókat, az európai szabályzással teljesen ellentétes módon, (2023. február 1-ig) engedélyező rendeletet Mihail Misusztyin miniszterelnök írta alá. Szergej Aszlanin autóipari szakértő az orosz Insidernek tett nyilatkozata szerint az egyszerűsített modellek körülbelül egy lovasszekérrel érek majd fel. "Külsőre talán modernnek tűnnek, de (...) majd meglátjuk, mi lesz a motorháztető alatt. Nem rendelkezik majd életmentő rendszerekkel. (...) Az olyan dolgok, mint az ABS és az ESP nagyon fontosak, és sok országban nem véletlenül kötelezőek". Az oroszok tehát a közeljövőben elavult, környezetszennyező és mai szemmel nem biztonságos autókat fognak tudni csupán vásárolni - hiába folytatódhat például a Ladák gyártása és indulhat újra a Moszkvicsé a Renault gálánsságának köszönhetően.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2022.05.18. at 09:27
    Permalink

    Ja csak nem fognak álandoan szo…ni a szervízben 500-ért 2 két nox szenzorért. Ami ráadáűsul nincs még a márkaszervízben sem (mert alkatrész hiány van) használni meg nem tudod.

  • 2022.05.18. at 11:56
    Permalink

    És? Törökországnak, Brazíliának, Kolumbiának, Argentínának, Szaúd-Arábiának, Mexikónak, Dél-Afrikának, Nigériának, Ausztráliának, Spanyolországnak vagy Kanadának(!) még ennyi autóipara sincs. Az oroszoké olyan, amilyen, de legalább VAN…

Vélemény, hozzászólás?