Elsők közt láthattuk a Ford Edge SUV-t, az új Mondeo testvérét

Láthattuk, megtapinthattuk, beleülhettünk, de csak jövőre jön a Ford Edge

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csak 2015 második felében lép piacra, de már láthattuk a Ford Edge európai változatát.


SUV-kínálatának európai csúcsát a kölni márkaközpontban leplezte le néhány tucat zsurnaliszta előtt a Ford. Korábban az új, Európában is piacra lépő Edge sosem volt látható, tavaly Los Angelesben, illetve idén tavasszal a Genfi Autószalonon csak a koncepciómodell tűnt fel. Az EcoSport és a Kuga alkotta szabadidőautó-kínálat ezáltal háromtagúvá nő Fordéknál. Na nem most, majd jövőre, az Edge ugyanis majd csak 2015 második felében lép piacra. Ugyanúgy Kanadában fog készülni, mint az Egyesült Államoknak gyártott, ott szegmensében piacvezető verzió. De ez állítólag nagyon más, ez Európa szájíze szerinti, a Ford új CD, azaz középkategóriás- és nagyautó-platformjára épül - akárcsak az idén már végre tényleg megjelenő új Mondeo és a jövőre érkező S-MAX/Galaxy páros, valamint az Európában ugyancsak jövőre megjelenő aktuális Mustang.
Az Edge tehát fontos, mert temérdek egyéb Ford részleteire is rámutat, de persze fontos önmagában is, hiszen a Ford az elmúlt öt évben (2008-2013 között) több mint duplájára nőtt, a teljes személyautó-piacnak ma már 10 helyett 21 százalékát kitevő SUV-szegmenstől további növekedést vár, s ebben kíván mind erősebben jelen lenni. Ennek megfelelően nem hanyagolja el a tavaly megjelent új Kugát sem, hamarosan 1.6-os EcoBoost benzineseit takarékosabb 1.5-ösökre cseréli – az 1.6-osokéval egyező 150 és 182 lóerős erőszinttel, s a 2,0 literes TDCi dízel fogyasztásán is fog reszelni, hogy a tavaly a Ford szabadidő-autó eladásait (Európában) 26%-kal megemelő, elektromos csomagtérajtót a szegmensben elsőként adó Kuga még jobban menetelhessen.
Nagyjából annyi részletet tudunk utóbbi újításokról, mint az „új”, európaivá tett Edge-ről. Hossza 4,8 méter, amivel nemcsak az Audi Q5, Volvo XC60, hanem az egyel nagyobb osztály, akár az 5 méter fölé nyújtózó, hétülésesként is létező Audi Q7, Volvo XC90 számára is konkurenciát kíván teremteni. Mindezt úgy, hogy csakis ötüléses lesz. A miértre a válasz kitalálható: a vevők zömének nem kell a hatodik, hetedik ülés opciója. Az Edge csupán egy feltűnő, természetesen a Ford dizájnnyelvét követő, 5 felnőtt számára kényelmes, minőségi, a legfrissebb technikákat felvonultató és természetesen takarékos, valamint a környezetet nem túlzottan terhelő szabadidő-autó szeretne lenni – mondja a gyártó.
Hirdetés

Lássuk, mi az, amit saját érzékszerveinkkel tapasztalhatunk. A külső megjelenéssel aligha lehet probléma, hátul már most LED-esek a lámpák, Európa számára majd jöhet LED fényszóró is. A kiállított autó mutatós 20 colos alufelnikre került, a krómozást kívül nem spórolták el, szerencsére ízlésesen alkalmazták. Az összkerékhajtás alapáras, elektronikusan vezérelt lamellás kuplungcsomag osztja a nyomatékot az első és a hátsó kerekek között. Motorból kétféle lehet: 2,0 literes dízel és 2,0 literes dízel. A belépő verziót egyetlen változó geometriájú turbó tölti, az 180 lóerős és 400 Nm nyomatékot ad, 6 fokozatú kézi váltóval lehet majd választani. A csúcsverzióban két darab változó geometriájú turbó dolgozik (majd egykor), 210 lóerőt és 450 Nm nyomatékot tud, csak hatsebességes automata váltóval társulhat. Ki lehet találni, ez válthatja majd a Mondeo mostani 2,2 literes 200 lóerős turbódízelét is, hogy a fogyasztási és emissziós értékek lejjebb menjenek. Az összkerekes, monstrumnyi Edge esetén a CO2 érték 149, illetve 159 g/km.
Itt debütál a Ford aktív kormányzás rendszere, amely menet közben dinamikusan változó kormányáttételt jelent. Az autó és a kormányzás sebességétől függően változtatja majd egy beépített motor az áttételt a kormányoszlopban. Állítólag nagyon jó lesz, elvéből adódóan elsőre kissé rémisztőnek tűnik. Nem meglepő, hogy a parkolóasszisztens párhuzamos és merőleges parkolásra, ki- és beállásra is képes és az sem, hogy hátrafelé van 180 fokban látó, a keresztező forgalomra figyelmeztető kamera is - ma már ez a nívó. Akad viszont olyan jellemző is, amit eddig csak az aktuális Mercedes-Benz S-osztályban láttunk: a hátsó utasok övlégzsákot kapnak a fej-, nyak- és mellkas-sérülések csökkentéséért.
Miután már a Kugában is úgy van, nem meglepetés, hogy itt is elektromos mozgatású a csomagtérajtó. Prémium, vagy akár a Ford által hangoztatott magas minőséget azonban ne várjunk. Az Edge üvöltően amerikai autó. A műszerfali, középkonzoli anyagminőségben és persze az utastéri helykínálatban is tetten érhető ez. A tágas kabinban elöl van ülésszellőztetés is az ülésfűtés mellé, utóbbi hátul is szerepelhet, ott van konnektor is. A második sori fej- és válltér állítólag az összes konkurensénél, még az Audi Q7-esénél, vagy a Volvo XC90-esénél is jobb. Lehet, mert tényleg igen tágas, az ülés azonban sajnos csak kétszemélyesre formázott, amúgy 2/1 arányban osztott, úgy szabályozható támladőlésű. Hogy a csomagtér alapból mekkora, azt egyelőre csak tippelhetjük - jó nagy, támladöntéssel azonban kategóriarekorder, 1788 literes tér érhető el.
A teljes ülőgarnitúra és az ajtókárpitok zöme bőrrel burkolt, a műanyagok viszont kemények, olcsók. A lámpakapcsolók és a bajuszkapcsolók talán a Transitból valók, a váltókarra tett fokozatválasztók az amerikai Fusionből ismerősek. Hiába lesz itt kulcs nélküli nyitás és indítás, a komoly zajszigetelés mellé aktív zajkioltó rendszer, városi koccanásgátló és távolságtartós tempomat, sávelhagyásra figyelmeztetés, táblafelismerő, programozható kulcs és SYNC2, ez egy olcsónak tűnő, nálunk méretes, Amerikában közepes SUV. Legalábbis belülről olcsó hatású. Kívülről pedig mutatós, tényleg jól kinéző, amúgy pedig összkerekes, takarékosnak ígérkező. Menetdinamikai adatai egyelőre ismeretlenek, saját tömegként 1950 kilót csíptem el, ami nem ígér sok jót. Viszont kellően attraktív árral lehet sikeres modell az Edge-ből, ami már most mutatja: ikerturbós dízel, változó áttételű kormánymű egyaránt jó eséllyel lesz az idén várható új Mondeóban. Összkerékhajtás is lehet benne? A lehetőség megvan rá, s aligha hagyja ki a ziccert a Ford.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?