Idén nyáron érdemes belefogni az autóvásárlásba!

Csökkenő kamatok és szintén mérséklődő átlagárak ösztönöznek autóvásárlásra

Több információforrás is igazolja, hogy a magánvásárlók aktivitása rég nem látott szintre emelkedett a használtautó-piacon. Ráadásul a Használtautó.hu és money.hu szerint a következő hónapokban további ugrás várható.

Nagyot ugrottak a használtautó-értékesítési számok a Datahouse adatai alapján. 2024 első negyedévében havonta átlagosan 75 400 használt autót adtak el, ami 13 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Emellett a Használtautó.hu látogatottsági adatai is a kereslet erősödésére utalnak:

áprilisban a látogatások száma elérte a 12 milliót, ami 15%-kal több, mint tavaly áprilisban.

Az erősödés pedig tovább folytatódhat, hiszen tavasz végén, nyár elején mindig pörgősebb a használtautó-piac, ahol egyébként a magánvásárlók dominálnak, szemben az újautó-piaccal, amit jelenleg is inkább a flottavásárlók mozgatnak. Szintén a piac forgalmának növekedését segítheti a kedvezőbb finanszírozási környezet, hiszen a hitelkamatok csökkenése előnyösebb helyzetbe hozhatja az autóvásárlás előtt állókat.
Hirdetés

Pénzügyi oldalról is további élénkülést várunk a használtautók piacán, ahol a vásárlók jellemzően szabadon felhasználható személyi kölcsönökkel egészítik ki a meglévő forrásaikat. Év elején szinte lefeleződtek a hitelkamatok a tavalyi évhez viszonyítva. Az MNB adatai alapján 2023 májusában a forint alapú személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója 19,45% volt, míg jelenleg már 11,93%-os THM-mel is vehető fel hitel a kedvezőbb kölcsönöket választva. Ugyanakkor továbbra is több százezer forint spórolható a visszafizetendőn, ha összehasonlítjuk a hiteleket, mert a jelenlegi kínálatban is vannak ennél jóval drágább konstrukciók

– kommentálta a felfutást Korponai Levente, a money.hu vezetője. A szakember kiemelte, hogy egy olcsóbb hitel segítségével ugyanolyan havi törlesztőrészlet mellett jobb autót választhatnak a vevők. A Használtautó.hu és a money.hu adatai és elemzései alapján tehát arra lehet számítani, hogy a kedvező banki feltételek és a továbbra is erős kereslet együttesen élénkíteni fogják a használt autók piacát. Mindazok pedig, akik önerő nélkül fontolgatnak autóvásárlást a közeljövőben, további hasznos pénzügyi tanácsokat találnak a money.hu online elérhető tudástárában.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?