Ezek az autók profitáltak a legtöbbet a James Bond filmekből

Óriásit ugrott ennek a 10 autónak az értéke, mert valamelyik James Bond forgatáson használták

Nem csak a színészeknek, de a filmvásznon feltűnő autóknak is jól jött a James Bond filmekben való szereplésük - egy esetben eredeti értékének ötvenszeresére nőtt az elárverezett kocsi ára.

A Hagerty, a brit autórajongók életstílus-márkája összegyűjtötte, a több évtizede futó James Bond franchise-ban feltűnő autók közül melyik érte el a legnagyobb értéknövekedést kizárólag azért, mert szerepelt a filmvásznon. Számos forrásból (eladásokból, árverásekből) összegyűjtött adataik és egységes árfolyamra való számításaik után összehasonlították, a James Bond filmekben feltűnő modellek általában mennyit érnek ma, és mennyiért került eladásra az adott darab, amit a forgatáson használtak.
Hirdetés
10. 1971 Ford Mustang Mach 1 - Gyémántok az örökkévalóságnak
Tiffany Case, az 1971-es Bond-lány vezette azt a vörös Mustang Mach-1-et, amit 2004-ben kínált árverésre a Barrett-Jackson. Az irányárat nem ütötte meg, csupán bő 5 millió forintért kelt el, de ez így is 37,5%-kal több volt, mint amennyit egy nem filmsztár Mach-1 ért akkoriban. 9. 1991 Mercedes-Benz 190E - Nincs idő meghalni
Sok helyen még be sem mutatták a mozikban a Nincs idő meghalni című, legújabb James Bond filmet, de a forgatáson használt Mercedes-Benz 190E-t máris felkínálták eladásra. Jelenleg 8.991 fontért kínálják (3,8 millió Ft), ami 38%-kal több egy sima 190E-nél - mindezt úgy, hogy a legtöbben még nem is látták a filmet, a Merci szerepéről vagy fontosságáról nem sokat tudunk, még csak az előzetesekben sem tűnt fel. Ha ez nem bizonyítja a James Bond-hatást, akkor semmi sem.
Hirdetés
8. 1937 Bentley 4 ¼-Litre Gurney Nutting - Soha ne mondd, hogy soha
Csak néhány jelenetben hajtotta ezt a Bentley-t a Sean Connery által megformált Bond, de 2004-ben 188.500 fontért, 2010-ben pedig már 221.500 fontért (93 millió Ft) kelt el a Bonhamsnél. Ezzel 66%-os prémiumot ért el mezei társaihoz képest a veterán Bentley. Mondjuk az is igaz, hogy majdnem félmillió dollárt költöttek a restaurálására. 7. 1969 Aston Martin DBS-6 - Őfelsége titkosszolgálatában
1969-ben vett el először és azóta is utoljára James Bond egy hölgyet, a lagzit pedig egy DBS-6 tette színessé. Ahogy az akkori Bond-színész, úgy az 1978-ban a kocsit vásárló személy is ausztrál volt, 3,8 millió forintnak megfelelő összegre alkudta le az árat, ami majdnem kétszer annyi volt, mint amennyiért egy másik DBS-6-ot vehetett volna.
6. 2008 Aston Martin DBS V12 - A Quantum csendje
Daniel Craig is jót tesz a közelében feltűnő autóknak, a 2008-as filmjében szereplő V12-es Astont sokkal többért vitték el, mint amennyire az aukciósház számított: több mint 100 millió forintnak megfelelő összeget ért, ami 245%-os prémiumot jelentett.
Hirdetés
5. 1969 Mercury Cougar XR7 - Őfelsége titkosszolgálatában
Nem csak az Aston Martin DBS-6 lett híres az Őfelsége titkosszolgálatában című filmnek köszönhetően, ez a Mercury Cougar XR7 bő 150 millió forintnak megfelelő összegért kelt el tavaly, ami ötször több annál, mint amennyit azok a Cougar XR7-ek érnek, amelyek nem szerepeltek a James Bond filmben.
4. 1965 Aston Martin DB5 - Goldfinger és Tűzgolyó
1964-ben és 1965-ben forgatták azt a két James Bond filmet, amiben a világon a leghíresebb, de legalábbis a Bond filmekben legnagyobb hírnévvel rendelkező autó, az Aston Martin DB5 szerepelt. Egy mezei DB5 ma bő 600.000 fontot érhet, ezt a darabot viszont majdnem nyolcszor ennyiért, több mint 4 és fél millió fontért adták el (nagyjából kétmilliárd forint). 3. 2014 Land Rover Defender 110 - Spectre
A Land Rover Defenderek mindig is nagy népszerűségnek örvendtek az autórajongók egy rétegének köreiben, de hogy majdnem 10-szer akkorára növekedjen egy darab ára csak azért, mert feltűnt a Spectre-ben, talán meglepő lehet. 2018-ban éppen bejelentette a Land Rover, hogy a kifutó Defenderből csinálnak egy jubileumi szériát, így nagy volt akkor a kereslet a modell iránt, a forgatáson használt két autó közül a drágábbikat 150 millió forintért vették meg. 2. 1974 AMC Hornet - Az aranypisztolyos férfi
Egy AMC Hornet önmagában nem feltétlenül ér túl sokat, de ha arról a konkrét darabról van szó, ami a teljes filmtörténelem egyik leghíresebb mutatványát, a folyó fölötti dugóhúzós ugrást vitte véghez, akkor talán érthető is, hogy egy mezei Hornethez képest 16-szor annyiért (37 millió forintért) kelt el ez a piros filmsztár. 1. 1977 Lotus Esprit S1 ‘Wet Nellie’ - A kém, aki szeretett engem
Az aranypisztolyos férfihez hasonlóan itt is Roger Moore játszotta a 007-es ügynököt, így talán kijelenthetjük, hogy az ő karizmája éri a legtöbbet, ha egy James Bond filmben szereplő autó értéknöveléséről van szó. Elképesztő, de ez a Lotus Esprit utcai testvéreinél ötvenszer többért kelt el, 2013-ban bő 250 millió forintért adta el az RM Sotheby's. Korábban elveszett a darab, 100 dollárért találta meg új, akkor még mit sem sejtő gazdáját egy árverésen, amikor előkerült - csak később derült ki róla, mennyire fontos darabról is van szó. Később nem más, mint Elon Musk vette meg, de fontos megjegyezni azt is, hogy valójában ez csak egy modell, nem pedig egy működő autó - ezt csak a vízalatti jelentekhez használták.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2021.10.18. at 20:17
  Permalink

  Jó kis cikk lett, sikerült valami olyat kihozni a témából amit még nem olvastam.

  Ezek közül sikerült többe is személyesen belebotlani,
  pl a Spectre-ben szereplő Defendert a 2019-es Techno Classica egyik aukcióján árulták (https://egzostive.com/essen-auctioneers-sothebys-coys/ eredeti sérülésnyomokkal, karcolásokkal, gyűrődésekkel, hiányzó sárvédőkkel).
  Asszem valami 115e euróért kelt el ami nem rossz pénz egy használt GTK.s Landyért (bár igaz, orvos tulajtól (vagy legalábbis Dr Swann ült benne a filmben 🙂 )).

Vélemény, hozzászólás?