Felismeri gazdáját a Cadillac XT4

Kulcs nélkül, arccal nyitható a legkisebb Cadillac SUV

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Néhány olcsóbb modellnél még tizenöt évvel ezelőtt is felárat kértek a távirányítós ajtónyitásért, az autóipar 2020-ban elérte azt a szintet, amikor már csak a fizimiska alapján nyílnak az ajtók.

Több újdonsággal is készül a Cadillac XT4 a 2021-es modellévre, ezek közül az arcfelismerő ígérkezik a legizgalmasabbnak, ami egyelőre csak Kínában lesz elérhető. A legújabb fajta kulcs nélküli nyitás Face ID néven fut, ami ha felismeri a gazdája ábrázatát, nyitja az ajtókat és engedi a motor indítását. A gyártó szerint a rendszer szempontjából mindegy, hogy éjszaka vagy nappal van-e, szabad ég alatt vagy fedett helyen áll-e az autó, de még extrém időjárás esetén sem tagadja meg a bejutást a tulajdonostól.
Hirdetés
Az autó persze nem vizsgálja az összes arra elhaladó gyalogos arcát, hanem a tulajdonos mobiltelefonját figyeli, így ha közelít a készülék, csak akkor indul el az arcfelismerő. A rendszer két infravörös kamerából, egy fényforrásból és egy érintőképernyőből áll, amik a B-oszlopban találhatóak. Aki még nagyobb biztonságra vágyik, az ujjlenyomat érzékelővel és jelszóval is kombinálhatja az arcfelismerőt. A rendszer érdekes újdonságnak tűnik, bár kényelem szempontjából nem nyújt sokkal többet a mostani kulcs nélküli nyitásnál, csupán annyit, hogy már a jeladót sem kell magunknál tartani. Néhány új külső szín mellett megjelenik a vezeték nélkül használható Apple CarPlay és a kormányról aktiválható hangvezérlés, ami jóval biztonságosabb megoldás annál, minthogy az összes funkció a központi képernyő menüjéből érhető el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?