Feltörekvőben a villanyautók, de még mindig a benzines a favorit

Meglepően sok magyar tervez új autót venni egy kutatás szerint, mutatjuk a preferenciáikat!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az EY reprezentatív kutatásaiból kiderül: rengeteg magyar tervez új autót venni az elkövetkező években. Nem csak a preferált üzemanyagról kérdezték őket, az is kiderült, milyen egyéb tényezők befolyásolják a választásukat. Mutatjuk az eredményeket!

Az EY hazai autóhasználók körében végzett reprezentatív kutatása szerint a magyar autósok 70 százaléka 5 éven belül lecserélné a négykerekűjét, minden harmadik potenciális vásárló teljesen új autóban gondolkozik, többségük (55%) a cserét saját forrásból fedezné. Ráadásul a kedvezőbb fenntartási költségek és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás miatt tovább nőtt a villanyautózás iránt érdeklődők száma is.

Annak ellenére, hogy a magyarok 80 százaléka még sosem vezetett villanyautót, a megkérdezettek több mint fele egy kedvező ajánlat esetén megfontolná, hogy alternatív hajtású járműre váltson.

Őket a magas vételár (71%) mellett az akkumulátorhibától való félelem (69%), a rövid hatótávolság (62%) és a lassabb töltés (40%) tántoríthatja el, sokan így továbbra is tisztán benzines járművet választanának, ez a megkérdezettek 36 százalékát jelenti. Ez a szám egyébként a tavalyi adathoz képest 7 százalékos csökkenést mutat, ugyanígy a dízelautók iránt is egyre kevesebben érdeklődnek. A felmérésekben megkérdezettek negyede hibridet (26%) venne legközelebb. „A magyaroknak egyre fontosabb a környezet védelme és a károsanyag-kibocsátás csökkentése. Személyre szabott ajánlatokkal növelhető az elektromos és hibrid autók iránti vásárlási kedv. Ehhez azonban a kereskedőknek olyan ügyfélkapcsolat-kezelési rendszert kell üzemeltetniük, ami hatékonyan támogatja az egyedi igények kiszolgálását” - mutatott rá László Roland, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének vezetője.

A hajtás típusától függetlenül általánosan fontos szempont az ár mellett a várakozási idő is, nagy különbségek mutatkoznak abban is, hogy mennyit várna valaki a kiválasztott járműre.

A 20-29 éves korosztály 32 százaléka akár egy évet is várna a kiválasztott új autóra, míg a 30-60 évesek több mint 80 százaléka nem lenne ilyen türelmes. Utóbbiak többsége inkább készleten lévő gépkocsit választana, vagy valamilyen kompenzációt kérne a hosszú várakozási időért cserébe. Használtautók esetén a válaszadók közel kétharmada (61%) a garantált futásteljesítményt nézi, 43 százalékuk inkább hivatalos autókereskedésből vásárolna. A kereskedőktől ők elsősorban a széles választékot (45%), a régi autójuk beszámítását (40%) és a korábbi balesetek és javítások ismeretét (38%) várják el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?