Forgalom és rendőri ellenőrzés – fokozottan várható a hétvégén

Ittas és szabályszegő autósokra vadásznak a rendőrök húsvétkor

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tavaly nőtt az ittasan balesetet okozók száma, ezért aztán idén már húsvét előtt is fokozott szondáztatásra kell számítani.

Józan Húsvét programot hirdet az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Ennek talán kevéssé örülnek az autósok, pedig a fokozott közúti ellenőrzés az ő érdeküket, illetve az összes közlekedő érdekét szolgálják.
Mivel tavaly kis mértékben nőtt az ittas állapotban okozott személysérüléses balesetek száma, idén nem csupán a húsvéti ünnep idején, hanem már azt megelőzően, naponta 4-4 órás időszakokban országszerte fokozott közúti ellenőrzésre lehet számítani. A cél természetesen az ittas állapotban vezetés visszaszorítása, a forgalom segítése és a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek megelőzése, valamint a közlekedők biztonságérzetének növelése.
A rendőrök és a polgárőrök azonban nem csak az alkoholt fogyasztó sofőrökre, hanem az agresszív, szabályszegő autóvezetőkre is vadásznak a március 25-től április 1-ig tartó Józan Húsvét kampányban. Miként azt az OBB közleménye írja, a demonstratív jellegű rendőri jelenlét és az ellenőrzések a közlekedési balesetek megelőzését, a közlekedők biztonságérzetének növelését és a zavartalan közlekedés biztosítását szolgálják a húsvéti ünnepek alkalmával.
Hirdetés
A kampány első felében, március 29-ig az ORFK és a Nemzeti Közlekedési Hatóság által közösen kivitelezett fokozott ellenőrzés során az ittasságon túl a járművek műszaki állapotát is szemlézik, különös tekintettel a kerékpárok kötelező és ajánlott felszereltségének meglétére, épségére. Kocsmába tehát még kerékpárral sem, de utóbbival máshova is csak akkor érdemes elindulni, ha annak megvannak az előírt világítóberendezései.

Mivel a hétvégére talán már végre enyhülő, tavaszi időjárással vélhetően a motoros szezon is elkezdődik majd, rendőreink a robogó kétkerekűek ellenőrzését sem fogják elfelejteni. Ennek oka, hogy Magyarországon a motorkerékpárosok közlekedésbiztonsági helyzete az elmúlt időszakban az általános trendhez képest kedvezőtlenebbül alakult. Az üzenet pedig egyértelmű: az ellenőrzés alól gyors kétkerekűvel sem lehet majd kibújni.
A kampányidőszak második felében, március 30. és április 1. között, a húsvéti ünnepek alatt a rendőri ellenőrzések az ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrésére, az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonására és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére összpontosítanak majd. Természetesen nem csak az utóbbiakkal kapcsolatos szabályok betartására lesz érdemes figyelni, a rendőri intézkedések ugyanis az egyéb közúti szabályszegések észlelésekor sem fognak elmaradni. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladat végrehajtásában nem csak az ORFK, az Országos Polgárőr Szövetség is részt vesz. Mit is kívánhatnánk ezek után? A balesetmentes mellé bírságmentes közlekedést! Nem csak a megúszás alapján, hanem sokkal inkább az alkoholfogyasztás tilalmát sem véletlenül tartalmazó KRESZ betartása által.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 05:21
    Permalink

    Jó lenne, ha nem a “saját zsebre dolgozás” lenne a végeredmény. Tartok tőle, hogy továbbra is korrupt a fél ország és már megint az 50 helyett 53-mal haladó lesz a “nagy fogás”, nem pedig az izomagyú, sötét ablakos terepjárós száguldozva. Azt nem büntetik, kényelmesebb elfordulni.

Vélemény, hozzászólás?