Frankfurt 2011: pókok a Ferrari standon

Ferrari 458 Spider: Maranello új állata a pók

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyolc lába helyett szerencsére négy kereke van a legújabb Ferrari modellnek, amely nem más, mint a 458 Italia szellős változata, a Ferrari 458 Spider.


Sokan előbbre várták a Ferrari 458 Italia nyitott változatának érkezését, de az olaszok összecsapott fércmunka helyett komolyan vették a feladatot, elvégre a világ egyik legjobb sportautójáról van szó. A tradicionálisan Spider (angolul: pók) nevet viselő modell számára különleges tetőmegoldást fejlesztettek ki: az alaphelyzetben alumíniumból, felárért akár kevlárból készülő panel nem csukódik össze, hanem egyetlen mozdulattal hátra, a motor fölé kerül – láttunk már hasonlót a Renault Wind esetében. A Ferrari szerint ennél helytakarékosabban és könnyebben nem lehetett volna kinyitni a 458 Italia tetejét, ráadásul 14 másodperces nyitási idejével viszonylag gyorsan dolgozik a szerkezet. Az egyetlen igazi hátrány, hogy a kupénál átlátszó motorborítást elhagyták, így a 4,5 literes V8-as kívülről nem látható, csak hallható – azért az sem utolsó élmény.
A Ferrarinál joggal büszkék, hogy a középmotoros sorozatoknál eddig a 458-as családon belül van a legkisebb súlykülönbség a csukott Berlinetta és a Spider között, így egyáltalán nem meglepő, hogy a 0-100-ig tartó gyorsulás csupán egy tizeddel rosszabb - 3,4 helyett 3,5 másodperc, amit amatőr pilóta észre sem vesz -, míg a végsebesség 320 km/órával szintén meggyőző érték. Állítólag remekül sikerült a széltől való védelem, még 200 km/órás tempónál sincs tomboló orkán az utastérben, és bár van hifi a kocsiban, az ülések mögötti 570 lóerős szimfóniával nehéz versenyre kelnie bármelyik előadónak. Akárcsak a keménytetős modell, a Spider is felvonultatja a Ferrari műszaki csemegéit, beleértve a hétgangos, dupla kuplungos sebességváltót, az E-Diff, valamint az F1-Trac berendezéseket, és a kormányon ott a „manettino”, amellyel nagyjából Piroska és a farkas között állítható az autó karaktere.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?