Háromszoros parkolási bírsággal jön csak értesítés

Lekopott a Mikulás-csomag, hatványozottan jár a parkolási bírság

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jegy nélküli parkolás után akkor sem szabad elhinni, hogy nem kapott büntetést az autó, ha nincs rajta fizetési felszólítás.

Olvasónk, Balázs elsőre nem értette, hogy miként lehetséges az, hogy egy parkolási bírságról csakis az eset után 2 hónappal értesül, de végül be kellett lássa, sajnos a törvényi szabályzás ezt is engedélyezi.
Budapest XIII. kerületében még május 31-én jegy nélkül parkoltam, rohantam, nem volt apróm, gondoltam fél órát kockáztatok. Az autóhoz visszaérve pedig nyugtáztam, nincs "Mikulás-csomag", megúsztam a büntetést. Egészen július végéig e hitben éltem, amikor is kaptam egy fizetési felszólítást: fizessek be 18 675 forint pótdíjat az eset kapcsán. Nem kissé lepődtem meg, ezért felkerestem az ügyfélszolgálatot, ahol készséggel, de azért nagyjából a képembe röhögve mondták: nem kötelességük, csak önként vállalásuk a fizetési felszólítás, azaz a zacskós csomag szélvédőn hagyása. Aki pedig ezt nem találja meg, az bizony a törvényi szabályzás alapján csakis az után kaphat írásbeli, hivatalos felszólítást a pótdíjfizetésre, miután az már kellő képpen meghízott. Ez alapján hiába mutogatták nekem a fotókat, hogy ők bizony hagytak zacskót és csekket az autón, azért felmerül bennem, hogy azt nem egy jót akaró járókelő, hanem maga a parkolóőr vitte magával, fizessek csak extra bírságot, ne a zacskóba tett 5000 forintos csekket.
Az eset kapcsán megkérdeztük a Budapest XIII. kerületének parkolási ügyeiért felelős Sima út Kft.-t, sajnos nem tudunk új információval szolgálni, valóban így működik a rendszer, aki nem találja autóján a csomagot, az már nem a parkolás napján kiszabott és 15 naptári napon belüli fizetés esetén érvényes, az adott napra vonatkozó és plusz két órai díjat, hanem a területre és a járműkategóriára szóló egy órányi díj negyvenszeresét kell fizesse, melyhez az autó tulajdonosának adatait lekérdezve még némi ügyviteli költséget is hozzácsap a parkolótársaság, majd így küld fizetési felszólítását - mindezt törvényi szabályzás alapján.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  na erre (is) jó akülföldi rendszám,én már négy éve nem veszek sem parkolási jegyet sem autópálya matricát és a kerékbilincsből is akad itthon 🙂 mert azt is leszedtem(saját kezüleg,szerszám nélkül) .Apró fricskák ,de megérdemli ez a renszer mert ilyen “megoldások” nincsenek az EU -ban máshol.Egyébként ha leszedi az ember a renszám táblát az szintén megoldás és nem jogszabályba ütköző!!Itt nem az állampolgár az ország hanem az ellenség akit tudnak idomitani a szivatásokkal(persze van aki igyekszik kikerülni ) és ez sajnos minden területre nagyjából igaz…

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  Csendes rendszr váltás? Ez csak a lopni, csalni, hazudni törvényesen! Maguknak írtak törvényeket a szabad rabláshoz! Mocsárba taposták a hazánkat!

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  [i]majd ha kellően nagy nyomás mellett és falakat döngető elégedetlenség lesz ezt a törvényt is meg lehet változtatni mert ez sem szentírás csak egy szerencsétlen ember alkotta “törvény” itt hiába siránkoztok de mit tesztek ezek ellen–nahát akkor [b]fizessetek[b] mig bele nem rokkantok-mert egy parkolóőr sem fog álmatlanul forgolódni miatta[i]

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  Hasonló esett meg velem az 5. kerületben, fényképen szépen látszott a piros csomag, természetesen mire kiértem, nem volt a ott. A büntetés jogos volt, az “alapdíjat” nem is kifogásoltam, de x napon túli, az alapösszeg 3-szorosáról érkezett a csekk már fájt (majdnem 20e Ft.)
  Az irodában előadtam én is a teljesen logikus feltételezésem: parkolóőr büntet, piros csomag kitesz, lefényképez, majd piros csomag levesz, így a büntetés azonnal 3-szorosára emel.
  Az ügyintézőnő válasza: Ez a parkolóőrnek nem érdeke.

  Nem elég, hogy törvényesen deklaráltan szívatnak, de még hülyének is néznek…

  X-szer fellebbeztem, természetesen hatástalanul, de megtudtam (nem pontosan idézek):
  [b]A szabálysértést elkövető autós viseli annak a kockázatát, hogy a szélvédőre kihelyezett értesítő eltűnik, elveszik, pajkos gyermekek csínytevésének áldozatául válik stb.[/b].

  No komment.
  Egy db. ajánlott levelet kellene kiküldeni a bírságolásról. Költsége talán 300 Ft. is megvan. Lehet, hogy belefér, ha már 6 ezer forintra helyből lehúzzák az embert.

  Azt, hogy az alap 6 ezer forint hányszorosa egy negyed órás parkolási díjnak, azt már nem is merem kiszámolni.

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  Úgy tűnik, a IX. ker. sem kivétel. A Lechner Ödön fasornál kaptak (állítólag) lencsevégre, még 2010. márciusban, de számomra csak most lett ez nyilvánvaló. A napokban kaptam egy közjegyzői felszólítást, hogy fizessek be vagy 25 ezer forintot. A gyanús az egészben, hogy nekem a házban volt garázs-helyem, és nem szoktam megállni a parkolóban. Volt már lejárt, vagy meg nem váltott parkoló jegy miatt csomag a szélvédőmön, de mindig sürgősen befizetem a feledékenységem tanulópénzét. Ha viszont nincs csomag, akkor mi alapján fizessek? Ha nem értesítenek minderről, akkor élek a gyanúval, hogy miként működik a rendszer: 1.) parkolóőr jön, fotóz majd eltüntet. 2.) köcsögék ülnek a felvételen, és dörzsölik a markuk, jobban kamatozik az ügylet, mintha svájci frankba tennék a parkolási pénzeket. 3.) keres még rajta az ügyvédi, vagy a közjegyzői iroda is egy kalap pénzt. Pofátlan a rendszer, a kitalálója és az összes fazon, aki hasznot húz az egészből!!! Költsék gyógyszerre! Stibi.

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  Emberek!
  Ezeket is meg kellene szívatni.Hallottatok a passzív ellenállásról és az állampolgári engedetlenségről?Mit csinálnak, ha senki sem fizeti be?Bevehetik bő nyállal.

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  Hát igen itt minden a pénzbehajtásról szól.
  A szabályhozónak is érdeke hogy minnél több befolyon.
  Sajnos nem mind a hivatalos kasszába hanem HAGYÓK-nak
  a telefonos dobozba!!!!

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  Lehet,hogy én is félhetek egy nagyobb csomag küldésétől?!A múlt héten a III.kerületben parkoltam és mire az autómhoz értem rajta volt egy fehér cetli,hogy a KRESZ szab. nem megfelelően parkoltam ezért 10000 Ft-os bírsággal súlytanak.A papír hátulján rajta volt,hogy engem a helyszínen tájékoztattak,de erről én nem tudok.Számítsak rá ,hogy nem sokára kapni fogok egy csekket és azt fizessem be.Most már csak az a kérdés ,hogy mennyi lesz a csekken!

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  A Cseheknél, (ha jól tudom) alkotmányellenesnek nyilvánították ezt a egész parkolási díjnak nevezett lehúzósdit és megszüntették. Az volt az indok, hogy nem kap az autós, semmiféle ellenszolgáltatást, a pénzéért.

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  Jeggyel parkoltam a VI. kerületben a Teréz körúton de elhúzódott az elintéznivalóm. Ezt ki is használta az arra járó ellenőr, és a jegy lejárta után 10 perccel körbe is fotózta a kocsimat. A fotókon jól látszik, hogy a szélvédőre rakott egy sárga “meglepetést”, amit a fotók elkészülte után valószínűleg gyorsan le is vett, mivel nem találtam semmit a szélvédőmön. Meg is nyugodtam akkor, hogy nem kaptam semmi büntetést a hosszabbra nyúlt parkolásért. De amikor egy hete hozott a postás egy fizetési felszólítást egy ügyvédi irodától 19.175 Ft-ról, akkor kicsit felment a pumpa bennem… Mit tudok ilyen esetben tenni???

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  Hasonló történt velem is, csak velem a IX.kerületben, ahol viszont nem közvetlenül az önkormányzat hajtja be a pénzt, hanem kiadja egy ügyvédi irodának. Az ő “tiszteletdíjuk” 10.000Ft/megszívatott állampolgár, így 16 helyett 26ezret fizettem. Bent voltam személyesen, ami arra volt csak jó, hogy lehetőségem nyílt a helyi pénztárban befizetni az összeget.
  Én is azon spekuláltam kínomban, hogy ki volt az a szemétláda aki elvitte a szélvédőről a csomagomat, de azt hiszem ha elkezdek számolgatni, hogy mondjuk havi 100db “eltűnt” miki-csomag szorozva 10.000 az egy milla.
  Azt még hozzá kell tennem, hogy a boltba mentem vásárolni ami10-15perc volt max. Ez idő alatt lefényképezték és eltüntették a csomagot. És szélvihar sem volt:)

 • 2017.10.31. at 12:43
  Permalink

  Egész addig fogják ezt a “törvénytisztelő” utat járni ezek a cégek amíg egy jogász nem fordul az alkotmány bírósághoz,esetleg nem derül ki hogy az EU.-ban más a jogi útja ennek a “törvényes” lehúzásnak. A legszebb az lenne ha utólag vissza kellene fizetni a kárt amit okoztak az autósnak.
  Úgy, hogy az Önkormányzatoknak el kellene gondolkozniuk mind ezen, mert hát mégis az ö cégeik ezek.

Vélemény, hozzászólás?