Használtautó-kereskedéseket fog ellenőrizni a fogyasztóvédelem

Górcső alá kerülnek a használtautó-kereskedések - mutatjuk, mit fognak nézni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már el is kezdődött, szeptemberig tart a használtautó-kereskedések ellenőrzése, a fogyasztóvédelem próbavásárlásokkal ellenőrzi a tájékoztatási kötelezettségek teljesülését.

Idén márciustól szeptemberig tart a használtautó-kereskedések - célzott - ellenőrzése, ám nem először vizsgálja a használtautó-kereskedéseket a Fogyasztóvédelmi hatóság. A tavalyi hasonló akcióban országszerte közel kétszáz kereskedést ellenőrzött és a vállalkozások felénél tapasztalt jogsértést. A leggyakrabban a vásárlók könyvét nem találták, a termékek és szolgáltatások árainak feltüntetésében tártak fel hiányosságokat. Visszatérő mulasztásnak bizonyult, hogy a használt autók szavatossági idejét félrevezető módon az előírtnál rövidebb időben jelölte meg a kereskedő.
Hirdetés
A használt autókra jogszabály szerint kötelezően nem jár, de egyes cégek önként vállalhatnak jótállást. A kereskedőnek azonban minden esetben legalább egy év szavatosságot kell biztosítania a gépkocsikra. 2022 elejétől alkalmazandó új szabály, hogy a korábbi fél év helyett egy teljes évig nem a vevőé a bizonyítási kötelezettség (annak kapcsán, hogy az esetleges hiba a vásárlás után következett be). Ha a kereskedő mentesülni akar a felelősség, a javítás költségeinek viselése alól, a szavatossági időszakban neki kell bizonyítania, hogy a hiba a jármű átadása után keletkezett. A gyakorlatban előfordul, hogy a kereskedő telephelyén lévő használt autó a bizományos értékesítés miatt egy magánszemélyé, az adásvétel így két magánszemély között jön létre. Ebben az esetben az eladó szavatolja, hogy a gépkocsi a vásárláskor megfelelt az adott márkájú, típusú, korú, futásteljesítményű járművel szemben támasztható követelményeknek. Ha probléma merül fel, akkor a vevőnek kell bizonyítania, hogy az általa egy éven belül észlelt hiba, vagy annak oka már akkor is megvolt az autóban, amikor átvette.
Hirdetés

A használt autó átadás-átvételekor rendszerint rögzítik a gépkocsi állapotát, ha bejegyzik, hogy például rossz a váltó, emiatt utólag már nem emelhető kifogás.

Ha magánszemély eladóval nem tudunk megegyezni, akkor az igényünk csak bírósági úton érvényesíthető. Kereskedőtől vásárlás esetén a vevő az egyszerűbb, gyorsabb és ingyenes békéltető testületi eljárást is választhatja egyedi ügye megoldása érdekében. Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Ha használtan veszünk autót, a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes megbízható helyről, a jármű előzetes bevizsgálása után és előéletének ismeretében vásárolnunk. Bár külön költséggel jár, de számos későbbi probléma elkerülését segíti, ha a kocsit független szervizben alaposan átnézetjük. A kiszemelt autó életútjának lényeges adatait már több mint három éve nyilvános adatbázisból, díjmentesen, elektronikus úton le lehet kérdezni. A veszélyhelyzeti intézkedések következtében sok autó műszaki vizsgáját hamarosan meg kell újítani, ezt célszerű lehet az eladótól elvárni.”
Hirdetés

Az említett ingyenes járműlekérdező rendszer a Jármű Szolgáltatási Platform, ami valóban díjmentes, de csak a hazai autók múltját, azt is csak részletesen ismeri. Miként arról nemrégiben írtunk (lásd itt), fizetősen részletesebb információkat is adó rendszerek is elérhetőek, de arra is többször felhívtuk már a figyelmet, hogy a kiszemelt autó - vásárlás előtti - átvizsgálása is erősen javasolt.
Forrás: ITM
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?