Helycsere a legmegbízhatóbb márkák dobogóján

Itt a világ legmegbízhatóbb autóinak listája

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ismét kiadta megbízhatósági listáját a Consumer Reports. Az élen csupán annyi a változás, hogy a Toyota és a Lexus helyet cserélt egymással.

Nem hasraütésen alapuló a Consumer Reports megbízhatósági listája. Több mint félmillió, az elmúlt 18 évben gyártott autóról mondtak véleményt azok a felhasználók, akik részt vettek az észak-amerikai szervezet monstre megbízhatósági felmérésén. A résztvevőknek az elmúlt 12 hónap során tapasztalt, általuk súlyosnak ítélt meghibásodásokról kellett beszámolniuk, beleértve a garanciális hibákat (de értelemszerűen nem ide sorolva a balesetből fakadó, illetve visszahívás miatt megélt problémákat). Tizenhét kategóriába sorolva érkeznek a visszajelzések: ezek a járművek minden fődarabját lefedik, a hajtáslánctól a fékekig, a klímaberendezéstől a fényezés minőségéig, a hűtőrendszertől a fedélzeti elektronikáig.
Az évente megrendezett felmérésen egy-egy modellről jellemzően legalább 200-400 véleményt kapnak; ahol ennél kevesebb adat érkezik be, a márkával szerzett tapasztalatok és a hasonló típusok eredményei alapján számítják ki az adott modell várható megbízhatóságát. Hasonlóképpen járnak el az új modellek esetében; az egyes modellek súlyozott átlageredményéből adódik a márkák összesített megbízhatósági rangsora.
Hirdetés

A Consumer Reports elemzése szerint a tavalyi második helyezett Lexus előre lépett a ranglista élére, míg a helyére a tavalyi győztes Toyota került.

Az első hat helyen kizárólag ázsiai gyártók szerepelnek, csupán ezek összesített teljesítménye tekinthető az átlagosnál jobbnak. A legjelentősebb előrelépést a Mazda érte el - 9 helyet ugorva lépett a dobogó harmadik fokára - a CX-9 és az MX-5 (Amerikában Miata) megbízhatóságának köszönhetően. A legjobb amerikai márka teljesítménye a 18. helyre volt elég, a lista hátralévő helyeit egy kivétellel ezek töltik ki; az európai márkák többségükben a középmezőnyben találhatók.
A Toyota-csoport két márkája immár hatodik éve áll a Consumer Reports listájának élén – ezt megelőzően három éven át a csoport harmadik, azóta megszűnt márkája, a Scion vezette a rangsort. Az egész (amerikai) piac legmegbízhatóbb járműve a Lexus GX, a luxusmárka kisebbik alvázas terepjárója. A második helyen a Toyota Prius C (amely Toyota Aqua néven minden idők egyik legsikeresebb újautó-bevezetésének számít Japánban), a harmadik helyen a Toyota Prius Prime (Európában Prius Plug-in Hybrid) végzett. A tíz legmegbízhatóbb modell között további négy Toyota, illetve Lexus modell szerepel, ahogy az alábbi felsorolásból is kiderül.
Consumer Reports - legmegbízhatóbb modellek listája
  1. Lexus GX
  2. Toyota Prius C
  3. Toyota Prius Prime
  4. Mazda Miata/MX-5
  5. Toyota Corolla
  6. Lexus NX
  7. Toyota Prius
  8. Honda Fit (Jazz)
  9. Kia Sedona
  10. Toyota Highlander


Az elmúlt évek rangsorát szemlélve feltűnő, hogy a márkákkal szerzett tapasztalatok meglehetősen vegyesek; a legtöbb márka fel-le ugrál a listán, nem ritkán akár tíz vagy annál is több helyet esve vagy éppen emelkedve. Biztos pontnak gyakorlatilag csak a Toyota-csoport márkái számítanak, amint azt az alábbi táblázat mutatja.
A Consumer Reports megbízhatósági listájának korábbi eredményei
201020112012201320142015201620172018
1.ScionScionScionLexusLexusLexusLexusToyotaLexus
2.PorscheLexusToyotaToyotaToyotaToyotaToyotaLexusToyota
3.AcuraAcuraLexusAcuraMazdaAudiBuickKiaMazda
4.HondaMazdaMazdaAudiHondaMazdaAudiAudiSubaru
5.InfinitiHondaSubaruMazdaAudiSubaruKiaBMWKia
6.ToyotaToyotaHondaInfinitiBuickKiaMazdaSubaruInfiniti
7.SubaruInfinitiAcuraVolvoSubaruBuickHyundaiInfinitiAudi
8.VolvoSubaruAudiHondaScionHondaInfinitiBuickBMW
9.LexusNissanInfinitiGMCPorscheHyundaiBMWHondaMini
10.FordVolvoKiaSubaruKiaMiniHondaHyundaiHyundai
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?