Hibrid belépő – Subaru Forester e-Boxer

Fizetett hirdetés

Hagyományőrző fejlődés – Kipróbáltuk a Subaru első hibridjét, a Forester e-Boxert

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egészen másra számít az ember egy Subaruval kapcsolatban. A ralis, sportos múlt nem járja úgy át a hétköznapi modelleket, másról szólnak, de tagadhatatlanul van valami izgalmas az új hibridben is.

Hirdetés
Legalább annyira fontos modell a Subaru történetében a Foreser, mint az Impreza. Ha piaci szempontból nézzük, még fontosabb is, miután a japán crossover legelső generációja már 1997 óta van velünk, vagyis a crossover és SUV őrület hajnalán a Subarunak már volt mivel meghódítani a vásárlók szívét. A Foresternél ráadásul sosem mondtak le sem a boxermotorról, sem az összkerékhajtásról, előbbi a mai napig végigkíséri a márka összes modelljét a kompakt ötajtóssá vált Imprezától kezdve a sportos BRZ-n át a Foresterig. A márka legnagyobb modellje tavaly év végén egy egész nagy lépéssel teljesen új kategóriába érkezett, a hagyományos öntöltő rendszert alkalmazó hibridek közé, mint a Toyota RAV4, vagy a Honda CR-V. A Subarunál azonban más a recept, de mielőtt belemélyednénk a technikába, nem mehetünk el szó nélkül az Emil Freytől próbakörre kapott Forester külseje mellett.
Hirdetés
Karaktere valahogy kevéssé változott, az ötödik generáció arányaiban még mindig tökéletesen felidézhető a legelső modell.

Ebből nem faragtak kupétetősnek mondott ötajtós divatcikket.

Első ránézésre is hasznos szerepe lehet egy családban, a szögletes vonások a maximális helykihasználást vetítik előre. A dizájn sem a legfeltűnőbb a forgalomban, a Forester részleteiben kell elveszni és megtalálni az érdekes pontjait. Többféle felületkezeléssel találkozunk, ezüst és króm bevonatokból sem csak egyfélét használtak, a megoldások kalandosak, szintén legalább annyi izgalmat ígér, mint technikájából adódóan maga az autó. Crossoverek, vagy SUV-k között sem épp kicsi, a meredek hátfalnak köszönhetően helykínálata és térkínálata is elég jó. Az egészen vékony oszlopok miatt még a sötétített ablakokon keresztül is rengeteg fény tör be az utastérbe, amit a legmagasabb szinthez tartozó elég nagy és nyitható üvegtető egészíthet ki.
Hirdetés
Majdnem 90 fokban nyílnak a hatalmas hátsó ajtók, az elsőket is szélesre tárhatjuk, így egyik helyre sem lehet küzdelem betenni egy gyerekülést, vagy hordozót. A praktikum szolgálatában áll az elektromosan nyíló csomagtérajtó, mely jóval gyorsabb elődjénél, és záráskor a gomb megnyomása után kis késedelemmel indul el, hogy biztosan egy kéz, vagy ujj se maradjon az útjában.

A belső dizájnt illetően érezhetünk egy elég erős harmóniát a külsővel.

Sokféle felülettel találkozunk és az anyaghasználat is változó akár egy ajtókárpit tekintetében is. Mégis van egyfajta összhang odabent, ami az anyagokra egységesen igaz kellemes tapintás, de főleg az elég masszív érzet miatt lehetséges. A magas felszereltségű, pontosabban inkább csúcsfelszerelt tesztautóban szerepeltek elektromosan állítható bőrülések is, melyekkel kapcsolatban az első kellemes élmény, hogy mégiscsak szorult ide némi sportosság, alacsonyabbra ülhetünk bennük, mint a legtöbb modell esetében a kategóriában. A tágas fejtér persze lehetővé teszi a magasabb üléspozíciót is, ilyenkor sem zavar az A-oszlop, vagy a tető közelsége, a fejtér hatalmas. Csomagtere 509 literes, a hátsó üléssor támlájának dőlésszöge állítható, a hátsó sornak is jutnak USB csatlakozók, az első ülések pedig elektromosan nyolc irányban állíthatóak.
Hirdetés
Érdekes kialakítású a műszerfal, tagadhatatlanul japános, és van benne némi nosztalgikus érzet a fölső középső kijelzőt illetően. A rajta elérhető funkciók és információk lehetősége azonban jelentősen bővült, a kormányról tudjuk kezelni. A fölötte látható árnyékoló élére került egy kamera, mely a sofőrt figyeli.

A Subaru különleges megoldása folyamatosan monitorozza a sofőrt, akinek arcát az első percekben teljesen felméri.

Párosítja hozzá az aktuális beállításokat és ezeket elmenthetjük, adhatunk hozzá nevet. Öt ilyen profilt képes elmenteni és legközelebb automatikusan felismeri és beállítja a kedvenc opcióit, valamint név szerint köszönti is, valamint figyelmezteti a sofőrt, ha fáradtnak látja. További két kijelzőt láthatunk még, a középső multimédiáé okostelefon-kompatibilis és beépített navigációs a két fölső felszereltség esetén, kezelése egészen egyszerű, hasonló a felület, mégis hamarabb átlátható, mint például a Hondáé. A szórakoztatórendszert Harman/Kardon hifivel tehetjük teljessé, melynek hangzása kimondottan szép, a jó hangszigetelésű utastérben élvezhető zenei élményt ad. Az utastér belső elemeinek összeszereltsége is több mint kielégítő, a tesztút során egyetlen nem kívánt neszt sem hallottam, ami megalapozta a jó minőségérzetet. A Subarunál hagyomány a négyhengeres boxermotor, de ezekben a hétköznapi modellekben véletlenül se keressük az Impreza sportautók hangulatát. A Foresterben nem turbó, hanem hagyományos szívó boxermotor dolgozik, 2,0 literes és hosszában bépített, vagyis a lapos motorban két oldalra „boxolnak” a dugattyúk. Felnyitva a géptetőt, egészen mélyen találjuk a motort, ez kulcsfontosságú a Subarunál, a boxer elrendezés garantálja a legalacsonyabb súlypontra beépíthető belsőégésű motort, a boxermotor a padlólemez magasságában fekszik. 150 lóerős, fokozatmentes váltót társítanak hozzá, mely a Subarunál Lineartronic névre hallgat. A váltó mögé építették be az új 13,6 kW-os villanymotort, mely már az öntöltő hibrid rendszer része. Utána egy tengelyenként azonos nyomatékelosztásra képes, részlegesen záródó differenciálművet találunk, mivel a Forester e-Boxer mindenképp állandó összkerékhajtású. Ezzel már önmagában a kategória összes modellje fölé emelkedik használhatóságban, szinte már mindenhol csak elektronikus vezérlésű, vagy a hibridek esetén virtuális összkerékhajtással találkozunk.
Hirdetés
Az összkerékhajtáshoz változtatható menetmódok társulnak hóra, vagy mély sárra való beállítással. Ez irányítja az osztóművet, a motor fordulatszámát, a gázreakciót, a féket, a kipörgésgátlót, amiktől az autó azonnal másként kezd mozogni, mint normál módban. A száraz, meleg időben sárban, vagy hóban nem, de mély homokban azért próbára tettük. Annyit elmondhatok róla, hogy még színlelni sem tudja a küzdelmet, torpanás nélkül csak megy előre, mintha az a legtermészetesebb dolog volna. Itt-ott hallani, hogy kerekenként dolgozik a kipörgésgátló, és sodródáskor is azonnal elveszi a gázt, hogy fordulhassunk, és ne lefelé csússzunk az útról.

Bombabiztos és elég bizalomgerjesztő, és valóban a mindennapos laza talajon való használathoz tervezett, ez érződik rajta.

A CVT váltó sajátossága, hogy a gázreakciót elég hatékonyan képes hajtóerővé alakítani és a kerekek felé juttatni, azonnali gyorsítást kapunk a gázpedál lenyomására. A kétliteres boxermotor hangja másként szól, mint egy sornégyes, kiforgatva mérgesen fújtat, van benne némi akarat. A menésben már kevésbé, itt nem érdemes a sportosságot keresni, a 150 lóerős motor és az állandó összkerékhajtás inkább a biztos és kényelmes haladás záloga, mintsem a fürgeségé. Az apró villanymotor induláskor képes segíteni, de a hajtásról hosszú időn keresztül nem gondoskodik. Parkolóban való manőverezéskor, araszoláskor hajt külön, kigyorsításkor segít a benzines boxernek. Az új hajtáslánc fogyasztásban a használójánál 8,4 literre alakul városi használat mellett, ami az állandó összkerékhajtás és a városi tempóhoz kellőképpen fürge mozgás mellett elég jónak mondható. A motorral ellentétben a kormányzásában és az egyensúlyában olyan közvetlenség és összhang van, ami a kategóriában semmihez sem hasonlítható, olyan régimódi japános érzetű.

Futóműve lágy, ügyesen libben át a hibákon és az egyenetlenségeken, bár billegősnek tűnik, az alacsony súlypont miatt elég stabil.

A jó reakcióidejű motor, váltó és kormány miatt elég könnyed és zavartalan a vezethetősége, az üléspozíció remek, ahogy a helykínálat és a kínált extrák is kellőképpen érdekesek.
Hirdetés
A Subarunál már egy ideje jár az összes vezetéstámogató rendszer az autókhoz, így a Forester felszereltségi listája is az EyeSight csomaggal kezdődik. Ebben benne van a márka dupla kamera és radar alapú távolságtartós tempomatja, vészfékasszisztense, ütközésre figyelmeztetője és sávtartója is. Utóbbi inkább csak segítség, a sávba már csak akkor kormányoz vissza, ha elértük a felfestést az úton. Érdekes, de már a rövid tesztút alatt is hatékony megoldásnak tűnt a sávtartó és a veszély jelzésére szolgáló kis LED sor a műszerfalon, közvetlen a sofőr előtt. Ez a szélvédőn tükröződik vissza és hangjelzés mellett vizuálisan is jelez úgy, hogy ne kelljen lenéznünk az útról. Szintén hasznosak az aktív kanyarkövetős LED fényszórók is, melyek mindenképp járnak a Foresterhez, az arcfelismerő rendszerért és az oldalsó kameráért már a második, Active szintet kell választanunk, a bőrülésekért és a tetőablakért pedig a csúcs Platinum felszereltséget. A mindenképp összkerekes, automata (CVT) váltós és csak hibrid hajtású Forester 11,99 millió forintról indul, a csúcsfelszereltségű tesztautó pedig 14,43 millió forintos árcédulát visel, melyhez a gyártói garanciát kiegészítve az Emil Frey 5 év/200 000 kilométeres garanciát biztosít.

Mindenképp jár az összes vezetéstámogató biztonság felszerelés, vagyis már az alapszintű Forester is elég bőségesen felszerelt.

Átjárja a jól ismert japánautós szellemiség, melyhez látványos, mégsem feltűnést keltő és messze nem öncélú külső tartozik. Cikkünkhöz a Forestert a Subaru Centrum tesztparkjából kaptuk kölcsön. Köszönjük!
Árak
Tesztmodell alapára
11 990 000 Ft (2020.05.03.)
Tesztautó ára
14 430 000 Ft (2020.05.03.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1995 cm3
Teljesítmény:
110 kW (150 LE) 5600-6000 1/min-nél
Nyomaték:
194 Nm 4000 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,8 s
Végsebesség:
188 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
7,9 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4625 mm
Szélesség:
1815 mm
Magasság:
1730 mm
Saját tömeg:
1692 kg
Össztömeg:
2185 kg
Tengelytáv:
2670 mm
Karosszéria-kivitel:
kombi
Csomagtér:
509 l
Motor és váltó
Motor:
Benzin
Motorosztály:
Euro6d-TEMP
Hengerűrtartalom:
1995 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
fokozatmentes automata sebességváltó
Nyomaték:
194 Nm 4000 1/min-nél
Teljesítmény:
110 kW (150 LE) 5600-6000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
188 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,8 s
CO2-kibocsátás:
154 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
7,9 l/100km
Fogyasztás a használónál:
8,4 l/100km
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2020.05.03. at 06:49
  Permalink

  Kár, hogy megint sikerült ormótlan és esetlen külsőt faragni neki. Hiába jó autó, a külseje nem adja el. Pedig régen a Subaru nem ilyen groteszk autókat csinált. Nem tudom, melyik piacon vevők az ilyesmire, de hogy nem az európai ízlésre terveznek, az fix.

  • 2020.05.03. at 09:11
   Permalink

   Neked ez most esett le? 😀 Ha európai ízlés szerint terveznének, akkor úgy bedőlnének, mint a sicc. Elvesztenék az USÁ-t, amiből élnek. Te, és azt tudtad, hogy a Suzuki meg Indiának fejleszt? Hallatlan, igaz? 😀

    • 2020.05.03. at 10:04
     Permalink

     Valóban? És melyek ezek? Ja, bocsánat, tényleg vannak: akiknek nem megy se Amerikában, se Kínában, ezért abban a hiú ábrándban élnek, hogy majd a felszínen tartja őket az európai piac. Fő az optimizmus 😀

     • 2020.05.03. at 14:00
      Permalink

      Egyrészt az EU a világ egyik nagy piaca,közös műszaki előírásokkal, és a kereskedelmet akadályozó intézkedéseket megszüntető intézményrendszerrel (amit az EFTA tagok is követnek, csak beleszólásuk nem sok van). Amellett hogy az EU kereslete adja a magyar gazdaság alapját is, mi is ezeket a szabályokat követjük a belpiaci műszaki előírásokban. vagyis egy japán belpiacos autót nem hozhatsz be, mert olyan anyagokat használnak benne amit az EU-ban betiltottak (ez nálunk kevésbé probléma, de mondjuk Máltán vagy Cipruson elég súlyos dilemma).

      A fentiekből adódóan pedig nemcsak a magyar új autópiac uniós, de a használt autók is az EU valamelyik tagországából érkeznek.

      Tehát bármennyire is drukkkolsz a saját országod ellen, az hogy a Wuling Hongguang, a Ford F150 vagy a Toyota Corolla népszerű egy más műszaki szabályokat követő piacon az rajtad a legkevésbé sem segítene, ha majd egyszer te is megkapod a jogsit de édesapát nem adja oda az öreg Suzukit…

  • 2020.05.03. at 11:44
   Permalink

   A Duster arányosabb, inkább Chevrolet Captiva, még nyomokban belelátni mindkettőbe, hogy kombi karosszériaként kezdte valamikor – vagy legalábbis erős rokonság lehetett a présszerszámok között.

 • 2020.05.03. at 15:42
  Permalink

  Zöld: igazán “élvezetes” volt végigolvasni a nagy semmit. Esetleg érdemben is hozzá tudsz szólni a cikkhez? Engem nem kell félteni, kiválóan tudok válogatni az újautó-felhozatalból(a márka, amit felhoztál, pont az egyik kedvenc), mondhatni dúskálok, te nyifogsz folyton, mint valami sznob úrigyerek…

Vélemény, hozzászólás?