Hogyan autózzunk koronavírus idején? Tanácsok az ORFK OBB-től

Hasznos tanácsokat tett közzé az ORFK OBB a COVID-19 melletti autózáshoz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Vastagon benne vagyunk a koronavírus járvány második szakaszában, érdemes megfogadni az ORFK OBB tanácsait annak kapcsán, hogy miként autózzunk mostanság.

Ahogyan arról már beszámoltunk, sorra érkeznek az intézkedések annak érdekében, hogy kevésbé terjedjen az életünket felborító koronavírus. Múlt héten érkezett az ingyenes parkolás, ami nagyobb szmogot is hozott (az időjárás változásával), holnaptól este 8 után kijárási tilalom is érkezik, de kivételek természetesen vannak, a munkába járás, munkából hazamenetel (a késői munkavégzés igazolásával) szabályos, és persze még akár munkatársunkat is hazavihetjük. A mikéntje kapcsán azonban nem árt megfogadni az ORFK OBB teljesen józan javaslatait.
Hirdetés
  1. Ha bevásárlás után ülsz be az autóba, vagy éppen munkahelyről indulsz haza, fertőtlenítsd a kezed, mielőtt a kormányt megfogod! Ne feledd, a kormánykeréken megtapadó vírus akár 72 óráig is életképes maradhat! A legjobb, ha rendszeresítesz az autódban egy kézfertőtlenítőt, mondjuk a középkonzolban, vagy az ajtózsebben tartva!
  2. Jelenleg csak az tekinthető ideálisnak, ha kizárólag a családtagjaiddal együtt utazol az autóban. Ilyenkor maszk sem szükséges, amennyiben otthon sem viseltek védőmaszkot.
  3. A barát, vagy a veled együtt dolgozó munkatárs szállítása is még „belefér” (kivéve, ha ők, ill. családtagjaik elkapták a vírust), azonban általad kevésbé ismert, vagy ismeretlen személyekkel lehetőleg ne ülj egy autóban. Ha mégis, akkor a maszk használata több mint ajánlott!
  4. Ha az autóban egyetlen utasod van, és ő nem családtag, akkor a legbiztonságosabb, ha az utas a jobb hátsó ülésen foglal helyet (ez fordított esetben is így van, amennyiben te vagy az utas).
  5. Autózáskor az előzetes kézfertőtlenítés mellett még egy dolog különösen fontos: a rendszeres levegőcsere, a szellőztetés. Lehetőleg lehúzott ablakon keresztül!
  6. Ha benzinkúton jársz, mosatod az autót, vagy szervizbe viszed a járgányt, a maszk viselése és a higiéniai előírások megtartása minden esetben fontos, ide értve a másoktól való megfelelő távolságtartást is!
  7. Amikor hazaérsz, első dolgod a fürdőszoba legyen, ahol alaposan kezet mosol. Nagyjából úgy, ahogy azt márciusban és áprilisban rövidfilmeken is láthattad. Aztán jöhet a család, vagy bármi más!

Hirdetés

Az élet nem állhat meg, de ha az autózás kapcsán is figyelünk a higiéniára, betartjuk a fentieket, máris csökkentjük annak kockázatát, hogy elkapjuk a koronavírust, utazásunk ilyen szempontból is biztonságos legyen.
Forrás: ORFK OBB
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?