Hogyan válasszuk ki a megfelelő téli abroncsot?

Fizetett hirdetés

Itt a segítség a biztonságos téli közlekedéshez

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A téli vezetés nagyban különbözik a nyári autózástól, ezért is fontos, hogy megfelelően felkészített járművel – és főként a megfelelő abroncsokon! – vágjunk neki a téli utaknak.

A téli vezetés, a téli autózás figyelmet és felkészültséget igényel, de jó hír, hogy a téli gumik egyik legnagyobb szakértője, a Michelin segít felkészülni a télies útviszonyokra, hogy nyugodtan és biztonságosan indulhassunk útnak.
Hirdetés

Első lépésben fontos tisztázni, hogy általában milyen körülmények között autózunk a téli időszakban!

Ha téli autózásainknál gyakran találkozunk keményebb – havas és jeges – téli időjárással, akkor a Michelin is mindenképpen a kifejezetten téli abroncs használatát javasolja. A Michelin Alpin termékcsalád abroncsaival autónk bármilyen zord téli körülmények között is biztonságos, kényelmes és precízen kormányozható marad. Ha viszont jobbára változékony időben, zömében városi, letakarított utakon, esetleg alkalmanként havas időben szoktunk autózni, a Michelin CrossClimate+ egészéves abroncs a legjobb választás. Ez az első olyan nyári abroncs, amely téli minősítéssel (3PMSF, 3 Peak Mountain Snowflake, azaz három hegycsúcs, hópehely) rendelkezik. Ez a jelölés az abroncs oldalfalán található, és a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden évszakban használható, még azokban az országokban is, ahol kifejezetten előírják a téli abroncs használatát.
Hirdetés
Bármilyen megoldásra essen is választásunk, a Michelin mindenképpen azt javasolja, hogy téli abroncsként 3PMSF minősítéssel rendelkező gumit használjunk télen: ezt a tanúsítványt külső, független tesztszervezettől kapja az adott termék, így a megfelelő téli teljesítmény garanciájaként tekinthet rá.
Hirdetés
Ha az autózási szokások tisztázásán túl vagyunk, jöhet a következő kérdés: milyen autónk van? A jármű márkája, típusa (leginkább mérete) és a motor teljesítménye szerint is különböző abroncsok találhatók a kínálatban. Néha még a jármű gyártási éve is számít a megfelelő termék kiválasztásánál. A legjobb, ha gumis szakember segítségét kérjük a vásárlás előtt, hogy valóban az autónkra megfelelő és persze igényeinkre szabott terméket vásároljuk meg. Persze nem elég a modellt tisztázni, a leginkább kardinális kérdés az, hogy milyen méretű a keréktárcsa! Ez is változhat még modelleken belül is, csupán a felszereltséggel, vagy akár utólagos extrázással. A tárcsa-, vagy kerékméret fogalma különböző egyéb adatokat is tartalmaz: szélesség, magasság, átmérő, sebesség- és terhelési indexek. A sebesség- és terhelési index a jármű teljesítménye szempontjából különösen fontos információ. A vásárlás előtt ezért ezeket is érdemes tisztázni.

Utolsó jó tanács, még mielőtt indulnánk!

Ha elvesznénk a részletekben és épp a gumisunkhoz sincs időnk elugrani a leginkább megfelelő téli abroncs kiválasztásához, a Michelin segít. A vállalat honlapján az abroncskereső által, a megfelelő adatok bevitele után egyszerűen megtalálhatjuk az autónknak, vezetési stílusunknak és téli vezetési körülményeinknek leginkább megfelelő terméket.
Hirdetés
Ha pedig téli vagy négyévszakos Michelin abroncsokra esik a választás, a cég téli promóciója keretében október 15. és november 30. között ajándék eMag utalvány is jár. Az akcióról további részletek itt találhatók.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?