Holnap eltűnnek a dízel Audik a holland kínálatból?

Újabb rossz áprilisi tréfa, vagy egy korszak vége? Beszünteti a dízeleket az Audi Hollandiában!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem tudni, hogy tréfa vagy sem, hiszen nem csak április elseje, de az Euro 7 is közeleg: állítólag az Audi holnaptól nem forgalmaz majd dízeleket Hollandiában. Mutatjuk a részleteket, már csak egy nap, és kiderül, ha tényleg komolyan gondolták.

Nem tudni, hogy tréfa vagy sem, hiszen mindkettőre megvan az esély, az Audi bejelentette, hogy abbahagyja a dízel modellek forgalmazását Hollandiában. Az Euro 7 és az egyre szűkösebb flottaátlag-korlát miatt logikus lépés ez, ráadásul Hollandia egy olyan ország, ahol az európai átlagnál elterjedtebbek a villanyautók és egyébként is az átlagosnál alacsonyabb a kereslet a dízelekre. Ezen érv ellen szólhatna, hogy nem Hollandia áll a legjobban a közlekedés villanyosításában, hanem Norvégia, ahol már szinte csak villanyautókat és konnektoros hibrideket vesznek. A skandináv országban azonban már jelenleg sem forgalmaz dízeleket az Audi: bár nem értek norvégul, de az árlistákat és a konfigurátort végigböngészve kizárólag TFSI és e-tron modellekkel találkozni a hivatalos helyi honlapon.
Hirdetés
Így hát valószínűleg igaz a hír, és véletlen egybeesés, hogy épp április hónappal kezdődik a nagy váltás, még akkor is, ha egyes tények fényében meglepő lehet a döntés. Ilyen például az Audi kísérletezése a szintetikus üzemanyagokkal, amelynek következtében a jelenlegi TDI erőforrások jelentős részét is biodízel-kompatibilisként forgalmazzák. Ide tartozik persze az a tény is, hogy az Audi a Volkswagen csoport kommersz prémiummárkájaként mindig a dízelfejlesztés élmezőnyében járt, ezért

rengetegen a nyomatékos, mégis takarékos V6, V10 és V12 TDI motorok miatt emlékeznek az ingolstadtiakra.

Ennek ellenére a világ változik, és ezt el kell fogadni, még akkor is, ha erről a hírről mégis kiderül holnap, hogy kacsa lenne, az ugyanis már biztos, hogy 2025-ben mutatja be utolsó belsőégésű motoros típusát a márka, 2033-tól pedig már kizárólag villanyautókat forgalmaznak majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?