Igézően gyönyörű az első 3D nyomtatott felni

Titánszemcsék összeolvasztásával készült ez a csodás felni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hasonló megoldással még talán senki nem próbálkozott, ám szinte biztos, hogy ezek után több ilyet fogunk látni. A HRE nyomtatott titán felnijére szavakat alig találunk.


A felnikészítés művészetét sokan vitték már a csúcsra, köztük a HRE az egyik legnépszerűbb, akik most egészen új szintre léptek. 3D nyomtatással kísérleteztek az elmúlt időszakban, aminek megszületett az első valódi eredménye; egy szett olyan felni, amitől eláll a szavunk. Kusza, látszólag rettenetesen bonyolult küllőrendszert alkottak meg, melyek egymásba fonódnak, ilyet az eddigi megoldásokkal lehetetlen lett volna megalkotni. Az már a felületén is látszik, hogy van valami trükk, az érdes, eldolgozatlan felületekről a tapasztalt szemeknek egyből leesik, hogy nyomtatással készült, viszont ami laza szerkezetnek tűnik elsőre, az a csiszolt részeken látszik, hogy tökéletesen tömör.
Hirdetés

Titán porszemcsék lézeres összeolvasztásával készült, a küllőegységek önálló elemek, ezeket utólag szerelik rá egy stílusosan karbonszálas műanyagból készült felnitestre. A küllők legyártása költséges ugyan, de tekintve, hogy egy hűtőszekrénynél alig nagyobb gépre van szükség és tulajdonképpen hulladék nélküli gyártásról van szó, egészen kifizetődő üzletnek tűnik. A durva felületű felni fényezése szinte lehetetlen, ugyanakkor nincs is rá szükség, mivel a titán nem korrodál. A végeredmény egy rendkívül könnyű felni, mely a McLaren P1-hez hasonló sportautókoz tökéletesen jól passzol, az indusztriális felnik pedig furcsa módon csodás kontrasztot képeznek a mesterien megformált karosszériával. A technológia nem kis előnye továbbá, hogy a számítógépen módosított tervekhez nincs szükség új szerszámok kialakítására, vagy további gépek átprogramozására, mesterdarabok készítésére, csupán pár kattintás, és lényegében azt alkotnak, amit csak akarnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?