Így fizethetünk útdíjat júliustól

Az útdíj már biztos, körvonalazódnak a fizetési módok is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Július 1-től minden 3,5 tonna feletti tehergépkocsival megtett út alapján fizetendő az útdíj. Érdemes felkészülni az újításra, a teherautókat előreláthatólag június 20-tól lehet majd regisztrálni az új rendszerben.

Miként arról már beszámoltunk, május végén döntött a parlament a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek számára július 1-től előírt, megtett út alapján, kilométerenként fizetendő elektronikus útdíjról. Záros a határidő, érdemes felkészülni az útdíj fizetésére, azt ugyanis mindegyik módszer szerint előre kell majd megtenni.
Hirdetés

A járművek tengelyszáma, emissziós normája és az igénybe vett út fajtája alapján differenciált díjakat nem csak megfizetni kell, hanem a regisztrált GPS-es nyomkövető nélküli autók esetében az igénybe vett útvonalat is előre le kell adni az autópálya-, illetve útkezelőnek. Az ellenőrzés ugyanis (szerencsére) megállítás nélküli lesz, így a rendszámokat és az autók tengelyszámát is leolvasó kamerák csakis így fogják tudni, hogy befizetésre került-e az adott útdíj.
Az úthasználat bruttó díja (Ft/km)
J2 díjkategória (kéttengelyes) J3 díjkategória (háromtengelyes) J4 díjkategória (négy vagy több tengelyes)
Környezetvédelmi kategória Gyorsforgalmi út/Főút Gyorsforgalmi út/Főút Gyorsforgalmi út/Főút
A (legalább Euro 3) 42,41/18,04 59,52/31,23 86,7/54,07
B (Euro 2) 49,89/21,23 70,02/36,75 108,38/67,6
C (Euro 1) 57,38/24,41 80,53/42,26 130,06/81,11

Rendszám és egyéb járműjellemzők alapján várhatóan június 20-tól lehet majd regisztrálni a www.hu-go.hu[/url] néven elérhető HU-GO névre keresztelt új rendszerben. Nem csak az autókat lehet bejegyezni, az autókhoz GPS-es nyomkövetők is hozzárendelhetők lesznek, a már beszereltek szoftverfrissítés után a HU-GO rendszer számára is adatokat adnak, s az aktuálisan megtett út díja az előre feltöltött egyenlegből kerül majd levonásra. Akinek nincs nyomkövetője, az értesüléseink szerint már most komoly várakozási idővel tud csak ilyet telepíttetni autójába, a mintegy 200 érintett magyarországi teherautó közül ugyanis eddig mindössze 30 ezerben volt GPS-egység, s a maradék 170 ezernek nyilvánvalóan csak töredékét tudják a közelgő „üzemkezdetre” felszerelni a hazai műhelyek. Természetesen nem is kíván minden fuvarozó GPS-es eszközt vásárolni, hiszen a csupán a hazai rendszerhez használható egység is 39 ezer forintos, az egységes európai útdíjrendszerekkel (EETS) kompatibilis, nemzetközi használatra előkészített fedélzeti eszköz pedig 73 400 forintba kerül. Így hiába sokkal egyszerűbb, csupán egyenlegfeltöltést igényelő a nyomkövetővel fuvarozás, vélhetően bőven lesznek, akik nélküle róják majd az utakat. Ők az Állami Autópálya Kezelő 20 ügyfélszolgálati irodájába, illetve országszerte 1700 egyéb helyre – zömében töltőállomásokhoz – telepítendő kioszkokon (csak erre használható miniszámítógépeken), valamint az interneten, a HU-GO rendszeren tervezhetik majd meg, s akár ki is nyomtathatják útvonalukat. Az útvonaltervezés után egy óra áll majd rendelkezésre, hogy annak díját befizessék, a már feltöltött egyenlegből online vagy bankkártyával, illetve a töltőállomásokon akár az autókhoz tartozó flottakártyával.

Úttervezéskor a járműadatokon túl az utazás idejét is meg kell majd adni, mely 30 napon belüli kell legyen. Az elővételben megvásárolt viszonylati jegy 2 naptári napig, a közvetlenül a díjköteles szakaszok igénybevétele előtt megvásárolt viszonylati jegy pedig a következő naptári nap végéig lesz érvényes, és természetesen mindkét esetben kizárólag a megtervezett útvonalra biztosít majd egyszeri használati jogosultságot. Ennek betartását a jelenlegi díjellenőrző eszközökön túl 74 darab új fix „ellenőrző keresztmetszet” és 45 darab új mobil ellenőrző egység fogja segíteni. A jogosulatlan úthasználat szankciója közigazgatási bírság lesz, melyet helyszíni – megállítás útján történő – ellenőrzés során az úthasználóval szemben, helyszíni megállítás nélkül, az objektív felelősség elve alapján a járműnyilvántartásba bejegyzett tulajdonossal/üzembentartóval szemben indítanak majd.
A 3,5 tonna alatti tehergépjárművek, valamint a személyautók, a motorkerékpárok és az autóbuszok esetében egyelőre marad az időalapú e-matricás díjfizetés, reméljük minél tovább, a fuvarozók számára ugyanis jelentős többletköltséget fog hozni a kilométer alapján fizetendő díj. Az e-útdíj bevezetésével párhuzamosan a kormány több mint 10 milliárd forintos kompenzációs csomagot is ígért a fuvarozóknak, ám döntés arról még nincs.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 02:30
    Permalink

    mondjuk én a gyorsforgalmi utat tettem volna olcsóbbá….így ott kevés, a főutakon meg rengeteg lesz a teherautó…ugyanis nekik mindegy hogy hol mennek 70-80-nal (mert ugye lakot területen is simán átsuhannak így a 24 tonnások), ergo a főutakon majd nem lehet a kamionoktól haladni, és aki eddig ott gyorsan eljutott 70-150km-t kénytelen lesz fizetni a sztrádákért személykocsival..

Vélemény, hozzászólás?