Így fogyózott az új Opel Astra

Az Opel új részleteket árult el az Astra műszaki megoldásairól

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Opel Astra végre nem nehezebb mázsákkal a versenytársainál. Az Opel most a tömeget csökkentő megoldásaikkal büszkélkedik.


Nem volt éppen pehelysúlyú a J, így a sok-sok gyári képpel már június elején megismert K szériás Opel Astrával a gyár előtt álló egyik legnagyobb kihívás a kocsi tömegének a csökkentése volt. Ahhoz, hogy egy autó elég takarékos lehessen, elengedhetetlen, hogy a lehetőségekhez képest a lehető legkisebb súlyú legyen. Ez a lehetőség az Opel számára az előző tíz évben viszont elég szűkösnek bizonyult. General Motors anyácska végül Németország és az erős szakszervezet nyomására nem darálta be az 1929 óta a kötelékébe tartozó Opelt, de fejlesztésre nem jutott annyi forrás, amennyi kellett volna. Az Opel a formás Astrával és Insigniával mégis lendületben volt, saját válságán felül a világgazdaságét is túlélte és most, a helyzet konszolidálódásával végre koncentrálhat a saját jövőjére. Így az új Astra a régi összes hibáját ki kell javítsa. Így lesz nagyobb a hátsó lábtér és a csomagtartó is, és ehhez végre több nagy szilárdságú acélt használhattak.
Hirdetés


Nem véletlenül sokat kampányolnak az új termékkel. Pár hete külön kisfilmen mutatták meg, hogy mennyire áramvonalas, most meg a fogyókúra eredményével dicsekednek a gyáriak. Összesen 200 kilogrammot sikerült ügyes húzásokkal megtakarítani. A legnagyobb tömegfölösleg persze a karosszérián és a vázszerkezeten volt, itt 77 kilogrammot tudtak lefaragni az új generációval. 50 kiló mínusz jött össze a könnyebbre cserélt fém futóműalkatrészekkel és azzal, hogy teljesen nem burkolták le az autó alját. Sok kicsi sokra megy alapon nyertek 4,5 kilót az új széria kipufogórendszerén. Régi trükk a kerekek kikönnyítse, az új felniszett 11,5 kilogrammal könnyebb a korábbinál. Mindezek miatt változatlan teljesítményű, de kompaktabb fékeket lehet használni, amivel még 10 kilós az előrelépés. Bizonyos változatok új alumínium blokkja is sokkal könnyebb, mint az előző széria vasblokkjai.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 13:53
  Permalink

  [i]egy új modellel emelkedik az ár, tehát régebbhez mérve drágábbak lettek.[/i]

  Welcome to the real World. Amióta fejlődik a technika és évről évre többet költenek egy-egy új típus kifejlesztésére, azóta ez így van.
  Nem beszélve arról, hogy egy kifutó modell árát mindig visszább vágják, hogy “kisöpörhessék”. De ez nem csak autóknál, műszaki cikkeknél is mindig így van…

 • 2017.10.28. at 13:53
  Permalink

  Minden évben emelkednek az árak, az infláció (na meg az árfolyamvoltozás) tükrében. Az új modell rendszerint lehetletnyit drágább, de nagyobb jobb és főleg jobb alapfelszereltségű. Ugyanakkor a régit redszerint kedvezményes felszereltséggel akciózzák. Az újautó-árakkal ezért nehéz számolni, ez nem bent hordóár.

  Egy kis olvasnivaló: [url]http://www.zeit.de/auto/2012-04/neuwagen-preise[/url],

  GOlf III 32.000 DM, a Golf III alig volt nagyobb mint a mai Polo, utasoldali légzsák feláras, ABS dettó, ESP még nem is létezett. A kurblis tükörállítás, a kazettásmagnó, ja és olyan motorizáltság, amit már sóher wolsburgiak sem mernek a vevőkre sózni.

  Ezt a megfelelő konverzióval és inflációval számolva 24.000 EUR-ra hozták ki mai áron. Ezért pedig manapság igen jó autót lehet kapni. Mondjuk egy közel fullos V40est kapsz. Lehet itt picsogni terveztetett avultatással, de azért lássuk be ezt eltervezni nehéz, másrészt azért a múltban is akadtak szép dolgok.

  A cikk német, ami azért a vásárlóerőt is kellemesen emeli, de azért a 90-2010 közötti idszakban is akadt emelkedés.

 • 2017.10.28. at 13:53
  Permalink

  Én nem a közelmúlt autóihoz mérem az árat, hanem régebbiekhez, és ahhoz hogy a magyar átlagkeresetek hol vannak. Ahhoz képest drágábbak lettek.
  Nem vagyok közgazdász, de ahol az életszínvonal magas vagy még magasabb lett ott lehet hogy olcsóbbak, viszont ha reálisan nézzük adott típusra mindig egy egy új modellel emelkedik az ár, tehát régebbhez mérve drágábbak lettek.
  Én az összképet nézem, engem nehéz becsapni olyannal hogy az előállítási áron drágább nagy szilárdságú acél olcsóbb lehet a korábban tömegbe gyártott szendvicsszerkezetű vagy még korábbi egyszerűbb alvázszerkezeteknél.
  A szemfényvesztés ott van hogy az adott ország életszínvonal változása pl forint tartós gyengesége nem mutat egyértelmű képet arról valójában mennyi az annyi.
  Önmagában a bonyolultabb szerkezetek drágább előállítási költséget hoznak magukkal, az autógyártó meg csak a konkurenciával versenyez árban, de nem hülyék hogy ne akasszon le kövér profitot ha megteheti.
  Rengeteg tömegben gyártott tartós hosszútávú használatra nem alkalmas programozott meghibásodású alkatrész került az autókba, gagyi minőségben tömegtermelőktől akik a saját nem kis profitjukat is leszedik . Nem beszélve a kompozitokról, alumíniumról, újabb technológiákról amiknek a kifejlesztése óriási pénzek, azt is be kell söpörni a vásárlón.

 • 2017.10.28. at 13:53
  Permalink

  Az újautók nem lettek drágábbak,sőt. Viszont ez a súlycsökkentés egy sor olyan dolgot jelent ami vagy csak papíron érvényesül, vagy valami csúnya hátulütővel érkezik, mint az alu-kasztnik javítási költségei…

  VIcces volt amikor a dögös C kalsse a mérlegen 250kg-al volt nehezebb a mérlegen, mint a gyári homologizált típusadat…

 • 2017.10.28. at 13:53
  Permalink

  Szép, hogy az Opel végre súlyt csökkent, de a figyelem eközben elterelődött valami sokkal fontosabbról. Olvasta valaki a minap a TC Zafira tesztjét? Az utastérben nem találtak két egymáshoz rendesen illeszkedő elemet. És ez még csak a jéghegy csúcsa…Egy lépést előre, kettőt vissza, mélyen tisztelt Opel-vezetőség?

Vélemény, hozzászólás?