Így kerülheted el a dugót a Balaton felé

13 tipp, hogy kevesebben rostokoljanak a sztrádán

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A nyár beköszönte azt is jelenti, hogy hétvégente bedugul az M7-es autópálya. Néhány tanács megfogadásával azonban elkerülhetjük, csökkenthetjük a torlódást.


Idén a mai nappal vége a tanítási időszaknak. Kíváncsian várjuk, a ballagások mekkora dugókat okoznak majd - vélhetően nagyokat, ám forgalmi torlódások nem csak ma lesznek. A vakáció kezdetével ugyanis beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán. Ebből igazából már az előző hét szombatja is komoly ízelítőt adott, a pünkösdi hosszú hétvége szombatján például a Google Navigáció 3 órás menetidőt írt az amúgy 1 óra alatt megtehető Budapest-Balatonvilágos távra a Polgárdi csomópontnál törtét baleset miatt. A torlódások és balesetek a nyári hétvégéken sajnos gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.
Mint az a közleményből kiderül, a hazai autópályákon az idegenforgalmi szezon miatt a nyári hónapokban a legnagyobb a forgalom. Nyáron az M7-es autópálya forgalma is nagyságrendekkel nagyobb, mint más hónapokban. Június közepétől augusztus végéig -főleg hétvégenként - akkor is 80-90 kilométer/órára csökkenhet le a sebesség a zsúfolt autópályán, ha nem történik sem baleset, sem egyéb rendkívüli esemény. Így akár 15-20 perccel is hosszabb lehet az út a Balatonig.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól körbehatárolható, hogy mely időszakokban használják a Balaton felé autózók az M7-es autópályát. Pénteken 14 és 20 óra között, míg szombaton 8 és 13 óra között indulnak el a legtöbben Budapestről. Vasárnap pedig a főváros felé vezető oldalon 12 órától egészen az esti órákig telítettek a sávok, a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom. Így ezeket nyilván érdemes elkerülni.
Hirdetés
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt a jelölt csúcsidőszakokban csak havaria, halaszthatatlan esetekben végez beavatkozásokat, egyébként az üzemeltetési és fenntartási munkákat is igyekeznek úgy ütemezni, hogy azok a lehetőségekhez mérten a lehető legkisebb mértékben zavarják a közlekedőket, akiknek az alábbi javaslatokkal is szolgálnak.
Ezeket érdemes megfogadni, ha elkerülnéd a dugót az M7-esen!
 1. Ha teheted, kerüld el a csúcsforgalmi időszakokat! A legtöbben pénteken délután és szombat délelőtt indulnak el a fővárosból és vasárnap este, hétfőn reggel érkeznek vissza. Hétfőn ráadásul a kamionstop után jelentős a teherfogalom is. Ezekben az időszakokban egy kisebb koccanás is elegendő a jelentős torlódás kialakulásához.
 2. Közvetlenül indulás előtt informálódj az aktuális forgalmi helyzetről - akár Útinformnál (+36-1-336-2400, www.utinform.hu), akár online navigációval, amit persze menet közben is erősen ajánlott használni.
 3. Ha az autópályán jelentős torlódás van – például baleset miatt – érdemes kerülőutat választani. Igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára például a 62-es, 64-es főutakon, A Balaton északi partjára tartók Székesfehérvártól a 8-as főutat is használhatják.
 4. Fontos kiemelni, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig, a főváros felé vezető oldalon három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van, erre sűrűn kihelyezett táblák is felhívják a figyelmet. Ha ezt betartják az autósok, akkor az autópálya kapacitása sokkal egyenletesebb lesz, így a torlódások nagysága is érdemben mérsékelhető.
 5. Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal indulj útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő, ha például egy baleset miatt torlódás alakulna ki vagy útzár lépne életbe.
 6. Erős forgalomban különösen figyeljen a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válassza meg, ha két másodperccel követi az Ön előtt haladót, akkor váratlan esetben is meg tud állni.
 7. Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észleled, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsold be a vészvillogót, hogy a mögötted lévőket is figyelmeztesd. Persze elsősorban a biztonságos megállásra és a fékezésre figyelj, s a vészvillogót sem kell minden erősebb fékezésnél aktiválni.
 8. Ha esetleg eltévesztesz egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állnia a pályán, akkor se fordulj vissza az autópályán, ne tolass! Az ilyen manőverek életveszélyesek és természetesen szabálytalanok is!
 9. Torlódásban segítsd a mentésben részt vevő járművek előre jutását a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban balra húzódással (biztonsági folyosó kialakítása)!
 10. A leállósávot csak és kizárólag műszaki meghibásodás esetén használd, tilos haladni rajta, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad! Ez szintén szabálytalan és életveszélyes!
 11. A műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak tanácsos haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni.
 12. Ha baleset helyszíne mellett haladsz, ne „bámészkodj”, sok esetben emiatt is jelentősen lelassulhat a forgalom.
 13. A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor egyes esetekben nagyobb mennyiségű csapadék kerül a burkolatra, ezzel egy időben a látótávolság is csökken. Fontos, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszd meg a sebességét, gondolj az aquplaning jelenségre is!. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést igényel.


Az M7-es autópályát sokan választják horvátországi úticéljuk eléréséhez is, ráadásul idén az is nehezíti a forgalmat és a Balatonra jutást, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában és lebonyolításában épül a 710-es főút bekötése, így a 90-es csomópont környékén sávszűkítés és sebességkorlátozás is érvényben van, ami további figyelmet igényel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?