Ilyen a Honda szép új világa

Honda Smart Home System

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Japánban olyan háztartásokat tesztel a Honda, amelyek képesek önellátó módon energiát termelni, ráadásul nem csupán a ház körüli célokra, hanem az elektromos autós közlekedéshez is.

[kepallobal=440190]Háztetőre kerül a vékony filmes CIGS napelem[/kepallobal] Háztartások, falvak, sőt egész városok, amelyek önmaguk termelik meg a lakóik számára szükséges energiát. Létezhet ilyen a valóságban, és nem csak a mesékben?
Mert első hallásra ez csak hangzatos elképzelés, ám van egy jó hírünk: a japán Saitama városban hamarosan megkezdődik az önfenntartó lakókörzetek tesztje. A szigetországban olyan háztartásokat vizsgálnak a Honda kutatói, melyek képesek önellátó módon energiát termelni, és azt nem csupán a ház körüli célokra lehet fordítani, hanem az elektromos autós közlekedéshez is.
A teszt során a Honda bizonyítja, hogy nem szimplán autó- és motorkerékpárgyár. Az üzembe állított komplex energiatermelő egység, a Honda Smart Home System egy, a közműhálózatot kiegészítő, de igény esetén attól függetlenül is működtethető, napelemekkel kiegészített, kombinált ciklusú gázmotoros rendszer. Még szokatlan a meghatározás, de amolyan házi erőmű ez, amely egyszerre alkalmas hő és elektromos áram előállítására – a HSHS rendszereket már jövő tavasszal üzembe állítják a kísérlet színhelyén, az 1,2 millió lakosú Saitamában.

És hogyan kerül képbe a közlekedés? Az E-Kizuna projekt persze nem csupán a műszaki alkalmasságról, hanem a környezeti tudatosság növeléséről is szól, az energetikailag önfenntartó város koncepciója ugyanis csak megfelelő szemlélettel lehet életképes.
Ez az elektromos járművek úgymond hálózatbarát töltését éppúgy feltételezi, mint a megfelelő, gazdaságos vezetési technikák elsajátítását, és általában a közlekedéshez való hozzáállás megváltoztatását. Csak így érhető el ugyanis az E-Kizuna projekt résztvevői által kitűzött cél, amelynek keretében 2015-re a 2000-es érték 50 százalékára kívánják visszaszorítani a háztartások teljes (tehát közlekedéssel súlyosbított) széndioxid-emisszióját.
forrás: ECO Hírügynökség
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?