Íme a hivatalos Star Wars autó, amit mindenki elfelejtett

Rajongók, figyelem! Ez az 1977-es Toyota a Csillagok Háborúja egyik eltűnt ereklyéje!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ez az autó nem filmsztár, máshogy tartozik a brandhez. A Celica volt ugyanis a főnyeremény egy 1977-es népszerűsítő kampányban, amely során nem kevesebb, mint 1977 nyereményt sorsoltak ki a filmet mozivásznon megtekintők közt. Íme, a különleges Toyota!

A mi cégünknél is sokan rajonganak a Csillagok háborúja szériáért, sőt, a Millennium Falcon Lego makettje még az irodánkban is ki van állítva. Autók nem szerepelnek a filmekben, egyetlen hivatalos négykerekűje mégis van a franchise-nak, ami nem más, mint egy 1977-es Toyota Celica GT Liftback. Ez az autó volt a főnyeremény egy nagyszabású, Space Fantasy Sweepstakes elnevezésű nyereményjátékban, amelyet a filmet gyártó 20th Century Fox indított az első rész népszerűsítésére 1977 szeptemberében, az Egyesült Államokban. A játékban 1977 ajándékot - köztük utazást, pólókat és különféle egyéb promóciós termékeket - sorsoltak ki azok között, akik kitöltötték és visszaküldték postán a moziban, a film megnézése után kapott jelentkezési űrlapot.
Hirdetés
A 11 millió dollárból forgatott, a kor legjobb vizuális trükkjeivel és effektjeivel operáló filmet 1977. május 25-én mutattak be Amerikában. Néhány hónap alatt a filmtörténelem pénzügyileg legsikeresebb alkotása lett, több mint 775 millió dolláros bevételével. Természetesen nem ez az egyedileg díszített Toyota Celica GT Liftback hozta az elképesztő nézettséget, de attól még a fanatikus rajongók bizonyára tucatszám küldték vissza a jelentkezési íveket, hogy növeljék esélyeiket az egyetlen hivatalos Csillagok háborúja-autó megnyerésére. Ezt a négykerekűt ugyanis a hivatalos jogokat birtokló filmstúdió a Toyotával közösen rendelte meg kifejezetten a nyereményjáték miatt a kaliforniai Costa Mesában üzemelt, azóta már megszűnt Delphi Auto Designtól. John Sladek ötlete nyomán az autó az aktuális Forma-1-es Toyota Grand Prix hivatalos felvezető-Celicájával azonos bodykitet kapott. Belül is különleges volt a Star Wars-Celica: a fekete bőrülések szélein például ezüst díszcsíkok utaltak az űrhajó-rokonságra. Ehhez társult a különleges tematikus fényezés, ami nem fólia. Akárcsak az eredeti trilógiában, az autón is analóg munkával készültek a speciális effektek. Két airbrush-művész, Edmund Cano és Skip Villegas szabad kézzel dolgozó, szórópisztolyos festők aprólékos munkával, hetek alatt festették fel a Csillagok háborúja-grafikákat a karosszériára. A Toyota oldalára a film híres jelenetei kerültek, a gépháztetőt pedig a klasszikus amerikai moziplakátról ismert, Tom Jung által tervezett grafikával díszítették, amelyen Luke Skywalker – oldalán testvérével, Leia hercegnővel – az ég felé emeli a fénykardját, a háttérben pedig Darth Vader figyeli őt a Halálcsillag és az lázadók vadászgép-flottája mellől.
Hirdetés
Sajnos az egyedileg festett karosszériát a kelleténél gyengébb minőségű lakkal fújták le, így állítólag már alig pár hónap után károsodtak a festmények a Toyota-kereskedések és a mozik előtt kiállított, így jellemzően szabadban tartott Celicán. Az autót 1977 végén kisorsolták, 1978 elején pedig átadták az ismeretlen nyertesnek. Mivel az alvázszáma nem volt publikus, a további sorsáról nagyon kevés információ áll rendelkezésre. Utoljára a kilencvenes évek elején bukkant rá egy Star Wars relikviagyűjtő, Steve Sansweet, egykori Lucasfilm-alkalmazott az Antique Toy World Magazine hirdetései között. Ekkor az eredeti tulajdonos mindössze ezer dollárt kért az állítása szerint jó állapotú Toyotáért. Sansweet akkor nem tartotta elég érdekesnek az autót, hogy megvegye, pedig bizonyára van olyan Star Wars rajongó, aki az akkori kikiáltási árának több százszorosát is megadná érte egy árverésen.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?