Íme a Renault új munkásautói és legújabb csapatszállítója

Meglestük az új Renault Express, Kangoo párost és az új Traficot

A Renault hagyományosan erős a kishaszonjárművek piacán, most pedig tovább erősít ott, két kisebb áruszállítója teljesen új, de frissült a nagycsaládos kedvezményre jogosult személyszállító Trafic is.

Még az év elején jelentette be a pénzügyi stabilizációt és új modellek sorát ígérő Renaulution tervét a Renault, ennek egyik első mérföldköve a cég számára fontos haszonjármű-kínálat megújítása. Leginkább a két kisebb, elsősorban városi áruterítésre, de azért országon, akár országokon keresztüli utakhoz is alkalmas Express és Kangoo Van érdekes, hiszen ezek teljesen újak, míg a személyszállító, Combi vagy a már-már prémiumos SpaceClass Trafic pedig frissítést kapott csak.
Új Renault kishaszonjárművek - méretek
Hosszúság [mm]Szélesség [mm]Magasság [mm]Tengelytáv [mm]Raktér [l]
Express Van43931775189328123300-3700
Kangoo Van44861919186427163300-3900
Trafic L1H150801956197330981000
Trafic L2H154801956197434982000
Hirdetés
Nézzük először a "kicsiket". Ránézésre nagyon hasonló az Express és a Kangoo Van, pedig valójában teljesen külön modellek. Az Express nem egész 4,4 méter hosszú, a Kangoo Van mintegy 9 centivel hosszabb és 14,4 centivel szélesebb; érdekes módon tengelytávból az Express ad nagyobbat. Az Express egyébként a hozzá méretben is közel álló Dacia Dokker utódjának is tekinthető, ahhoz mérten fényévnyi előrelépés az utasfülke és az opciós ellátmány is, a motorpaletta pedig mondhatni, hogy a már ismert. A nettó 4,399 millió forintról startoló Express Van alapmotorja a Renault-Daimler 1,33 literes TCe motorja, 100 lóerővel. Dízelből az 1.5 dCi 75 és 100 lóerővel választható, a váltók mindenképp 6 fokozatú, kézi egységek. A terhelhetőség a benzinesnél 750, a dízelnél 680 kilogramm. Kategóriarekorder, 716 mm szélességű nyílású oldalajtón és 2/1 osztású hátsó ajtón keresztül közelíthető meg a 3300 literes, osztott válaszfal esetén a lefektethető utasüléssel 3700 literesre bővíthető raktér, ami kapcsán a Renault kiemeli: alapáron járnak hozzá a rakományrögzítő gyűrűk. Hát igen, az Express Van alapellátmánya nem túl hosszú, az opciós annál inkább az. Az elektromos ablakemelő, a bőrhatású kormánykerék és a visszagurulásgátlós ESP, valamint a távirányítós központi zár azért alapból jár. A sofőr lufiján túl utasoldali és oldallégzsák, érintőképernyős, tolatókamerás navigációs panel, holttérfigyelő, kamerás-kijelzős középső visszapillantó, az utasoldali napellenzőbe épített holttércsökkentős "Wide view" tükör, továbbá üvegezett hátsó ajtó és bal oldali tolóajtó egyaránt elérhető. Igaz, utóbbi csak a benzinmotoros verziónál. A dízel felára 300 ezer forint, a 75 lóerőshöz mérten a 100 lovasé további 200 ezer forint, a Business alapverzióhoz mérten 300 ezer forint a jobb felszereltségű Pack Comfort verzió, így a csúcs Express Van indulóára is csak 5,199 millió forint.
Hirdetés
A Kangoo már más foci. Egyrészt nagyobb, másrészt több opciót és egy valóban egyedi részletet is adó: nincs hagyományos B-oszlopa, azaz középső tetőoszlopa az utasoldalon, a merevítések a tolóajtóba és a hagyományos első ajtóba kerültek. Azokat kinyitva így csaknem 1,5 méteres nyílást kapunk. Alapáron jár továbbá a lefektethető utasülés és a megnyitható válaszfal, amivel a raktér 1,81 méteres hossza 3,05 méteresre toldható. De az egész Kangoo Van sokkalta ügyesebb, több opciót kínáló, mint az Express Van. Na persze ennek meg is kérik az árát, a Knagoo Van nettó 6,49 millió forintról startol, összevetésül a nem teljesen új, de nem is koros Master 6,235-ről, a dobozos Trafic 6,56 millióról. A Kangoo Van azoknak szól, akik a lehető legmodernebb, okos extrák sorát kínáló áruszállítóra vágynak viszonylag kompakt, még mindig 4,5 méter alatti hosszúsággal. Különleges ajtómegoldása Open Sesame by Renault névre hallgat, hiszen valóban Szezámként tárulhat fel a raktér. Összesen 20 sofőrsegéd érhető el a Kangoo kínálatában, a Renault Pilot aktív sávközép-tartást és akár állóra fékező, araszolófunkciós, távolságtartós tempomatot, oldalszél-asszisztenst is kínál. Az utasfülke a kategória legjobb váll- és fejterét ígéri, itt már elérhető a kétszemélyes utasülés, amihez természetesen két utast óvó frontlégzsák is kérhető. Az utastérben itt 46 liternyi tárolóhely található. Itt már fiókos a kesztyűtartó, az opciós digitális középső visszapillantó kijelzője pedig nem 5, hanem 7 colos. Millió egyéb mellett kétzónás automata klíma, LED fényszóró, digitális műszerblokk, automata Renault kártya és a Renault kishaszonjárművek körében elsőként elektronikus rögzítőfék is elérhető.
Hirdetés
Motorkínálatból is bővebbet ad a Kangoo Van, 1,33 literes benzinese 130 lóerővel és azzal 7 fokozatú EDC automataváltóval is elérhető, az 1.5-ös dízelek 75, 95 és 115 lóerővel, utóbbi kettő esetén a 7 fokozatú EDC opciójával is. De lesz ismét elektromos is: 75 kW-os villanymotorral, 45 kWh-s akkumulátorral és már akár 22 kW-os AC és 75 kW-os AC töltővel - 265 kilométeres WLTP hatótávja harmadával nagyobb, mint a korábbié. A most debütált alaphosszúságú Kangoo Van mellé jövőre érkezik az 50 centiméterrel nyújtott Maxi verzió is, ami az Open Sesame helyett hagyományos, de 83 centis nyílásszélességű oldalajtót kap majd, 4,9 köbméteres maximális raktérkapacitása azonban már az egy méretosztállyal nagyobb furgonokat fogja idézni. A Kangoo további raktér-különlegessége az utasfülke fölé nyúló, hátulról pakolható, 2 méteres tárgyakat is fogadó tetőpolc, ami akár létra, akár lécek - utastérben - szállítására is alkalmassá teszi. A hosszú verzió esetén logikusan ez is 50 centivel hosszabb, 2,5 méter feletti lesz. A két új kisebb áruszállító mellett megújult a 40 évre, 3 alapvető generációra és millió köztes frissítésre visszatekintő Trafic is. Új a kínálatában a Carmin vörös metálfényezés, a második üléssorában két forgatható üléses Escapade verzió a hátsó ülések lehajtásával 1,9 méter hosszú ágyat kínál, de a kétféle karosszériahosszal elérhető Trafic akár 9 ülés mögött is adhat 1,8 köbméteres rakteret. Itt is új a műszerfal, akár digitális a műszerblokk, fiókos a kesztyűtartó, az új külső tükrök egyik jellemzője a beépített irányjelző, a másik a nagyobb felület, amivel csökkent a holttér, de azért a Trafic esetén is elérhető a holttérfigyelő, meg persze a távolságtartós tempomat és az automata távfénykapcsolás, továbbá kismillió egyéb is. A motorkínálat a 2,0 literes dCi-re korlátozódik, az 110, 150 és 170 lóerővel érhető el, a középső esetén opcióként, a 170 lóerősnél alapból EDC váltóval, ami itt a kézi egységekhez hasonlóan 6 fokozatú. Mivel a személyszállító Trafic kínálata bruttó árakat sorol, a 10,85 milliós belépő képességeihez, például a SpaceClass esetén szembe is fordítható hátsó ülésekkel legjobb (2x25 centis) lábtérhez mérten egyáltalán nem rossz. És ne feledjük, a nagycsaládosok továbbra is 2,5 millió forintos állami támogatást kapnak ehhez is! A Renault persze nem áll meg, a nemrég jött, ropogósan friss Arkana hamarosan hibrid verziójával is debütál, július elején vélhetően a most próbált haszonjárművekhez hasonlóan francia rendszámmal, a márka központi sajtóflottájából érkező példányokkal vezethetjük majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?