Jövő héten startol a kgfb-kampány. Vajon mire számíthatunk?

Kgfb-kampány: az autósok többsége díjemelkedést vár

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár egyre kevesebbeket érint, november elején elstartol a kgfb-kampány. Idén már messze nem várhatjuk az árak esését.


Míg a novemberi nagy biztosításváltási láz, a kgfb-kampány évekig az árharcról, azaz az egyre olcsóbb biztosításról szólt, a mind kevesebbeket érintő kötött átigazolási időszak mára sokat veszített egykori bájából. Az év végi kampányban érintett autósok 58 százaléka arra számít, hogy jövőre magasabb lesz a kötelezőjének díja – derül ki a Netrisk.hu közel négyezer, az év végi kampányban érintett ügyfelének visszajelzéséből. A piacvezető online biztosításközvetítő portál szakemberei az idei kampányban a tavalyihoz hasonló számú, 260-280 ezer lakossági kgfb-váltóra számítanak.
Az autósok zöme az év végén is drágulásra számít a kgfb-nél Az autósok zöme az év végén is drágulásra számít a kgfb-nél
A piacvezető online biztosításközvetítő portál felmérése szerint az ügyfelek többsége nyomon követi az évközi kgfb-piacon zajló fejleményeket és tisztában van azzal, hogy az idén jelentős díjnövekedés zajlott le. Ennek megfelelően többségük az év végi kampányidőszakban is a díjak növekedésre számít.
Hirdetés
„Idén már az autósoknak kevesebb mint 40 százaléka tartozik az év végi évfordulós váltásban érintettek körébe. Ők azok, akik eddig kevésbé érezték meg az időközben szükségessé vált díjemelkedést, amit az elmúlt időszak káradatainak kedvezőtlen alakulása indokolt” – magyarázza Sebestyén László. a Netrisk.hu vezérigazgatója. – „Ezért vannak köztük olyan autósok, akik továbbra is abban bíznak, hogy újabb díjcsökkenést hoz a kampány. Ők jó eséllyel csalódni fognak.”
A díjak emelkedése önmagában nem feltétlenül ösztönöz váltásra, hiszen jó eséllyel a többi szóba jöhető biztosító is felfelé módosít a tarifáin. Ráadásul a váltási hajlandóság erősen függ az eltérés mértékétől is. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy 1000 forint vagy az alatti megtakarítás csak az autósok 18 százaléka számára elegendő ok a váltásra, a többség pedig (52 százalék) mindössze 2000 forint feletti díjkülönbség esetén foglalkozna a biztosítási szerződése lecserélésével.
A többség csak 2000 forintos éves megtakarítás esetén váltana biztosítót A többség csak 2000 forintos éves megtakarítás esetén váltana biztosítót

Az Astra után
A biztosítóváltási szándékokat jelentősen befolyásolhatja majd az Astra Biztosító csődje és annak az ügyfelekre gyakorolt hatása. A megkérdezettek 63 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy az Astra esetéből okulva a jövőben a kötelező biztosítás esetében is odafigyel majd arra, hogy melyik biztosító mellett fog dönteni. Mindössze 5 százaléknyian jelezték azt, hogy számukra csakis az ár számít a döntésük során. Vagyis az idei kampány az ügyfelek által megbízhatóbbnak vélt biztosítóknak kedvezhet abban a tekintetben, hogy az árösszehasonlítás során az elfogadható díjú – tehát nem feltétlen a legolcsóbb – ajánlatok között szerepelve az eddiginél nagyobb eséllyel fogják őket választani.
Miért alacsonyabb az év végi átlagdíj az évközihez képest?
A Netrisk.hu oldalain a tavalyi év végi kampányban kötött kgfb-szerződések átlagdíja 11 300 forint volt, miközben az év elején 22 ezer, míg idén október közepén már 28 ezer forintnál járt az évközi szerződések átlagos díjszintje. A 100-150 százalékos eltérést sokan az év végi kötelezőkampány során biztosított kedvezményeknek tulajdonítják. Ezek mértéke ugyanakkor önmagában nem indokol ekkora díjeltérést.
„Az eltérés oka elsősorban az egyes időszakokban érintett járművek és vezetőik összetételében keresendő. Az év végi kampányban szinte kizárólag olyan járművek vesznek részt, amelyeket 2010 előtt vásároltak, vagyis jövőre már legalább hétévesek lesznek” – mutat rá Sebestyén László. – „A hozzájuk köthető bónusz-malusz fokozatok összetétele alapvetően eltér az évközi váltókétól. Miközben a kampányban részt vevő autók 74 százaléka legalább B6 besorolású, az évköziek körében ez az érték csupán 16 százalék.”
Az évközi kötések között a legnagyobb halmaz az A0 besorolásoké, az összes érintett személyautó 54 százaléka ebbe a körbe tartozik. Ugyanakkor az év végi váltók között a B10, vagyis a legkedvezményezettebb fokozatban szerepel 10-ből csaknem 4 autó. Az ő díjuk mindössze 40-50 százaléka az A0-ban szereplő autók tarifáinak. Így aztán az év végi kgfb jellemzően akkor is olcsóbb az év közbeninél, ha a piacon amúgy általános áremelkedés van.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?