A weboldalunk külső szolgáltatója karbantartási munkálatokat végez szerverein július 25 23:30 és július 26 06:00 óra között. A karbantartás érintheti az oldal szolgáltatásait és elérhetőségét ez idő alatt. Megértésüket köszönjük!

Kell-e mosni az autó motorját?

Hogyan kell a motorteret tisztán tartani?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kényes kérdés az autó motorterének tisztítása. Sok márka tiltja, pedig egy idő után szükséges. Nem szabad azonban akárhogy nekiesni.


A tél utáni autómosás fő kelléke a gőzborotva, ám nem a motortér mosásához! Míg az alváz/padlólemez, valamint a kerékjáratok öblítéséhez a legjobb eszköz a nagynyomású mosó, a motortér tisztán tartásához nem érdemes azt bevetni, ugyanis több kárt okozhat, mint amennyi a haszna lehet. A makacsabb koszok eltávolításához az erős vízsugár helyett inkább mosószert érdemes bevetni – az olajos szennyeződést (a vegyszeres tisztítóanyaghoz hasonlóan) úgysem szabad akárhová engedni. Komolyabb motormosást ezért csak olyan helyen lehet végezni, ahol van megfelelő szennyvíz tisztító vagy gyűjtő.
Ez persze nem jelenti azt, hogy csakis speciális helyen lehetne a motorteret tisztítani. Az autó számára ártalmas kosz ugyanis nem a vegyszer vagy nagy nyomású mosó nélkül ottmaradó olajos lerakódás, hanem a téli só-permet, ami a doblemezeken, illetve a motor körüli fémeken megülve korróziót okozhat. Ezek nem igényelnek különösebb felkészülést, akár egy jól megnyitott slaggal is leöblíthetők, persze ilyenkor is érdemes nejlonnal burkolni azon berendezéseket, amelyek nagynyomású mosását sok gyártó egyenesen tiltja. Ilyen a biztosítékdoboz, a motorvezérlő elektronika, illetve az elosztófedél.
Természetesen csakis kihűlt motorra szabad rárontani a slagból rendszerint hidegen folyó vízzel, ellenkező esetben a hengerfej vagy akár a motorblokk is megrepedhet. Még a régi autókban teljesen burkolatlan akkumulátorokat sem kell kiszerelni és a sokak által ajánlott áramtalanítás sem fontos, az viszont annál inkább, hogy az elektromos berendezésekre ne irányuljon a vízsugár.
Az általános tisztításon kívül külön figyelmet érdemel a hűtő, melyet a bogarak, illetve az egyéb szennyeződések is eltömíthetnek. A vékony fémlamellákból felépülő hőcserélőnek kifejezetten árthat a gőzborotva, az ugyanis könnyedén eldeformálhatja. Mint az egész motorteret, ezen alkatrészt is leginkább slaggal érdemes mosni, nem kívülről befelé, hanem épp fordítva, belülről kifelé. Így ugyanis a koszok kinyomhatók belőle, ellenkező esetben pedig leginkább a közepében ragadnának meg.
Noha a gyártók az esetleges elektronikai problémák miatt gyakorta nem javasolják vagy egyenesen tiltják a motormosást, az utak sózása és az évek során felgyülemlő egyéb szennyeződések miatt a tisztítás az autó ezen pontján sem elhanyagolható. Természetesen az elektronikai berendezések elkerülésével, jelentős körültekintéssel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?