Kétszer is dobogón végzett Michelisz Norbi az évadnyitón

Elrajtolt a Túraautó Világbajnokság - 2 magyar dobogó a mérce

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már az év első két futamán Michelisz Norbi dobogóinak örülhetünk. A Volvo jó, a Honda még jobb, a versenyek izgalmasak. Ez egy jó év lesz!


Franciaországban startolt a Túraautó Világbajnokság, azaz a WTCC 2016-os szezonja. Már előzetesen is lehetett látni, hogy ez az év izgalmasabb lesz, mint az előző, Citroën által uraltak, és az első hétvége versenyei is ezt igazolják. Magyar szempontból még inkább igaz ez, hiszen nem csak drága Norbink, hanem a Zengő Motorsport is hatalmas változásokon ment keresztül. Michelisz Norbi gyári csapathoz igazolásával, a Zengő Motorsportnak új pilótákat kellett keresni. Mindannyian reménykedtünk autósport berkekben, hogy nem a pénz, hanem a tehetség fog dönteni, és Zengő Zoli most sem hazudtolta meg önmagát. Döntött a tehetség, nagy-nagy valószínűséggel egy újabb sikersztori kezdetét látjuk most a pályán.
Zengőék ráadásul nem is 1, hanem rögtön 2 autót neveztek a világbajnokságra, pilótáik pedig Ficza Feri és Nagy Dani lettek, ezzel pedig a magyar lett a harmadik legnépesebb nemzet a WTCC-ben. És hogy miért lesz ez az év más? Már az első edzés alatt meghalt a WTCC live timingja, a Honda pedig közelebb került a Citroënhez, bár ez köszönhető a Citroënek +80 kilós súlyának is. Persze az időmérő sem múlt el dráma nélkül. Elvették Thed Björk hatodik helyét az edzés után, mivel a polestaros pilóta autója megbukott a szokásos hasmagasság-vizsgálaton. Ezzel Norbi is előrébb jött egy hellyel, így 5. és 6. pozícióból várhatta a két futamot.
Az első futam hihetetlenül izgalmas volt, végül a gyári Hondás Rob Huff győzelmével zárult. Az utolsó körig folyó küzdelemben Norbi az eszméletlen jó harmadik helyen ért célba. Aki nem látta a futamot, annak érdemes visszanézni. Erről szól a túraautózás! A második futamon szintén volt miért kiabálni a TV előtt és szinte álomszerű, de Norbi újra elhozhatta a harmadik helyet, köszönhetően annak, hogy csapattársa Tiago Monteiro kilökte a pályáról az előttük autózó Müllert. Még egy hétvégén biztos élvezhetjük, hogy a Honda szorongatja a Citroënt, sőt néha gyorsabb is nála, aztán a Honda is megkapja a súlyt.
Magyar ifjaink sajnos nem indulhattak a versenyen, hiszen nem volt motorjuk a Civicekbe. Az egyik motor revízión volt még, a másik pedig most utazik oda. Egy kiskapu azonban mégis volt, és az ilyenekért szeretjük mi a WTCC-t. A felügyelők is támogatták a magyarok lelkesedését és engedték, hogy a gyári Honda csapat kölcsönmotorjával elinduljon a szombati edzéseken. Ezzel persze a Honda csapat is kockáztatott, le a kalappal előttük. Ismerem Ficza Ferit, megvan benne az a tehetség és alázat, ami ehhez a sportághoz kell. Ezt most is megtudhattuk, hiszen könnyeivel küszködve köszönte meg a csapatnak, hogy pályára mehetett. Mindannyian tudjuk, mennyire sokat tett ezért és milyen sokat jelent neki. Apró, de gyönyörű pillanatok ezek, amik széppé teszik ezt a sportot.

Nagy Norbiról is szót kell ejtenünk! A szintén "zengős" ETCC pilóta rögtön harmadik helyet szerzett az időmérőn, pedig idősebb SEAT-tal áll rajthoz, mint az ellenfelek vadiúj TCR-es technikája. Nagyszerű kezdéssel az első futamon negyedik, míg a másodikon harmadik helyen végzett.
Egészen álomszerű, nem? A Hungaroringen annyiszor panaszkodtunk, hogy itt egy rakat fiatal tehetség, a világ mégsem látja őket, de persze a foci… Erre most ellepték a világsorozatokat a fiatal magyar tehetségek (Tassi Attika már a TCR Seriesben indul). Ne ébredjünk fel ebből az álomból!
Hirdetés

1. Rob Huff Honda Civic
2. Mehdi Bennani Citroën C-Elysée
3. Michelisz Norbert Honda Civic
4. Tiago Monteiro Honda Civic
5. Hugo Valente Lada Vesta

1. José María López Citroën C-Elysée
2. Tiago Monteiro Honda Civic
3. Michelisz Norbert Honda Civic
4. Yvan Müller Citroën C-Elysée
5. Nicky Catsburg Lada Vesta

1. Petr Fulín SEAT Leon
2. René Münnich Honda Civic
3. Peter Rikli Honda Civic
4. Nagy Norbert SEAT Leon
5. Kris Richard Honda Civic

1. Petr Fulín SEAT Leon
2. Alexandr Artemyev SEAT Leon
3. Nagy Norbert SEAT Leon
4. Kris Richard Honda Civic
5. Mladen Lalušić SEAT Leon
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?