Ki, mit, mivel vontathat? Szétnéztünk a szabályzásban!

Vontatási, vontathatósági kisokos

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Utánfutó, lakókocsi, netán autószállító tréler? Mindegyik esetében tisztában kell lenni azzal, hogy ki, mit, mivel vontathat.


Itt a nyár, s a nép nem csak nyaralni indul, adott esetben a Balatonhoz, hanem akár messzebbre, máshova is menne. A jellemzően nem olcsó szállásokat látván sokak fejében megfordul, hogy lakókocsit húzva, a szállást cipelve utazzon. Aki spórolásból tenne így, azt rögtön el kell tántorítsam, nem lesz szerényebb költségű. Ez persze egy másik cikk témája, most, első körben inkább nézzük azt, hogy egyáltalán milyen autóval, milyen jogosítvánnyal, milyen tömegű utánfutó vontatható. Legyen az lakókocsi, autószállító tréler, ha valaki netán úgy hozna be egy járgányt külföldről, vagy cipelne bárhonnan bárhová autót, netán csak egy kisméretű pótkocsin húzná el a telekre a kiszuperált cuccokat, vagy onnan a zöldhulladékot el a lerakóba.
Hirdetés

Kiindulási pont, hogy aki utánfutót húzna, az rendelkezik B kategóriás jogosítvánnyal. Lássuk, ezzel milyen pótkocsikat vezethetünk.
Milyen jármű, járműszerelvény vezethető B kategóriás jogosítvánnyal?
 1. a 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezető ülésén kívül legfeljebb 8 állandó ülőhely van
 2. az ilyen gépkocsiból és a 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó pótkocsiból álló járműszerelvény
 3. az ilyen gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a nehéz pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó gépkocsi saját tömegét, és az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege sem haladja meg a 3500 kg-ot


Minimális fogalommagyarázat, hogy könnyű pótkocsiról 750 kilogrammig, nehézről felette beszélhetünk. Egy 3,5 tonnás, akár 9 személyes furgon után kötve tehát akár még egy ilyen is húzható, így B kategóriával akár 4,25 tonnányi járműszerelvényt is vezethetünk. Nehéz (750 kilogrammnál nagyobb össztömegű) pótkocsit azonban csak 3,5 tonnás összesített szerelvénytömegig húzhatunk B kategóriás jogosítvánnyal. Amennyiben ennél nehezebb járműszerelvényt szeretnénk vezetni, legalább B+E kategóriás jogosítványra lesz szükségünk. Fontos, hogy a tömegek számításakor mindig a megengedett össztömegeket kell nézni, a rendőr is azt fogja. Hiába nem terheljük az utánfutót teljes mértékben, ezzel a rendőrt aligha fogjuk meggyőzni, autóbuszt sem vezethetünk B kategóriával, akkor sem, ha azon épp csak 5 ember utazik.
Fontos tudni, hogy bár a szabályzás akár azt is megengedné, hogy egy 1,5 tonna saját tömegű, 2 tonna megengedett össztömegű autó után egy 1,5 tonna megengedett össztömegű utánfutót kössünk, azonban minden esetben figyelni kell arra is, hogy az adott autó forgalmijában milyen vonathatósági érték szerepel. Kettő ilyen is van, ugyanis fékezetlen és fékezett, jellemzően ráfutófékes utánfutóknál más-más értékek szerepelnek.
Hogyan, milyen vonóhorog kerülhet autónkra?
Autónkra bármikor szereltethető vonóhorog, ám azt az autóval együtt vizsgáztatni szükséges. Új autó vásárlásakor tehát érdemes még a forgalomba helyezés előtt felszereltetni azt, hogy az első vizsgát már azzal együtt kapja meg, idősebb autónál pedig akkor járunk a legjobban, ha azt az időszakos ellenőrzés előtt szereljük fel. Felszerelni fel lehet persze már jóval korábban is, csak vizsga nélkül nem vonóhorog, hanem egy kiegészítő az csupán, pótkocsit tehát nem vontathatunk vele. Fix és levehető fejű vonóhorgok egyaránt kaphatóak, s a leszerelhető fejűek között is többféle verzió létezik. Bármelyik szabályos, amennyiben az - előírt helyén, a földfelszíntől számított 35-42 centiméteres magasságában, az autó középvonalánál - nem zavarja a rendszám leolvashatóságát. Amennyiben igen, akkor csakis csavarrögzítés oldása nélkül levehető fejű vonóhorog szerelhető fel. Hazánkban nem tiltott a leszerelhető fejű vonóhorgok használaton kívüli "viselése", ám vannak olyan nyugat-európai országok, melyekben annak számít, hiszen egy koccanás esetén a vonóhorog indokolatlanul nagy pusztítást tud végezni.

Vegyünk egy példát, saját, 1575 kilogramm saját tömegű Renault Grand Scénicemet. Itt a megengedett össztömeg 2175 kilogramm, ehhez jöhet még 650 kilogrammnyi fékezetlen és 1,25 tonnányi fékezett utánfutó. Az 1.5 dCi-re tehát akár 3425 kilogrammot is akaszthatnék, s akár kéttengelyes, könnyebb személyautóhoz elegendő utánfutót is húzhatnék vele. Nem szeretnék.
Legutóbb egy Renault Laguna 2.0 dCi-vel vontattuk az 1300 euróért vásárolt Renault Mégane Grandtourt szervizbe. Ekkor a 2,0 literes dízel is alaposan megérezte a csaknem kétszeres súlyt. A Laguna saját tömege egyébként 1576 kg, megengedett össztömege 2051 kg, fék nélkül a Scénicemhez hasonlóan 650 kilogrammos utánfutót húzhat, fékezetten 1500 kilogrammot. Ám vigyázat, ha valaki valóban rátenne egy 1,5 tonnás utánfutót, akkor már csak B+E jogosítvánnyal vezethetné, hiszen a járműszerelvény össztömege túlnyúlna a 3,5 tonnán. Erre az autóra B kategóriás jogosítványhoz csak 1449 kilogramm megengedett össztömegű utánfutó köthető. Sanszosan az önmagában is 1285 kilogrammos Mégane kombival megpakolt kéttengelyes utánfutóval is túlterheltük, számolni kell ugyanis utóbbi több száz kilós tömegével is.
Az a rövid úton is kiderült, hogy sem az autónak, sem a sofőrnek nem egy kellemes feladat a vontatás. Fontos, hogy ilyenkor csökkentett, autópályán is legfeljebb csak 80, lakott területen kívül autóúton és országúton is 70, lakott területen belül pedig a magasabb tempót engedélyező helyeken is legfeljebb 50 km/órával szabad közlekedni. Friss - az első kategóriaszerzést két éven belül jelölő - jogosítvánnyal még nem szabad vontatni. Erre nincs külön korlátozó jelölés a jogosítványon, a kategóriaszerzés dátuma a döntő. Fontosabb, hogy a jogosítványszerzéstől számított két év nemhogy autóvezetési tapasztalatot nem biztosan hoz, utánfutósat szinte biztosan nem. Aki pótkocsizásra, netán lakókocsi vontatására adja a fejét, az jól teszi, ha legalább gyakorolni elmegy azzal egy nyíltabb területre, mielőtt a sűrű forgalomban tenné magát próbára, s egy specializált oktató felkeresése is erőteljesen ajánlott.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  Emelőkosarasz szerelő állvány vontathatóságának milyen feltételei vannak?
  Itt is a vontató és vontatmány megengedett legnagyobb össztömeget nézik?
  Milyen jogosítvány kell hozzá?
  B, B+E vagy E?

  Józef

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  gyári adat táblán ,gk ösztömeg 1580 kg .vontatható szerelvény ösz tömeg 2580 kg .Kérdésem 1000 kg -os lakókocsit vontathatok -e B kategóriával.

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  Igen ez volna a logikus, de hol van ez leírva? Ugyanis rendünk éber őrei felénk, ha rajta van a horog, még, ha le is van maga a vonófej szedve, akkor is engedély nélküli átalakításnak tekintik, hisz nincs a forgalmiban és már esik is le a rendszám.

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  Könnyű pótkocsit, ami nem haladja meg a 750 kilót, bármilyen B kategóriás személyautóval, kisbusszal vagy kisteherautóval vontathatsz. Így a megengedett legnagyobb össztömeged 3500+750Kg.
  Viszont, ha 750Kg-nál nagyobb megengedett össztömegű vontatmányról van szó, akkor a vontató és a vontatmány legnagyobb megengedett össztömegeinek az összege nem haladhatja meg a 3500Kg-ot.
  Mivel az én személygépkocsim össztömege 2700Kg, így B-s vezetői engedéllyel szinte csak könnyű pótkocsit vontathatok. A horog és a forgalmi hiába engedne 1600Kg-ot, ahhoz már B+E-s jogosítvány kell.

  Én csak ezt nem értem:

  “Ráfutó fékkel felszerelt pótkocsi abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű össztömegének a háromnegyedét.”

  Akkor hogyan lehet, hogy egy K-s Suburban vagy Blazer, vagy valami komolyabb amerikai terepjáró némelyikének tíz tonna feletti vontathatóság van a forgalmijában, miközben az autó “csak” 3-4 tonna.
  Igaz ez többnyire nem vonóhoroggal, hanem nyereggel kapcsolódik a vontatmányhoz.
  De azt is kétlem, hogy egy nyerges vontató 20-30 tonna lenne a félpótkocsi nélkül.
  Mert akkor ugye egy 7-8 tonnás traktorral csak 5-6 tonnás félpótot lehetne húzni.

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  1 dolgot kérdeznék, mert biztos velem van a baj. Ha adott egy Furgon, ami 3500 Kg össztömegű (pl Ducato maxi) Akkor csak “B” jogsival vontathatok egy 750kg össztömegre vizsgázott 1 tengelyes utánfutót? Mert most nem értem ezt részt:

  ” Az ilyen gépkocsival, „B” kategóriás, nem kezdő vezetői engedély birtokában könnyű (a forgalmi engedélyből megállapíthatóan legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegű) pótkocsit korlátozás nélkül szabad vontatni. Az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege így elérheti a 4250 kg-ot. ”

  És a végén bekavar ez:

  ” – az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege (vagyis a két forgalmi engedélyből megállapítható megengedett legnagyobb össztömegek összege) nem haladja meg a 3500 kg-ot. ”

  Egyértelmű választ kérek. Köszi.

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  Előre is bocs az okoskodásért.
  Nagyon jók a hozzászólások és némelyik nagyon részletesen le is írja a szabályokat, jó dolog hogy sokakat megmozgat a cikk. is Csak ha véletlenül valakinek nem lett volna világos itt 3 dolog kering néha keveredve.

  1. Milyen vezetői engedéllyel mit lehet vezetni.
  2. Az adott járműre milyen utánfutó akasztható fel.
  3. Mekkora utánfutó terheléssel lehet közlekedni.

  Fontos itt az előírásokat egyszerre kell teljesíteni.

  1. A vezethetőség olyan szépen le van írva, hogy csak na. Ehhez nem szólnék.

  2. Ezt írja le csiburento részletesen. Na ez jelenti azt, hogy senkit nem érdekel mi van az UFÓN ha a forgalmi szerinti megengedett-je nagyobb mit a vontató jármű max. vontatható tömege, fel sem akasztható rá még üresen se.

  3. Erre utal gergeli, hogy ellenőrzésnél pedig az 1-2-es mellett azt vizsgálják, hogy az ufód túl van-e terhelve, itt a tényleges tömeg számít és az éppen vontatott jármű forgalmija senkit nem érdekel.

  A fentiek alapján a Lagúna akkor vontathatja a Megánt, ha a Lagúna vontatási adatainak megfelel az utánfutóé és a Megán pillanatnyi tömege belefér mindebbe. (pl. nincs benne motor, vagy akármi) … ja és persze a sofőrnek meg van megfelelő papírja..

  Köszi a türelmet ha elolvastad!

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  Én t4-el huzok 2-tonna vontathatósággal 2.5-tonna megengedett legnagyobb össztömegű autószállítót B+E JOGSIVAL amikor vizsgáztam(B+E) az iskolavezető úgy oktatott,hogy a vizsgált össztömeg számít.Tehát ha nem lépem túl a 2.t nem gond a nagyobb futó!JOGSZABÁLYT IS MUTATOTT.Akkor mi is van???

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  Érdekesség, sok hibrid autóra egyáltalán nem tehető vonóhorog, illetve, csak kerékpár tartó rögzítőpontként. A vontatható tömeg 0 Kg. Pl Priusok.

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  Gyakorló vizsgabiztosként ez a jó válasz kiegészítve azzal,hogy az adott jármű típusbizonyítványában szereplő adatokat is figyelembe kell venni. Üdv.

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  Megütötte a szemem egy mondata a cikkben, mégpedig az, hogy fel lehet szerelni horgot vizsgáztatás előtt jóval, csak nem szabad vele vontatni. Felénk ezért bevonják a forgalmit, mert engedély nélküli átalakításnak veszi a rendőrök. Ezek szerint jogértelmezési gondjaik vannak?

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  Túl sok történetem van ahhoz, hogy e-mailban leírjam! Elküldöm a számomat, ha kíváncsi vagy hívj fel. Szívesen mesélek 1-2 dühítő, vagy vicces történetet!

 • 2017.10.29. at 07:18
  Permalink

  Rendszeresen kijárok Ausztriába teherautóval. Ott a rendőr leszarja, hogy mi van a forgalmiban! Visz a mázsára! Ő is tudja, hogy /szinte/ minden teherautó, és utánfutó nehezebb önsúlyú a forgalmiban szereplő súlynál. Az egyébként egy külön cikk lehetne, hogy hogyan szivatják a keleti sofőröket Ausztriában.

 • 2017.10.29. at 07:19
  Permalink

  Nem kizárt, hogy ez lehetséges, hiszen vontatásnál is csak a vontatott jármű tömegének a felét kell elérje a vonó autó. Az 530d pedig erős autó, lehetségesnek tűnik, hogy 2 tonnát is vontathasson – B+E kategóriával.

 • 2017.10.29. at 07:19
  Permalink

  Nagy kár,hogy nem pontosak az adatok. Az említett példa teljesen szabálytalan. Jó esetben egy tvingo tehető fel. A Tréler meg minimum 700-750Kg. Ami adott a képeken.

 • 2017.10.29. at 07:19
  Permalink

  Ezt hívják mázlinak.. Vélhetőleg a vázszerkezet a BMW-nél annyira erős, hogy ezt megengedi a gyártó.
  Sajnos én is emiatt szívok, mert van egy 2000-s Peugeot Expert -m és egy Fiat Scudo -m is (egy és ugyanaz a két kocsi a Citroen Jumpyval együtt) Nos, ez egy teherautó alapokon lévő kisbusz, teherautó futómű, szerelékek, kárpit, felszereltség miegymás… Ennek ellenére rakhatok én rá akár 2.5 tonnás vonóhorgot is, a gyártó még sem enged 1300 kg-nál többet vontatni, ez van a fémplaketten * is és sajnos ez került a forgalmiba is. Így hivatalosan az egyikkel a másikat nem húzhatom, míg te voltaképp egy ilyen személyautóval ezt megteheted. Érthetetlen számomra, de ez van. Hogy kaphat egy ilyen szgk többet, míg egy tgk, ami pont arra lenne inkább hivatott meg nem.

  * = van a kocsiban is egy fémplakett ahol ezek az adatok is szerepelnek és ott visszaellenőrizhető, hogy a forgalmiban helyesen van e. A plaketten ott van a saját tömeg, az össztömeg, és a megengedett összgördülő tömeg. (Ebből kivonva az szgk. össztömegét, kapod meg a 2000 kg-t.)

 • 2017.10.29. at 07:19
  Permalink

  Tehát a végkövetkeztetés, egy ilyen Lagunával a büdös életben nem lehet szabályosan vontatni a gyakorlatban egy ilyen Megane-t, mert 1500 kg vontathatóság az kevés, egy megfelelő tréler és a Megane összesen bőven 1500 kg felett lesz… Maximum egy Twingo méretű kisautót…

 • 2017.10.29. at 07:19
  Permalink

  És hol szerzett 155 kg-s saját tömegű 2 tengelyes autószállító trélert? Netán a holdon? egy ilyen tréler átlagban alsó hangon is 400-500 kg, de nem ritka a 700 kg sem.. Még az egytengelyesek is bőven 200 felett vannak.. Szóval piszkosul szabálytalanul vontattak vele egy 1285 kg-s Megane-t.

  Egyébként hallottam egy ilyen biztosítási esetet. Hasonló volt a szitu, a tréleres vétlen volt, egyszerűen beleszaladt hátulról a pályán egy elbambuló sofőr, a trélerben és a rajta levő kocsin is kár lett, a másik sofőr még a helyszínen elismerte a hibáját, rendőri intézkedés volt, a rendőri határozatban is ez szerepelt. ENNEK ellenére a rohadék biztosító azóta sem hajlandó a kárt kifizetni, arra hivatkozva, hogy a tréleren így túlsúly volt, és “ha nem lett volna az, ha”, alapon nem fizet… (Mert biztos a túlsúly miatt indokolatlanul lassabban tudott csak menni, és hasonló bizonyítatlan sületlenségek…) Nos, azóta is pereskedés megy a biztosítóval reménytelenül… Szóval így rakjon rá bárki is a megengedettnél nagyobb tömegű járművet egy trélerre..

 • 2017.10.29. at 07:19
  Permalink

  Kedves Mátyás!

  Valóban kellett a cikk, eddig abban a tévhitben voltam, hogy B kategóriával, csak fékezetlen vontatmányt húzhatok.
  Lenne mégis egy kérdésem: az hogyan lehet, hogy tegyük fel egy E39 530D papíron 1735kg-os saját tömeggel rendelkezik, a forgalmiban mégis 2tonna a megengedett fékezett tömeg amit utánna kapcsolhatunk.

  “a nehéz pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó gépkocsi saját tömegét”
  ? 🙂

 • 2017.10.29. at 07:19
  Permalink

  Jók a leszedhető vonóhorgok, de folyamatos (heti) használatra nem igazán alkalmasak kiemelkedő praktikusságuk ellenére. Egy mozdulattal be, egy mozdulattal kiszedhető, csak a reteszt kell oldani.
  Nekem sajnos 4-5 év után elkezdett kotyogni, mert a csatlakozási pontokon kopás jelentkezett. Elég nehéz volt orvosolni a problémát.
  Alkalmi, nem sűrűn végzett vontatásokhoz viszont tökéletes megoldás.

 • 2017.10.29. at 07:19
  Permalink

  Tisztelt Mátyás!

  Az Önök autószállító trélere kevesebb mint 155 kg öntömegű lett volna? Kétlem! És így már nem is biztos hogy legálisan vontatták a Megannal a platóján. Hacsak nem volt B+E-s jogsi.

 • 2017.10.29. at 07:19
  Permalink

  Igen.
  Hiszen a 3500 kg-on belül van.
  Ha az autó kap ekkora horgot (ugye a forgalmiba beírt szám is ennyi)akkor minden további nélkül.
  Tény, nem lesz könnyű menet.
  Picassoval húzok egy 1000 kg-os lakót, hááát, cibálja rendesen 🙂
  Oda kell figyelni eléggé.

 • 2017.10.29. at 07:19
  Permalink

  Ezek szerint a 2003 zafiram utan melynek helyek szama/maximalis engedelyezett tomege 7/1980 kg es a fekezett utanfutovalnal 1300 kg ir, hogy akkor vontathatok egy 1300 kg lakokocsit csak B kategorias jogositvanyal?

 • 2017.10.29. at 07:19
  Permalink

  Kellett ez a cikk. Sokaknak fogalmuk sem volt mit, mivel húzhatnak.
  De még így is lehet zavar a fejekben, mert a fékezetlen futók vontatása még így is mókás tud lenni.
  Én pl nem húzhatok 750 Kg-os csónakszállítót, és sok helyen arra vannak vizsgáztatva, pech.

 • 2018.11.26. at 15:06
  Permalink

  Üdvözlök mindenkit.
  Lenne egy butácska a kérdésem.
  Ha egy autó súlya 1850 kg forgalmijában 2,5t a megengedett legnagyobb össztömeg és a horog is 2,5t,de a tréler 2,7 vizsgáztatva és van egy 1000kg suzuki + a tréler 700 kg ,akkor ez büntethető B+E jogsival vagy szabályos ?

Vélemény, hozzászólás?