Kigyulladt egy Ford Mustang Mach-E, de meglepően jól átvészelte

A villanyautós tüzek sokáig tudnak égni, de ennél a Ford Mustang Mach-E-nél nem így történt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Lengyelország történetében másodjára kellett egy kigyulladt elektromos autóval megküzdeniük a tűzoltóknak, szerencsére gyorsan úrrá lettek a helyzeten.

Nem égett porig ez a Mustang Mach-E (kép: KM PSP, Twitter)

Az elektromos autók ellen viszonylag ritkán, de jogosan felhozott érv, hogy veszélyesek, mert ha kigyulladnak, nehezebb eloltani őket, mint a belsőégésű motorral szerelt társaikat. Ez az akkumulátorok kialakítása miatt valóban igaz, bár az másik kérdés, hogy a kigyulladás aránylag gyakrabban fordul-e elő ezeknél, mint a hagyományos meghajtású autóknál. Mindenesetre ha már ég az akkumulátor, akkor tényleg nagyon óvatosnak kell lenni - viszont egy Lengyelországban történt eset példaként szolgál arra, hogy akár a villanyautók tüzét is viszonylag hamar és biztonságosan el lehet oltani.
Gdańsk városában egy Ford Mustang Mach-E-t videóztak le a járókelők, amint az lángra kapott. Nem tudjuk, mi okozhatta a tüzet, a képeken már csak az látszódik, ahogy a SUV alja - ahol az akkumulátor van elhelyezve - lángol. A Twitterre feltöltött képsorokon, melyekről a Trojmiasto és a Carscoops is beszámolt, egy parkolóban álló fehér Mach-E ég, de szerencsére az akkumulátor túlhevülése után nagyon hamar a helyszínre érkeztek a helyi tűzoltók. Elsőként eredeti állapotában locsolták vízzel az autó alját, majd két oldalsó kerekére billentve még közvetlenebbül tudták célozni a tüzet. Beszámolók szerint mindössze két óra alatt sikerült is eloltani a lángokat. Ez jóval rövidebb idő, mint más villanyautók esetében, melyek hosszú órákon keresztül tudnak égni, és akár még napokkal később is képesek spontán begyulladni.

A szerencsés végkimenetelhez a gyors reagálásra is szükség volt (kép: KM PSP, Twitter)

A Mustang Mach-E-t egy őrzött helyszínre vitték, hogy az eset után még napokig ellenőrzött körülmények között tudják tartani, megelőzve a tűz újraéledését. Az történtek tanulsága, hogy a villanyautó-tüzek is kordában tarthatók, ha hamar megkezdődik az oltás. Lengyelországban egyébként ez mindössze a második tűzeset volt, ami elektromos autót érintett - az első egy Mercedes-Benzzel történt, melynek eloltásához 21 órára volt szükség. Ráadásul ez a Mustang Mach-E még egész szép állapotban maradt, az utasterét nem is érte kár, így akár egy akkumulátorcserével még újra forgalomba is lehet majd állítani.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?