Lenyomja az üzemanyagárakat a jó idő

Jelentősen apadhat a benzin ára

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A GKI Energiakutató számításai szerint jövő héten 6-8 forinttal apadhat a benzin, 1-2-vel a gázolaj literenkénti ára.

Miként az köztudott, s miként azt a GKI Energiakutató Kft. is írja, alapvetően két dolog, az üzemanyagok nemzetközi árának alakulása, illetve a forint-dollár váltószám határozza meg a hazai üzemanyagárakat. Ezúttal mindkét tényező olyan irányba mozdult, hogy az árcsökkenést eredményezhet - legalábbis a benzin esetében. Utóbbinál ugyanis nemzetközi szinten 4,5 százalékos árcsökkenésről, a gázolajnál 0,9 százalékos, dollárban mért drágulásról számol be az Energiakutató.
Noha a gázolaj nemzetközi szinten drágult, itthon még az is olcsóbb lehet jövő héttől, ugyanis az IMF-fel megvalósulni látszó tárgyalások eredményeként a forint jelentősen, a dollárhoz mérten 2,4 százalékkal erősödött. Ennek eredményeként a literenkénti, forintban számolt árak a benzin esetében 6,8, a gázolajnál 1,5 százalékos árcsökkenést mutatnak, melynek következtében a 27 százalékos áfával növelten is 6-8 forintos árcsökkenés várható a benzin, 1-2 forintos a gázolaj esetében.
Hirdetés
Az e héten is olcsóbbá vált benzin literára így a mostani 450 forintról 442 forintra eshet, míg a gázolaj ára 440 forintra csökkenhet. Hogy mikortól, az a hosszú hétvége miatt kérdéses, vélhetően árváltozást csak a hét első munkanapján, szerdán jelent majd a MOL, melynek eredményeként pénteken, vagyis az utolsó munkanapon apadhatnak majd az üzemanyagárak.
Örömködésbe nem érdemes kezdeni, ugyanis a GKI felhívja arra a figyelmet, hogy az elmúlt év során a benzin 17, a gázolaj 18 százalékkal lett drágább, s mivel a havi átlagkeresetek messze nem nőttek ilyen mértékben, az átlagbérből 15 százalékkal kevesebb benzint, illetve gázolajat lehet tankolni - elvileg az utak forgalma is ennyivel apadt - amennyiben nem kalkulálunk megtakarításokkal.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 23:48
    Permalink

    A benzin árával számolj, (210,- Ft/l átadási áron) te a kúton meg 450,- Ft/l árat fizetsz… Így már kijön a csökkenés… Ugye a jövedéki adót, áfát, környezetterhelési díjat, útalapot stb nem csökkentették sajnos 🙁

  • 2017.10.30. at 23:48
    Permalink

    Nem értem. Ha a nemzetközi piacon 4,5% al olcsóbb lett a benzin (az kb 20 Ft os csökkenésnek felel meg), akkor itthon miért 6-8 Ft al lesz olcsóbb??? Amikor a nemzetközi piacokon ennyivel emelkedett akkor nálunk 30-40 Ft al emelte a MOL. Bár igaz ez nem egy átlagos ország, itt minden másképp történik mint a világban.

Vélemény, hozzászólás?