Londonban már tesztelik: jön az okos zebra

Intelligens gyalogosátkelő? Nem vicc

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Gyalogos és autós is biztonságosabban közlekedhet majd, ha beválik a most még csak tesztüzembe állított, kamerásan okos zebra.


Okos zebra, intelligens gyalogosátkelő tesztelése kezdődik hamarosan Londonban, a cél a biztonság fokozása, a kevesebb baleset és a hatékonyság, mi más. Az okosítás alapja a szenzorokon kívül pár gyalogosfelismerő kamera, olyasmi, ami egyre több autóba is bekerül. A zebránál ezek a kamerák figyelik majd a gyalogosok számát és viselkedését is, hogy ennek függvényében döntsön a központi számítógép, meddig legyen zöld vagy épp piros a lámpa.
Hirdetés

A világújdonságot egy Balham kerületi metrómegállónál próbálják majd ki arra is kíváncsian, hogy a hálózatos kereszteződések miként működnek együtt a folyamatosan változó, önállóskodó átkelőhellyel. Ami azt is felismerheti például, ha valaki megnyomta a gombot, de odébbállt, ilyenkor engedi, nem állítja le fölöslegesen az autóforgalmat. Vagy hamarabb ad szabad jelzést az autósoknak, ha úgy látja, minden gyalogos biztonsággal átért.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?