Magyarországon is elterjedhetnek a hidrogénnel hajtott autók?

A MOL beruházása felgyorsíthatja az alternatív üzemanyag által hajtott járművek elterjedését

Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöldhidrogén-fejlesztő üzemét adta át a MOL, ezzel pedig nem csak az ország szén-dioxid kibocsátását csökkentheti jelentősen a vállalat, de a hidrogénnel hajtott autók elterjedésében is jelentős szerepet játszhat a beruházás.

Április 11-én jelentette be a MOL-csoport, hogy Százhalombattán átadta Közép-Kelet-Európa legnagyobb zöldhidrogén-fejlesztő üzemét. A 22 milliós eurós (8,6 milliárd forintos) beruházás keretében évente 1600 tonna hirdrogént tud megújuló forrásból származó elektromos energia felhasználásával, karbonsemlegesen előállítani az üzem. A 10 megawatt kapacitású létesítmény 25 ezer tonnával csökkenti a Dunai Finomító CO2 kibocsátását, ám ennél talán fontosabb, hogy új fejezetet nyithat a hazai hidrogén gazdaságban.
Hirdetés
Jelenleg alig akad olyan modell a hazai piacon, amely ezt a technológiát használja - például a Toyota Mirai - de az ehhez hasonló infrastrukturális fejlesztések segíthetik a jövőben az ilyen típusú gépjárművek elterjedését. A már említett autógyártó egyébként nem csak a hidrogénüzemanyag-cellás modellek gyártásával kísérletezik, hanem olyan belsőégésű motorokkal is, amelyek benzin vagy gázolaj helyett hidrogénnel üzemelnek. Persze nem csak a személyautók tehetőek környezetbarátabbá ezzel a technológiával, ugyanis a Toyota már most használ ezen az elven működő vonatot, nyerges vontatót, vagy épp nehéz járműveket. Természetesen a MOL beruházása csak a nulladik lépés, hiszen a hidrogénes autók működtetéséhez szükséges töltőhálózat kis túlzással ma még nem létezik Magyarországon.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2024.04.18. at 16:07
    Permalink

    Ma nap nem hittem a szememnek: egy Toyota Mirai haladt az M6 autópályán, dél felé. 🙂 Valahol Dunaújváros környékén előztem meg.
    Vajon hol tud tankolni?

Vélemény, hozzászólás?