Márciusban is nőt az európai autópiac

Tizedével több autó került Európa útjaira márciusban, mint egy évvel korábban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Továbbra is ellentétesen mozog a hazai és az európai autópiac. Nálunk sovány volt a harmadik hó, az EU autópiacán rekord-növekedést hozott.

A hó elején arról számoltunk be, hogy itthon lelassult az autópiac növekedése, a harmadik hónapban mindössze 2 százalékos növekedést mutattak a személyautó-eladáok az egy hónappal korábbiakhoz mérten. Most viszont az MTI arról ír az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA számai alapján, hogy márciusban 10,6 százalékkal, egy éve a legnagyobb mértékben nőtt a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.
Hirdetés
A forgalomba helyezett új autók száma már 19 egymást követő hónapban folyamatosan növekszik az EU-ban és az idei márciusi növekedés a legnagyobb mértékű tavaly március óta. A márciusi viszonylag nagy európai növekedés a gazdasági válság által leginkább sújtott országokban elért kétszámjegyű növekedésnek volt köszönhető. Spanyolországban például 40,5, Portugáliában 41,8, Írországban 32,0, Olaszországban pedig 15,1 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett autók száma. Az első negyedévben 8,6 százalékkal 3,5 millióra nőtt a forgalomba helyezések száma az EU-ban.
Magyarországon márciusban 6284 autót helyeztek forgalomba, 2,0 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az első negyedévben pedig 17 ezer autót, ami 10,1 százalékos éves növekedés. Míg hazánkban stabilan a Skoda Octavia a legnépszerűbb modell, Európa kedvence tavaly a Volkswagen Golf volt, idén a jelenlegi számok alapján az új arcú Ford Focus visszaszerezheti egykori vezető pozícióját.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?