Meddig jutunk 1 liter benzinnel?

Shell FuelSave 1 Liter Media Challenge

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hírességek után az autósmédia képviselőit is fogyasztási versenyre invitálta a Shell. Sikerült jelentősen alulmúlni a tesztautó gyári fogyasztási értékét.


A hírességek után az autósmédia képviselőit is fogyasztási versenyre invitálta új, tankolásonként 1 liternyi, azaz 2 százaléknyi spórolást ígérő FuelSave üzemanyagával a Shell.
Azonosnak mondott esélyekkel indulhattunk, bár megjegyezzük, a teszten indított VW Golf 1.4 TSI modellek nem csak színeikkel, abroncsaikkal is különböztek. Mivel ez utóbbi is jelentősen számíthat abban, hogy ki jut messzebb 1 liter üzemanyaggal, tapasztalt rókaként ki is választottam a legkisebb méretű, 195/55 R16-os, Continental Eco Contact abronccsal szerelt példányt, ami sajnos fekete volt, így valamelyest szellőztetni kellett menet közben, sőt, az utastér hűtésére indulás után még a légkondicionálót is befogtam. Mivel a körülmények ideálisnak aligha tűntek a zsúfolt forgalom miatt, nemigen reméltem, hogy a Golf gyári, 5,3 l/100 km vegyes fogyasztási értéke alá sikerül menni, így 1 liter benzinnel 18 kilométernyi hatótávot tippeltem.

Természetesen minden praktikát bevetettem az alacsony fogyasztás érdekében, indulás előtt ellenőriztem a megfelelő keréknyomást, minimalizáltam a légkondicionáló használatát, és az ablakok lehúzásával sem rontottam a légellenállást. Vezetés közben igyekeztem hamar felváltani, 2000 1/perc felett és 1500 1/perc alatt sem haladtam huzamosan - a fedélzeti kijelző és a tapasztalataim szerint is így fogyaszt legkevesebbet egy benzinmotor. Mindig hagytam magam előtt kellő helyet, hogy a lámpákhoz legyen helyem kigurulni, ha lehet, ne kelljen teljesen megállni, hiszen a lendületben lévő autót sokkal kisebb energia visszagyorsítani, mint a teljesen állót megmozdítani. Ugyanakkor azért próbáltam úgy közlekedni, hogy ne jelentsek forgalmi akadályt. Városban a megengedett tempóval, azon kívül, az autópálya bevezető-szakaszán kevéssel az alatt hajtottam. Egyetlen liter üzemanyaggal végül az E-OBD-csatlakozóra kötött speciális számítógép tanúsága szerint 24,256 kilométert sikerült megtenni, amivel 4,123 l/100 km vegyes fogyasztási értéket produkálva a gyári vegyes értéknél mintegy ötödével fogyasztottam kevesebbet. Szép eredmény, de nem a legjobb, a legcselesebb kolléga 3,84 l/100 km értéket ért el, igaz, a nap végén, más forgalmi szituációban, talán behajtott tükrökkel és kisebb tömeggel.
Az eredményekből jól látszik, csupán a takarékosságra ügyelve literek spórolhatók meg, magyarán aki ésszel vezet, az akár tankolásonként több, mint 100 kilométerrel többet autózhat. A Shell szerint pedig csupán az ő üzemanyagukon 1 liternyi, azaz akár 25-26 kilométernyi nafta spórolható meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?