Még több pénzt fektet be itthon az Opel

Újabb bővítés az Opel új szentgotthárdi motorgyárában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tovább bővül az Opel szentgotthárdi motorgyára, 60 millió eurós beruházás által 1,8 literes motorok is készülhetnek majd az újabb 100 főt alkalmazó üzemben.

Miután idén már megkezdte a termelést a tavaly ősszel felavatott új, flexibilis szentgotthárdi gyárában az Opel, újabb gyárbővítés is napirendre került - a februári 130 millió euróst követően immár második alkalommal. E heti bejelentése alapján az Opel újabb 60 millió eurót invesztál magyarországi gyárának további kapacitásbővítésébe. A beruházás nyomán a gyár éves kapacitása további 70 ezer darabbal növekszik, illetve több mint 100 új munkahely létesül, a termelés teljes felfutását követően, 2015-től évente akár 650 ezer motor is készülhet majd az üzemben.
A tavaly felavatott Flex gyár rugalmas gyártástechnológiájának köszönhetően a különféle motortípusok termelése - azonos gyártósoron - naprakészen alakítható a piaci igényeknek megfelelően. A most bejelentett beruházással a gyártó- és szerelősorok rugalmassága tovább növekszik, ugyanis a jelenlegi sorok egy részének átalakításával, továbbá új gépek és berendezések telepítésével a gyár alkalmassá válik az eddig készített motortípusokon felül továbbiak – többek között 1,8 literes motorok – előállítására is.
2010 óta ez már sorozatban az Opel harmadik kiemelkedő értékű beruházása Magyarországon. Három évvel ezelőtt indult a projekt, amikor az Opel vezetése úgy döntött, hogy Szentgotthárdon - az 1992 óta működő motorgyár mellett - 500 millió eurós beruházással egy kiemelkedően korszerű üzemet hoz létre. Az új Flex gyár felavatására tavaly szeptemberben került sor, majd idén február elején elindult a sorozatgyártás a közepes méretű, 1,6 literes benzines motorokkal.
Az első gyárbővítést ugyancsak februárban, a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök és Joachim Koschnicke, az Opel kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke jelentette be, akkor újabb 130 millió eurós beruházásról és plusz százezres kapacitásról volt szó. Az első bővítést a jövő év közepén induló, kisméretű (1,4 literesnél nem nagyobb) benzines motorcsaláddal kapcsolatban prognosztizált nagy kereslet indokolta. Ez a gyár területének 1600 m2-es növelésével jár. A kivitelezés a márka beszámolója szerint jelenleg is zajlik, az ütemtervnek megfelelően az új csarnok a napokban került szerkezetkész állapotba, és ezzel megkezdődhettek a belső munkálatok. A tervek szerint szeptember végén indulhat az új gépek és berendezések telepítése.
Hirdetés
A most bejelentett szentgotthárdi bővítés nem jár a Flex gyár területének további növelésével. A közepes méretű (1,6 literes) benzines és dízelmotorokat már javában gyártó és a beruházás révén átalakításra kerülő sorokon zajlik majd az új motortípusok gyártása is a következő években. Az újabb befektetéssel a Flex projekt összberuházása megközelíti a 700 millió eurót.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?