Miért nem beszélnek a villanyautóvitában arról, amit a Soul tud?

Kia E-Soul City Star teszt - jól titkolja a legjobb tulajdonságát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hatótáv, töltési lehetőségek, környezetvédelem, mindig csak erről van szó, akár a villanyautós vitákat, akár az elektromos autók tesztjeit figyelem. Szerencsére ez a Kia emlékeztet mindenkit: sokkal fontosabb kérdés, hogy maga az autó milyen.

A villanyautózás alapvető kérdései közül szinte mindig kimarad a vezetési élmény. Ennek szerintem két fő oka van, amiből az első, hogy a legtöbb esetben az elektromobilitás ellen érvelő félnek alig van tapasztalata villanyautókkal. A második már egy önmagát generáló ördögi kör: mivel az élmény szóba sem kerül, a fő kampány pedig a takarékosság és a környezetvédelem köré épül, a villanyautókat választó vásárlók legtöbbször nem is akarják élvezni a vezetést. Spórolnak, lassan hajtanak, néhányunknak még talán útban is vannak, amivel persze semmi baj sincs, csak a többi közlekedő elfelejti, hogy ettől még az autók igenis tudnak élményt adni, ráadásul egy teljesen másmilyen élményt. A Kia Soul - bár közel sem néz ki élményautónak - egy akkora buli, amekkoránál nagyobbra keveseknek van szüksége.
Hirdetés
Az élmény forrása, hogy a kisebbik, 39 kWh kapacitású aksihoz járó 136 lovas motornak is közel 400 Nm a forgatónyomatéka, ami ráadásul mindig rendelkezésre áll. Mindemellett a többi Kiához hasonlóan a kipörgésgátló és a menetstabilizáló elektronika is egyetlen gombnyomással (majd kb. 10 másodperc nyomva tartással) teljesen kikapcsolható. Onnantól pedig elszabadul a pokol, a morcos koreai villanykocka támadásba lendül. Bármikor azonnal rászabadítja az aszfaltra az erejét, a gumi meg 40 körül is alig győzi tapadással, akkorát mozdul. Ha mindezt a hátsó keréken tudná az autó, az lenne az igazi csúcs, de így is poén ahogy viselkedik. A hab a tortán, hogy senki sem számít arra ami egyértelmű: a városban egy ilyen elektromos autóval nagyon könnyű sietni. Mondjuk a külleme jól álcázza a tudását, hiszen úgy néz ki, mint azok a nagyra nőtt, vonalszemű fejek az anime sorozatokban, amikkel a szereplők hirtelen érzelmeit szokták kifejezni. Bár maga az autó egészében nézve semmiképp sem érdemel kifigurázást, nem véletlenül aggattuk rá a haverokkal a "morcos koreai kockafej" gúnynevet a legelején. Félreértés ne essék, ennek ellenére az összkép semmiképp sem csúnya, csak kicsit idegen. Játékos és minden téren különc a vonalvezetése, nem csak a többi autó közé, de még a Kiák formanyelvébe sem igazán illeszkedik be, és ez így van rendjén. Én körülbelül a harmadik napon kezdtem el szépnek látni, ekkor vettem észre azt is, hogy a dizájn alapjainak jelentős részét a praktikum szülte.
Hirdetés
A kockaforma vártnál is jobb praktikusságának felismerése lehetett a megvilágosodás pillanata számomra: az e-Soul ugyanis ha csak gurulni kell, akkor egy korrekt családi szaladgálós, ha késésben vagy, akkor nagyon tud sietni, ha elgurul a gyógyszer, akkor polgárpukkasztó módon éget gumit, ha pedig szórakoznátok páran egy jót, akkor remek buliverdává avanzsál (a nagyobb felszereltségi szinteken elérhető ritmusra villogó hangulatvilágítással még inkább). Az ülések kényelmesek, hátul is elférni benne, a hifije remek, a kisebb infotainment is tudja a fontos csatlakozási lehetőségeket, ráadásul a tolatókamera képe sem olyan pixeles, mint a kisautók kategóriájában szokott. A padló alatt található akkucsomagnak hála mindig stabil és kiszámítható marad, a fékpedált pedig - ha akarjuk - szinte teljesen el is felejthetjük, annyira jó az üzemmódoktól függetlenül állítható erősségű energia-visszanyerő fékrendszer.

Mi más kellhet még egy autótól a felhasználók jelentős többségének?

Itt jutunk el a villanyautós vitához: a kérdésre sokak válasza a nagyobb hatótáv, az egyszerűbb töltés és a kevesebb kompromisszum triumvirátusa. Ezen a ponton viszont meglepetéssel kell szolgálnom, mert az e-Soul mind a hármat tudja. Az első ponttal kapcsolatban az autó nevében is benne van, hogy "City", a városba pedig a hatótávja több mint elegendő. Ott ugyanis tudja a 260 kilométert, országúton 240-nel lehet számolni, autópályán pedig 200 környékével, mindezt valós adatok alapján, kompromisszummentes, kimondottan dinamikus használattal. A töltése sem bonyolultabb, mint bármely másik villanyautóé, még úgy is megoldja a teljesen üres aksiról a 100%-ot egy oszlopra kötött este alatt, hogy csak 7kW-tal tudja a töltést felvenni. Emellett villámtöltési lehetőséget is kínál, ha mégis messzebbre autópályáznál vele 200 kilométernél. Más esetben valószínűleg le sem fogod meríteni teljesen, egy-két nap használatát ugyanis otthon, a sima konnektoros töltővel is kényelmesen vissza lehet tölteni egy éjszaka alatt, oszlopról pedig az sem kizárt, hogy telit mutasson a bevásárlás végére. A villanyautós pozitívumok is érvényesek rá, nincs olajcsere, lassabban fogynak a fékek, olcsóbb az "üzemanyag" bele, a kompromisszumokat pedig ügyesen korrigálták. A nagy légtér felfűtése például hatótávcsökkentő tényező, éppen ezért csak a sofőrhöz is tud meleget fújni az e-Soul, valamint a kormány- és ülésfűtést is alapfelszereltségként kínálja, hogy még a csökkentett fogyasztású fűtésre is kevesebb szükség legyen. Mindezt amellett tudja, hogy a volán mögött ülve tényleg egy nagyon korrekt, autószerű autó, ráadásul így a City Star csomaggal árában is van.
Hirdetés
Ezért a pakkért még úgy is oké a hajszállal 11 millió alatti végösszeg, hogy a Kia ezt közel sem ennyiért szerette volna eredetileg odaadni. Az árát azért nyomták le ennyire, hogy beleférjen a legnagyobb állami villanyautós támogatásba, úgy pedig bőven 9 millió alá mehetett volna a végösszeg. Az állami árcsökkentés kihasználása viszont idén sem ment zökkenőmentesen, ezért jobb a békesség, inkább 11 milliós, támogatás nélküli árral érdemes számolni, és kész. Ezért a pénzért nagyobb utasteret, legalább hasonló erőt és élményt, valamint csekélyebb fenntartási költségeket együtt senki más sem tud adni, nagyobb csomagteret és minőségibb anyagokat viszont könnyedén. Ezek ugyanis az alap e-Soul gyengéi: bár nem használhatatlanul kicsi a 315 literes csomagtér, de azért tudnék mit pakolni 100 extra literbe. A belteret pedig hiába dobják fel elöl és hátul a felnik dizájnjához hasonló 3D-s rombuszmintával, ha minden kemény műanyag. A kormány viszont bőrözött, váltókar meg ugyebár nincs is - helyette a Niróból ismerős tárcsát kapjuk - a digitális műszeregység teljesen szögletes kijelzőjét pedig igényesen ugyan, de két régimódi szintjelző kerekíti le. Spórolás tehát akad, de semmi sem fájó, mindennel együtt lehet élni, amit a vételár oltárán feláldoztak a koreaiak. Összességében tehát nagyon jó választás lehet az e-Soul, ezt az autót tényleg jobbá teszi, hogy elektromos. Belsőégésű motorral ugyanis csak egy unalmas, furcsa guruló kocka lenne, a rendhagyó dizájnt ezzel a hajtáslánccal kombinálva viszont még különlegesebbé válik. Nekem nagyon tetszett, főleg mert hétköznapi közlekedés közben nem feltűnő, hogy villannyal megy, nagyon autószerű tud maradni. Ha pedig kimondottan villanyautóként nézem, még a kisebb akkucsomaggal is elég a hatótávja a legtöbb feladathoz, és az olcsó fenntarthatóság mellett az elvárt feelinget is mesteri szinten kínálja, legyen szó akár végtelen nyomatékról, akár egylábas takarékoskodásról, akár a kettőről egyszerre. A szögletes forma éppen azt rejti el, ami az autó legjobb tulajdonsága: hogy élmény vezetni.
Értékelés
Pozitív
Vezetési élmény, rengeteg nyomaték, korrekt hatótáv, kényelmes és tágas utastér
Negatív
Megosztó forma, néhol a kelleténél gyengébb anyagválasztás, kis csomagtér
Árak
Tesztmodell alapára
10 999 000 Ft (2021.09.20.)
Tesztautó ára
10 999 000 Ft (2021.09.20.)
Műszaki adatok
Teljesítmény:
100 kW (136 LE)
Nyomaték:
395 Nm
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9,9 s
Végsebesség:
157 km/h
Méretek
Hosszúság:
4195 mm
Szélesség:
1800 mm
Magasság:
1605 mm
Saját tömeg:
1535 kg
Össztömeg:
2025 kg
Tengelytáv:
2600 mm
Karosszéria-kivitel:
egyterű
Csomagtér:
315 l
Belső szélesség elöl:
1500 mm
Belső szélesség hátul:
1460 mm
Belmagasság elöl:
890-940 mm
Belmagasság hátul:
900 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
250 mm
Ülőlap hossza elöl:
500 mm
Ülőlap hossza hátul:
490 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1200 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1150 mm
Csomagtér magassága:
760 mm
Csomagtér hossza:
740 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1510 mm
Raktérnyílás szélessége:
1065 mm
Raktérnyílás magassága:
750 mm
Motor és váltó
Motor:
Elektromos
Sebességváltó:
irányváltó
Nyomaték:
395 Nm
Teljesítmény:
100 kW (136 LE)
Menetteljesítmény
Végsebesség:
157 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9,9 s
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2021.09.20. at 07:03
  Permalink

  A TIK-es fotózásnál “találkoztunk”. Bár a beindításkor full hangerőn megszólaló tucctucc azért jó nagy pofon a zöld autónak.

  Így most már azt is tudom, hogy mennyi idő egy teszt megjelenése. 🙂 (Sok.)

  • 2021.09.20. at 10:20
   Permalink

   Szia!

   Ha ez megnyugtat, alapesetben nem az említett zenei stílust preferálom, sőt, emlékeim szerint nem is a tőlem megszokott módon közlekdtem akkor. Igazából szerintem mindkét dologra igaz, hogy nem főként a “zöld autó”-tól idegen, sokkal inkább az elektromos autók megítélése teljesen más, ezért is próbáltam különböző karaktereket, különböző felhasználási módokat végigpörgetni vele amíg nálam volt. Bár egyik sem a gyártó célja a modellel, legalább annyira praktikus családi közlekedőedény lehet, mint amekkora poén odalépegetős hülyegyerekautónak használni, vagy épp komoly mennyiségű cuccot pakolni bele ledöntött hátsó ülésekkel.

   A tesztek megjelenésének ideje amúgy változó, és szerintem ebben a kérdésben nem is feltétlenül mérvadó ez az anyag: tudomásom szerint azért ilyen későn ment ki, mert több Kia is volt nálunk körülbelül azonos időben, és a változatosság is a szempontok közt van. Ha megnézed, ott van például az E-Tech Megane, az a Soul előtti héten, a sötétkék CLA pedig a Soul utáni héten volt nálam. 🙂

 • 2021.09.20. at 09:06
  Permalink

  Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy az menettel (drive) kapcsolatos kapcsolókat miért teszik a középkonzolra? Az utasnak ehhez semmi köze! Ennek ellenére neki is pont kézre esik, még véletlenül is meg tudja nyomni. Tudom, hogy ennek történelmi okai vannak mert a sebességváltó ott foglalt helyet, de azok az idők úgy néz ki teljesen elmúltak. Meg azt hozzátenném, hogy a sebességváltó állásának lényegi megváltoztatása a kuplung kinyomása nélkül eléggé nehézkes, ergo az utas nem nagyon tud vele mit kezdeni, még ha ráncigálja is.
  A VW megoldása korrektnek tűnik, mert az ID-kben a kormány mögé tették, de úgy néz ki ezzel a megoldással kisebbségben vannak.

  • 2021.09.21. at 09:35
   Permalink

   Én csak azt nem értem, hogy jön ide a kuplung? Ez egy villanyautó, még váltó sincs benne, nemhogy kuplung. Az irányváltót azért teszik sokan oda mert az emberek nagy része ott szokta meg, az USÁ-ban a hagyományos automaták előválasztóit is tették a kormány mögé, sőt volt az valamikor az 50-60-as években még a kormány mögött bal oldalon gombok formájában is, mégis mindig visszatértek a legtöbben a “kardánalagútra” helyezetthez, olyan szinten, hogy pl. a Ford F150-nél ha olyan felszereltséget kér az ember, hogy elöl 3 ülés van akkor a kormány mögött van a kar, viszont ha magasabb szinttel kéri akkor már nem oda teszik. Nálunk meg még mindig megvan a fejekben az, hogy a kormányoszlopra tett váltó az ciki mert az a Wartburgban meg a Trabantban volt. De az új Tesla Model S-ben már gomb sincs hozzá, az autó megpróbálja kitalálni merre akarsz menni és beteszi magát előre vagy hátra menetben. Ha mégsem sikerült neki eltalálni akkor meg old meg magadna az érintő kijelzőről. Az autózás iránt érdeklődők nagy rész nagyon sok szempontból konzervatív, így az autógyártók is nagyon nehezen változtatnak a megszokott dolgokon. Meg lehet nézni, hogy amikor a Ram kitalálta, hogy mennyivel helytakarékosabb egy forgó tárcsát tenni az automata váltó előválasztójának mint egy nagy kart beépíteni akkor mennyi negatív visszajelzést kapott arról, hogy az mennyire nem jó, és azóta is fel szokták emlegetni azzal kapcsolatban, hogy az nem a legjobb megoldás. A VW ID modelljeinek hiába van egyesek szerint jobban megoldva ez a része, ha egyébként a teljes comagot nézve azért eléggé el vannak maradva a fő konkurensektől a tesztek alapján. Ha pedig összehasonlítjuk a VW féle fedélzeti rendszert a nagy kínai gyártókkal akkor mégkevésbé érthető, hogy miért veszi valaki a VW-t.

 • 2021.09.22. at 10:46
  Permalink

  Lehet, hogy nem voltam eléggé világos? A kuplung ott jött szóba, hogy a hagyományos autóknál kuplung kinyomása nélkül elég nehéz a sebességváltót átváltani – főleg az utasnak. Villanyautónál persze csak egy könnyen kapcsolható irányválasztó van a kardánalagút tetején a középkonzolon. Erre mondtam, hogy veszélyes is lehet. Menet közben, gondolom hiába tekergetjük, biztos le van védve szoftveresen, hogy ne csináljon semmit, de egy villanyrendőrnél állva az utas simán meg tudja “viccelni” a sofőrt, hogy hátramenetbe állítja úgy, hogy a kutya sem veszi észre.
  Azt értem érvelésedben, hogy a vásárlók rettentően konzervatívok, de a villanyautók irányválasztó kapcsolója még egyszerűbbé, és könnyen kapcsolhatóvá vált, mint az automata-váltós autóknál. Vagyis elérte a nem biztonságos szintet a helye szvsz.
  Megint csak azt tudom mondani, hogy a VW megoldása tűnik biztonságosnak. Bár ezt úgy kell kijelentenem, hogy nem próbáltam sem egyiket, sem másikat.

 • 2021.09.22. at 23:12
  Permalink

  1,8 tonna? Na jó, a kisebb akksival lefelé kerekítve 1,6, de akkor is… hogy jutottunk el ide az első generációs KIA Rio alapú menő óriás Fiat Pandától? Menőnek még most is menő, mert ezzel a Soul formatervvel nagyon betalált a KIA, de attól, hogy egy Jeep Renegadenek “jól áll” ha felszed pár kilót az akkumulátorosított változat itt nem érzem a feltétlen robusztusság szükségét. Azért persze jó ajánlat, mert ez a mezőny – a már sok-sok éve zajló elektromos csinnadratta ellenére – még mindig nem túl acélos. A VW Shit.D3 felejtős, míg a BMW i3 sokkal kevesebbet ad sokkal többért. Persze nem kilóra kell autót venni, mint szalámit, de hát ezen a piacon sok vevő így gondolkodik, úgy hogy nagyon is van létjogosultsága.

Vélemény, hozzászólás?