Minden adat a Citroën luxusautójáról

Numéro 9 lesz a Citroën nagy limuzinja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Pekingi Autószalonon leplezik le hivatalosan az új luxustanulmányt, melynek sorozatgyártásáról még nem született döntés, de egy párizsi fotósorozaton már most megtekinthető.A Citroën három hete kevéssé feltűnő akcióval megmutatta a nagy nyilvánosságnak a DS-sorozat legújabb tagját, amely végül nem is az előzetesen sejtetett DS9, hanem Numéro 9, azaz Kilences szám néven debütál az április 24-én kezdődő Pekingi Autószalonon.
Bár ezzel a tanulmánnyal mutatja be Kínában a DS-sorozatot a Citroën, a Numéro 9 sorozatgyártásáról még nem született döntés, ezzel szemben a többi DS-modellt még idén bevezeti a rohamosan fejlődő kínai piacon. A 2010-es Metropolis tanulmány lábnyomait taposó Numéro 9 valamivel kisebb lett az évek során, a shooting brake karosszéria hossza 4,93 m, szélessége 1,94 m, magassága 1,27 m, az utastér tágasságát pedig a 3 méter hosszú tengelytáv garantálja.
Formatervezési szempontból a Numéro 9 a már megszokott DS-es stílust követi új elemekkel, mint a teljesen integrált lökhárító-hűtőrács-lámpatest egység, illetve a három különálló üvegfelülettel tagolt tetőkiképzés: ezek a sorozat újabb tagjain is feltűnnek majd.
Természetesen hibrid hajtásláncot pakolt az autóba a Citroën, az első kerekeket a kiállítási példányban a BMW-től származó 1,6 literes benzines turbómotor forgatja, míg a hátsó tengelyre 70 LE/200 Nm erejű villanymotort helyeznek, ami a takarékosság mellett a négykerékhajtás lehetőségét is biztosítja, akárcsak a PSA/Citroën HYbrid4 (Citroën DS5, Peugeot 3008) modellekben.
Hirdetés
A lítium-ion akkumulátorokkal táplált villanymotor ZEV, azaz teljesen elektromos üzemmódot is ad a Numéro 9-nek: az otthoni hálózatról 3,5 óra alatt teletölthető cellák 50 km-es emissziómentes hatótávot garantálnak. Az 1,6-os turbó teljesítménye 225 lóerő, maximális nyomatéka 275 Nm, a 295 lóerő összteljesítményű hajtáslánc igen dinamikusan mozgatja a Kilencest: álló helyzetből 5,4 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t, végsebessége pedig 244 km/h.
A Citroën mérései szerint a hibridrendszer tudatos használatával akár 1,7 l/100 km-es fogyasztás is elérhető az autóval, de azért megvalósulása esetén szívesen megnéznénk, hogy normál forgalomban mennyire teljesíthető másfél tonnával a 2 liter alatti fogyasztás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?