Mitől függ a kötelező biztosítás díja? Hogyan lehet olcsóbb?

Fizetett hirdetés

Cikkünkben eláruljuk, pontosan mitől függ a kötelező biztosításod díja!

A kötelező biztosítások tarifái nem egységesek, ezért általános jelenség, hogy családon belül, vagy akár több jármű esetén járművenként is eltérő díjakat kell fizetni. Most megtudhatod, milyen praktikákat vethetsz be az alacsonyabb költségek érdekében.


Hirdetés
Nem mindegy, milyen járművel közlekedsz
Hirdetés
A legalapvetőbb paraméterek, amelyek befolyásolják a kötelező biztosításod díját, magához a biztosítandó gépjárműhöz kapcsolódnak. Nem mindegy, hogy autót vezetsz vagy motorkerékpárt, és a jármű típusán belül is számít többek között a teljesítmény és a hengerűrtartalom. Természetesen függ a díjad attól is, hogy mire fogod használni a járművet, hiszen a hétköznapi használat értelemszerűen alacsonyabb, a személyszállítás (pl. taxi) pedig magasabb díjakkal jár. Vannak biztosítók, amelyek figyelembe veszik a jármű futásteljesítményét, az üzemanyag típusát, a jármű korát és a gumiabroncsok évszaknak megfelelő használatát is. Az is befolyásolhatja a biztosításod díját, ha egyszerre több járműnek vagy az üzembentartója – az úgynevezett párhuzamos üzemeltetés után pótdíjat állapíthatnak meg egyes biztosítók, sőt, az is számíthat, ha a tulajdonos és az üzembentartó személye eltér.
Hirdetés
Személyhez kötődő tényezők és kedvezmények
A jármű tulajdonságai mellett természetesen nem elhanyagolhatók a különböző személyhez kötődő pótdíjak és kedvezmények, amelyeket részben törvény ír elő, részben a biztosítók állapítják meg egyéni kockázatbecslések és szabályzatok alapján. Az egyik legszélesebb körben ismert, személyhez köthető díjbefolyásoló tényező a bonus-malus besorolás, amely M4-től B10-ig terjedhet: minél magasabb bonus fokozatba kerülsz, annál kedvezőbb lesz a díjad, a malus kategóriák azonban pótdíjat eredményeznek. A besorolás soha nem a gépjárműhöz, hanem a szerződőhöz kapcsolódik, ezért ha eladod az autódat és újat vásárolsz, a bonus besorolásod továbbra is érvényben lesz, ha csak nem telik el legalább 2 év a két biztosítás között. Befolyásolhatja a kötelező biztosítás díját a lakóhelyed, az életkorod, a céged tevékenysége, az, hogy mennyit közlekedsz a járművel külföldön, hogy mennyi kárt okoztál korábban, sőt, még az is, hogy dolgozol-e rendszeresen home office-ban. Ezeken felül akár jelentős díjkedvezményhez is juthatsz, ha vállalod a papírmentes kommunikációt a biztosítóval, csoportos beszedéssel fizeted a díjat, és például akkor is, ha negyedéves helyett éves fizetést választasz.
A személyhez kötődő tényezők miatt napjainkban is előforduló gyakorlat a különböző kedvezményekkel való trükközés. Általában a fiatal, nagyvárosi sofőrök drágább díjjal számolhatnak, mint az idősebb, vidéki üzembentartók, ezért sokan íratják az autójuk üzembentartói jogát a vidéki nagyszülőkre vagy más rokonra, ennek azonban számos hátulütője lehet. Hiába vezet például kármentesen a gépjármű valós használója, a bonus fokozat a „papíron” szereplő üzembentartóhoz fog kapcsolódni, ezért ha később a saját nevére szeretné írni az autót, nem érvényesítheti a kármentes évek után járó bonus kedvezményt. Károkozás esetén a másik fél járhatja meg: ha például az autót valójában az unoka használja, de a nagymama nevén van, az unoka károkozása esetén a nagyszülő saját autójának is drágulhat a biztosítása.
Hirdetés

A biztosítás megkötésekor csábító lehet a gondolat, hogy a kedvezőbb díj érdekében igénybe veszel olyan kedvezményeket, amelyekre nem vagy jogosult – ezekkel szintén nem érdemes trükközni. A biztosítók a legtöbb esetben ellenőrzik a kedvezményre való jogosultságot: ha például bejelölöd, hogy egy bizonyos bank ügyfele vagy, és nem annál a banknál vezetett számláról utalod a díjat, azt rögtön észreveszi a biztosító. Vannak tényezők, amelyek csak károkozáskor derülnek ki, akkor viszont biztosan: ha például vállalod, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumiabronccsal közlekedsz, de a károkozás során kiderül, hogy ez nem teljesült, a biztosító különböző szankciókat vethet ki, amelyeket nem érdemes kockáztatni. Ha olcsóbb díjat szeretnél, a legegyszerűbb, ha kalkulálsz – nézzük, mire kell figyelned közben!
Miért kell ennyi kérdésre válaszolnom a kalkulátorban?
Hirdetés
Az INSURA kötelező biztosítás kalkulátorát úgy alakították ki, hogy teljes körű képet kapj a piacon található összes kötelező biztosítás ajánlatról. Mivel azonban a biztosítók gyakorlata nem azonos, ehhez olyan kérdéseket is fel kell tenni, amely valamennyi biztosító szabályzatának megfelel, így bár ma már egyre rövidebb és gördülékenyebb a kalkuláció, a kérdések mennyisége első ránézésre soknak tűnhet. Ennek nyomós oka van: ha csak egy biztosítónál díjbefolyásoló tényező az, hogy hányan vezetik a járművet és ők milyen életkorúak, el kell helyezni a kérdést a kalkulátorban, hogy pontos ajánlatokat kaphass. Ha a kalkuláció végén áttekinted a kedvezményeket, láthatod, hogy rengeteg különböző lehetőség létezik: egyes biztosítóknál például polgárőr kedvezmény jár, másoknál partnerkedvezményben részesülhetsz vagy nyugdíjas kedvezményt kaphatsz. Mivel ez rengeteg kérdés és súgó átolvasását jelenti, ha épp nincs erre több időd, javasoljuk, hogy először a gyakori kedvezményeket böngészd át, a továbbiakat pedig az ajánlati oldalon is módosítani tudod. Egy kalkuláció persze így is lényegesen gyorsabb, mintha mindegyik biztosítótól egyenként kellene bekérned az ajánlatokat: gondolj csak bele, mennyi idő és energia lenne, ha az ajánlatokhoz szükséges adatokat külön-külön kellene megadnod a biztosítóknak!
Hogyan lehet olcsóbb a kötelezőm?
Ha túl drágának tartod a kötelező biztosításodat, elsősorban élj az évfordulós biztosítóváltás lehetőségével, hiszen egy gyors kalkulációt követően akár ezreket vagy tízezreket is spórolhatsz az éves díjadon. Ha esetleg valamilyen okból nem szeretnél váltani, érdemes áttekinteni a szerződésedet és ellenőrizni, hogy milyen kedvezményeket érvényesíthetsz utólag. Amennyiben például egy biztosító kínálata új kedvezményekkel bővült, vagy időközben jogosult lettél egy meglévő kedvezményre – például mert gyermeked született vagy nyugdíjba mentél –, utólag, az évfordulód előtt is igényelheted a biztosítótól ezeknek a figyelembevételét. Szintén érdemes megnézned, hogy milyen díjfizetési gyakoriság és mód van érvényben a jelenlegi szerződéseden, hiszen ha e-kommunikációra, csoportos beszedésre vagy éves díjfizetésre váltasz, akár 10-15%-kal is csökkenhet a díjad. Ha pedig kérdésed van, vagy valahol elakadtál, keresd bizalommal az INSURA szakértőit!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?