Műanyag felniken jön a harmadik generációs smart

smart forvision - már az alufelni is a múlté?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hiába nem termel nyereséget a smart, a Daimler konszern nem hagyja abba a városi miniautót, sőt, jövőre jön a harmadik generáció. Előfutára, a forvision Frankfurtban debütál.

Noha a smart fortwo elektromos, electric drive kiviteléből néhány hete jelentették be a frissített akkumulátoros, harmadik generációs kivitelt, a gyáriak teljesen új, szintén harmadik generációs fortwo modellen is dolgoznak. Utóbbi forvision néven, bő egy hét múlva, a Frankfurti Autószalonon mutatkozik be. Megjelenése a mostaninál kerekdedebb, de legfőbb különlegessége nem ez, hanem, hogy a BASF műanyagipari mamutcéggel együttműködésben temérdek újszerű plasztikot vet be: műanyag kerekei például az azonos méretű könnyűfémekhez képest darabonként 3 kg súlymegtakarítást jelentenek, teteje átlátszó napelemekkel táplálja a fedélzeti elektromos fogyasztókat, köztük a légkondicionálót, de a temperálásban maguk a modern műanyagok is részt vesznek. A karosszériába ugyanis olyan hőszigetelő kompozitok kerültek, amelyek a kívülről felhevülő panelek hőjét állítólag jelentős mértékben távol tartja, az ülés speciális burkolata pedig télen állítólag az emberi testtől, áramfogyasztás nélkül is olyan gyorsan melegszik, mintha fűtés lenne benne.
Mivel a forvision az elektromos mobilitás jövőjét hirdeti, természetesen elektromos hajtású, ám motorja részleteiben egyelőre nem ismert. Hogy a temérdek egyedi, jövőbe mutató megoldásból mi kerül majd át a harmadik generációs, továbbra is hátsókerék hajtású, elektromos hajtást biztosan hozó harmadik generációs fortwo-ba, azt egyelőre senki sem tudja, ám az megjósolható, hogy a forvision formai elemei minden bizonnyal a fortwon-n is visszaköszönnek majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?