Mutatjuk, mi a legnépszerűbb hazai autónév

A tulajdonosok több mint negyede nevet ad autójának

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több mint tízezer ember töltötte ki a Használtautó.hu autóelnevezéseket vizsgáló kérdőívét. A kitöltők 27%-a nevezte el kocsiját, tehát minden negyedik autó kapott becenevet.


Sokaknak fura, sokaknak természetes, hogy nevet adjanak autójuknak. A Használtautó.hu nemrégiben néhány napon keresztül arról kérdezte látogatóit, ők adnak-e, milyen nevet adnak autójuknak, az egyébként milyen és mikori modell - ebből született meg a Kis Magyar Autóbecenév Körkép. A klasszikusok mellett egészen extrém válaszok is érkeztek, amikből nem csak az derült ki, hogy mik a legnépszerűbb elnevezések, hanem az is, hogy a magyar autótulajdonosok névadásban (is) elképesztően kreatívak.
Hirdetés

Vannak persze bevett, meglepetést aligha okozó elnevezések. Ilyenek például a Totya, Tojgli névre keresztelt Toyoták, netán a Citromként hívott Citroënek. Aligha okoz meglepetést, hogy a Mercedes-Benzeket Mercinek, a BMW-ket Bömbinek nevezik, ahogyan a Ford Focusok Fóka neve is bevett. Bár hazánkban legnagyobb példányszámban az Opel különféle modelljei futnak, népszerűségben mindent visz a Suzukikra aggatott Szuzi becenév, ami abból ered, hogy az Opeleket nem ennyire egységes, hanem több különféle névvel illetik. Például ki gondolná, hogy "Barnadett" is egy Opel, méghozzá alighanem egy barna színű Kadett. Klasszikusok amúgy a színűk alapján elnevezett autók, népszerű a Piroska, Zöldség, Sárga, Kékség, Szürke elnevezés. Számtalan Villám és Nyíl fut útjainkon, mindenféle színben, de sok Öreglány is szeli az utakat, közülük a legöregebb ’83-as "születésű", de egy tavalyi, egyéves kocsi is ezzel a becenévvel fut.
Viccelődünk, erősködünk?
Az autónevek közül sem hiányozhatnak természetesen a szóviccek, így aztán Skodálatos névre hallgat egy Skoda, illetve van olyan Swift tulaj is, aki az elcsépelt Szuzi név helyett Taylor Swift-nek nevezi autóját. A csillagok nem csak a mozivásznon háborúznak, a Star Wars népszerűsége az aszfalton is töretlen. A Millenium Falcon, az Ezeréves Sólyom és a Csillagromboló is népszerű becenevek, de vannak akik Padawannak vagy egyszerűen Vader nagyúrnak nevezik gépjárművüket. Ha valaki nem rajongó, de szerette volna kifejezni, hogy az erő a kocsijával van, az olyan nevet választott, mint a Mennydörgő, a Csapásmérő, a Sivatagi Vihar, a Vadállat vagy a Fenevad.
Kedveskedünk, gorombáskodunk?
Cuki, Nyuszó, Cukorborsó, Hercegnő, Szépség, Gyöngy, Picúr, Szerelmem, Drágaság, Bébi, Cica, Csajszi… Sokan a párjukat sem illetik olyan kedves becenévvel, mint a kocsijukat. Még Puhaság Urasággal is találkozhatunk a kitöltők által megadott autónevek között. Azonban meglehetősen sokan adnak nem túl kedves, vagy kifejezetten goromba nevet, Szörnyeteg, Csatahajó, Szégyen Gyalázat, Butamobil, Pénznyelő, Rettenetes, Roncs, Romhalmaz is akad, egy Maruti 800-as pedig Tejesdoboz néven fut.
Az igazi egyéniségek
Teljesen egyedi, mondhani páratlan nevekkel is találkozhatunk az utakon: Disznószállító egy egyéves Mitsubishi, Pontius Pilatus egy hétéves Opel, Kádár elvtárs pedig meglepő módon nem egy W126-os Mercedes, hanem egy 2006-os Toyota, de Škodri Jóska, Dengelendi Boldizsár, Vitara Vilmos is színesítik a Kis Magyar Autóbecenév Körkép skáláját.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2018.01.11. at 17:20
  Permalink

  Én azt vettem észre eddig, hogy nagyon sok becenevet a kocsi rendszáma ihlet meg. Pl. LCK-… = Lucky ; HRB-… = Herbie ; MOH-… = Mohikán és hasonlók. Meglepődve olvasom, hogy sok elég hosszú autónév volt felsorolva, miközben azért az a legjobb, ha egy becenév tömör és frappáns, 1-2 szótagos szó. És persze ezek remekül árulkodnak a tulaj és a kocsi közti viszony milyenségéről – meg vannak-e vele elégedve vagy sem, hogy szolgál a mindennapokban, a rossz tulajdonságai dacára is szereti-e a gazdája vagy a jók ellenére utálja…

  • 2018.01.12. at 11:19
   Permalink

   A rendszámos dologban van valami. Van LZC rendszámú Renaultom, azt lazacnak szotsam hívni. Volt LZR is, az lézer volt…bár lehetett volna lúzer is 😀

 • 2018.01.12. at 12:36
  Permalink

  Tegnap kolléganőmmel a parkolóba menet megemlítettem: látom JeNCivel jöttél. Az autója rendszámának betűiből dobtam össze. Először nem értette, de aztán jót nevetett.

Vélemény, hozzászólás?