Nagyon felpörgött a használt autók adásvétele

Havonta több mint 50 ezer autó cserél gazdát hazánkban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem csak az újautó-eladások és a használtautó-behozatal, a belföldi adásvételek száma is új csúcsra emelkedett a tartósan több mint 50 ezer havi tulajdonosváltással.


Az idei második negyedévében tovább erősödött a hazai használtautó-piac aktivitása. Az időszak során 18 százalékkal több hazai személyautót írtak át, mint tavaly ilyenkor, az elmúlt három hónapban rendre jóval 50 ezer felett alakult az adásvételek száma. Ráadásul mind drágább autókat adnak-vesznek a honfitársak, az autók átlagára ugyanis éves összehasonlításban szintén növekvő trendet mutat, jelenlegi szintje az első negyedévhez hasonlóan 1,8 millió forint közelében mozog. Mindezek hatására új rekordot állított be a Használtautó.hu által közölt Használtautó-index: az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám elérte a 186,1 százalékos értéket.
Nem csak minden eddiginél nagyobb számban, minden eddiginél nagyobb értékben cseréltek gazdát idén az autók hazánkban (Forrás: a Használtautó.hu adatbázisa) Nem csak minden eddiginél nagyobb számban, minden eddiginél nagyobb értékben cseréltek gazdát idén az autók hazánkban (Forrás: a Használtautó.hu adatbázisa)

„Továbbra is tart a lendület a belföldi használtautó-piacon” – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu szakértője. – „A piac mindkét közvetett utánpótlási forrása töretlenül bővült az idei év első negyedében is: míg a behozott használt autók száma több mint 20 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkor regisztrált értéket, addig az új autók eladása is 32 százalékkal bővült a második negyedévben az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. Ezek hatására egyértelműen nőtt a lecserélt autók volumene. Története során először, március óta folyamatosan 50 ezer feletti számú adásvétel zajlik havonta a hazai használtautó-piacon.”
A Használtautó-indexről: A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Célja, hogy a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázisa segítségével bemutassa, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott ez a piaci szegmens. Ezzel a szolgáltatásával hiánypótló szerepet tölt be. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a legutóbbi válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez.
Hirdetés
Sokat hangoztatottan növekszik az import mértéke, de még jelentősebb mértékben a hazai adásvételek száma Sokat hangoztatottan növekszik az import mértéke, de még jelentősebb mértékben a hazai adásvételek száma
A belföldi adásvételek számának növekedési trendje immár évek óta töretlen: míg 2014-ben az átírások havi átlaga 41 ezer volt, tavaly ugyanez a szám már 46 ezer körül alakult. Az idei év első hat hónapjának átlaga pedig elérte az 51 ezret. Bár arányaiban egyre többen vesznek külföldön használt személyautót, a túlnyomó többség még mindig itthon vásárol: idén az új forgalmiknak már a 19 százalékát külföldről származó használt autókhoz állították ki, miközben 2014-ben ez az érték még csak 16 százalék volt.
A hazai autópark átlagos életkora 13,7 év, az ilyen korú autók átlagára is 1 millió forint körüli A hazai autópark átlagos életkora 13,7 év, az ilyen korú autók átlagára is 1 millió forint körüli
Az átlagosan 1,8 millió forintos vételár életkor szerint igen jelentős szórást mutatott: miközben a legfiatalabb, maximum 2 éves autókért átlagosan 7,7 millió forintot kértek az eladók, addig, a 3-5 éves korosztályhoz 4,4, míg a 6-8 éves személyautókhoz átlagosan 2,6 millió forintért lehetett hozzájutni. A gazdát cserélt használt autók 54 százaléka ugyanakkor legalább 12 éves: esetükben már csupán hatszámjegyű az átlagárak szintje.
Márkák szerint továbbra is az Opel vezeti az adásvételek toplistáját, százból 14 gazdát cserélő autó ehhez a márkához tartozik. 10-10 százalékkal következik a Suzuki és a Volkswagen. A Ford részesedése 8, míg a Renault-é 7 százalék. Ez az első öt legnépszerűbb márka tette ki az idei első félévben a teljes piaci forgalom felét.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 03:40
    Permalink

    Lassan már tényleg nem lesz elég, hogy a forintot mesterségesen gyengíti a kormányzattól teljesen független jegybank… ezek a hülye magyarok még mindig egyre, sőt egyre inkább hordják be a nyugati használt autót… valami új adót, de ha azt nem legalább valami emelést vagy szigorítást most már biztosan ki kell találnunk regadó vonalon… vagy tök mindegy, legyen már még egy közteher, az még belefér

Vélemény, hozzászólás?