Nagyot csökkent a villanyautók ára Németországban

Németországban már esik a villanyautók ára. Vajon nálunk is fog?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Németországban 5 év alatt kevesebb mint felére esett a villanyautók felára. Nálunk is van apadás, amelynek mértéke hamarosan tovább nőhet.

Rohamosan csökken az elektromos autók ára Németországban, 2010-ben a villanyautók még kétszer annyiba kerültek, mint a belsőégésű motorral működők, tavaly viszont átlagosan már csak 45 százalékkal kellett többet fizetni egy elektromos meghajtású kocsiért, mint egy hagyományosért - közölte az IFUA Horváth & Partners nemzetközi tanácsadó cég az MTI-vel.Idén csaknem 25 százalékot estek a villanyautó-árak az előző évhez mérten, míg 2013-ban még csak 20 százalékos volt az árcsökkenés 2012-höz képest, ha ez a gyorsuló ütem a továbbiakban is megmarad, akkor 2020-ra az elektromos autók felára 10 százalék alá zsugorodik Németországban - derül ki a közleményből.
A nemzetközi tanácsadó cég kiemelte, hogy a német utakon 2014 végén 26 ezer elektromos személyautó futott, ami közel 80 százalékos bővülés az előző évhez képest. Hazai példaként nézzük a Citroën C-Zerót, ami 2011-ben 10 163 125 forintba került, míg most már 8 469 630 forintért is megkapható - ez 17%-os árcsökkenést jelent.
Hirdetés
A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben az elmúlt három évben tapasztalható trend folytatódik, Németországban a villanyautók száma 2020-ra elérheti a 820 ezret, 2021-re pedig az egymilliót, vagyis azt a számot, amelyet a berlini kormány eredetileg 2020-ra tűzött ki célként.
Az IFUA Horváth & Partners közleményében emlékeztetett arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) várakozása szerint Magyarországon 2020-ig mintegy 45 ezer elektromos autót helyeznek majd forgalomba. Huba Eörs, a nemzetközi tanácsadó cég ügyvezető partnere a közleményben úgy fogalmazott: ez az összes járműhöz viszonyítva nagyjából 1,5 százalék körüli arány, ami nem sokkal kisebb a Németországban vártnál.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?